2024. július 22., Magdolna

Vélemény

#városháza #fidesz #habis lászló #pajtók gábor #választás2024eger

Mint a mérgezett Eger – II. rész

Csarnó Ákos 2023.09.14. 09:02

A Fidesz háza táján sincs minden rendben. Finoman szólva.

A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk, azonban azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk. Természetesen szívesen várjuk a válaszreakciókat, amelyeket közre is adunk. De ez a vélemény nem tér el a szerkesztőség véleményétől.

Előző írásunkban Mirkóczki Ádám és a vele együtt magát ún. városvezetésnek nevező tömb lehetőségeit boncolgattuk.

 

A szétesett egri Fidesz helyzete sem rózsás, több súlyos teher húzza őket, amelyek többsége a múltban gyökerezik. Az első és talán legfontosabb problémája az egri Fidesznek a párt helyi „kétfejűsége”. Ez az állapot az egri lokálpatrióták megjelenése óta áll fenn, akik összebútoroztak a Fidesszel és egyfajta belső ellensúlyként, ügyesen felhasználva a pártot és erőforrásait egyfajta „miazegriekértvagyunk” langyosvíz politikát folytattak. Ennek a politikának a legtisztábban látható példája Habis László regnálása volt.

 

A Fideszes politikusok azonban nem nézték jó szemmel, hogy folyamatosan a háttérbe szorították őket az „öregek”, ennek a belső csatának a legnyilvánvalóbb jelei Habis László és Nyitrai Zsolt között voltak tapasztalhatók. Annak a harcnak aztán az lett a vége, hogy Nyitrai elveszítette a Fidesz berkein belül fontos választókerületi elnöki megbízását (helyére akkor került Pajtók Gábor) és később nem indulhatott egyéni képviselőként sem, Habis pedig meggyengülve, Nyitrai embereivel (pl. Oroján Sándorral) fordult rá a 2019-es önkormányzati választásra – és el is vesztette.

 

Korábban három forrásból tudott működni a Fidesz-Lokálpatrióták tandemje. Az egyik a Habis által irányított egri polgármesteri hivatal. A másik erőközpont a Nyitrai-féle Fidesz és az országgyűlési képviselőség megfejelve a választókerületi elnökséggel. A harmadik bástya, ami a leggyengébb volt mindig is a három közül, az a Megyeháza/Kormányhivatal volt, ahol Pajtók Gábor állt az élen. A 2019-es vereség ezt a status quo-t robbantotta szét.

 

A vereség új lendületet adott a belső villongásoknak. Nyitrai Zsolt ugyan magasabbra katapultált, de Egerről nem tett le. Oroján Sándor friss fideszes frakcióvezetőn keresztül rálátott a városra és befolyásolta az egri eseményeket. Ezt a 2022-ben országgyűlési képviselőséget elnyerő Pajtók nem nézte jó szemmel és a folyamatos egymásnak feszülés nem csillapodott – de szigorúan csak a Fidesz berkein belül.

 

 

kép: facebook

 

A második tehertétel Oroján Sándor személye és tevékenysége. Orojánt bemutatni nem nagyon kell Egerben, volt ő már gyakorlatilag minden: Schmidt Pál plágiumvádjának védelmezője, alpolgármester Makláron, tanácsadó Füzesabonyban, szóval egy tőről metszett fideszes összekötő tiszt és politikusi jómunkásember, aki a háttérben mozgatja a szálakat. 2019-ben alpolgármesteri álmokat dédelgetett egy fideszes győzelem esetén, de végül csak egy frakcióvezetői tisztségig jutott el, amivel rögtön letette a névjegyét az egri közéletben. Felejthetetlen módon állt bele az új városvezetésbe és kb. vért, könnyeket ígért az akkor szintén felszólaló vérig sértett Nyitraival egyaránt.

 

Az orojáni tehertétel tovább bontható, de legalábbis minimum két oldala van. Az egyik, maga a személye: nem egy simulékony, inkább az üzleti szférára jellemző agresszivitást mutató, ambiciózus emberről van szó, aki bárkin kérdés nélkül átgázol, ha az érdeke úgy kívánja, még ha Fideszes, akkor is. A másik oldal viszont az a „munka”, amelyet elvégzett a Fidesznek. Ő kalapálta össze az anti-Mirkóczki összefogást a Közgyűlésben, amit lehetett eredményként felmutatni, hogy „tessék-megvan-a-város-irányítása”, de amivel a Fideszes közönséget alaposan felháborította, Mirkóczki Ádámmal pedig betemethetetlen árkot ástak közösen.

 

Oroján bukása is ennek a munkának az eredménye lett, ugyanis a mostanra már választókerületi elnök és országgyűlési képviselő Pajtók Gáborral is kibékíthetetlen szembenállás alakult ki. Ezt a folyamatos egri belharcot (emlékezzünk 2006-ban is oszlatták a z egri fideszt, meg most is) már a Fidesz pártközpontjában sem nézték jó szemmel. Orojánnak a háttéralkuk megkötése mellett távoznia kellett az egri Fideszből és a frakció éléről is.

Oroján Sándor azonban még okozhat fejfájást 2024-es önkormányzati választások előtt, ha bejelenti, hogy indul a választáson. Ráadásul még nagyobb lesz a baj, ha nem egyedül, hanem jelöltek társaságában – már csak azért is, hogy bosszúból gyengítse a Fidesz esélyét a jövő évi győzelemre, noha számára a polgármesteri cím elérése egyelőre sci-fi kategória.

 

A harmadik tehertétel Mirkóczki Ádám közeledése, illetve korábbi nyílt együttműködése a Fidesszel. 2021-22-ben nyilvánvalóan olyan politikát folytatott a városban, ami az összellenzéki jelölt Berecz Mátyás kampányának kisiklatását és megbuktatását célozta, amivel alaposan megtolta Pajtók Gábor szekerét. Ráadásul az ősellenség Oroján személyében közös célpontot talált Pajtókkal, így kialakulhatott a Mirkóczki-Pajtók tandem. Ez annyira nyilvánvalóvá vált, hogy az országgyűlési képviselőnek lépten-nyomon bizonygatnia kell, hogy az összejátszás nem igaz, azonban Mirkóczki minden mozdulata, a NER és a Fidesz felé törleszkedés nem mossa le az együttműködés bélyegét. Családi NER kapcsolatok, NER-lovag egri cég élére javaslása és megválasztása vagy akár az egri foci ügye mind-mind jó példák a polgármester és a Fidesz szoros együttműködésére.

 

 

kép: facebook

 

Mindazonáltal Mirkóczkiban lehetőség is van: ugyanis a választáson indulva rengeteg szavazatot tud elragadni egy esetlegesen addig összeálló, baloldali ellenzéki (nem fideszes?) tömb elől, ezzel ismét segítve a Fideszt. Sőt, még az is elképzelhető, hogy egy „gyengébb” fideszes polgármester jelölt elhasalása esetén és Mirkóczki győzelmével, de fideszes képviselői többséggel szépen el lehet vezetgetni a várost – immáron a Fidesz szája ízének jobban megfelelve, bár alaposan feladva a leckét egy egyszeri fideszes választónak, hogy akkor ezt mégis hogy?!

Választási matematika

 

Egy kis számolást végeztünk. Eger lakossága 50 ezer fő alá esett, ami egyrészt rendkívül sajnálatos, viszont választási kérdéseket is felvet. Az egyik, egy objektív dolog, mégpedig a Közgyűlés létszámának és így a képviselők létszámának nagy arányú csökkenése. Eddig 12 egyéni képviselő mellett 5 listás képviselő juthatott be a Közgyűlésbe a polgármester mellett. Ez jövőre – úgy tűnik – 10 egyéni képviselői mandátumot és 4 listás helyet jelenthet a polgármesteri mellett, vagyis 3 fővel fog csökkenni a testület létszáma és egy alapos fejtörést fog okozni a jegyzőnek a választókörzetek átrajzolása. De a matek lényege a következő: nagyjából 40-42 ezer szavazó lesz Egerben jövőre, akik közül jó esetben annak 60 %-a fog szavazni (felhozataltó erősen függ a részvétel). Ennek a 24-25 ezer szavazónak minimum három nagy tömb és több apróbb csapat között kell választani. ez azt jelenti, hogy pl. a Kutyapárt és a Mi Hazánk külön indulása esetében – akik így 2-3 ezer szavazatot elvisznek – a három nagy tömbnek, tehát a Fidesznek, Mirkóczkinak és csapatának valamint a balos tömörülésnek kb. 22 ezer szavazaton kell osztozniuk, ami azt jelenti, hogy polgármester lehet akárki a városban 6-7000 db szavazattal, vagyis 30%-al! Minél több induló esetében akár 20-25%-os eredmény is elérhető.

A negyedik tehertétel a totális káderhiány. Nemcsak a baloldal, nemcsak Mirkóczki (aki családi vállalkozásként egyesületet gründolt az ún. városvezetés tagjaiból és hozzátartozóikból) küzd a jelöltek hiányával, hanem a Fidesz is. Alig találni értelmes embert, aki hajlandó egzisztenciáját és jó hírét kockáztatva kilépni a porondra és vállalni egy mocskolódó kampány után egy teljesen kiszámíthatatlan önkormányzati ciklus végiggürcölését.

 

Legutóbb viszont megtörtént a Fidesz egri vezetésének váltása, már amennyiben a háttérembereket nem nézzük. Egy korábbi önkormányzati képviselőn – Csákvári Antalon – kívül csupa új arc került a vezetőségbe. Ez nyilvánvalóan ennek a döntésnek az az üzenete, hogy az eddigi egri Fideszt el kell felejteni. De az meg egy jó kérdés, hogy mi lesz a mostani képviselőkkel, ha esetleg újrázni akarnak, de Pajtók Gábor esetleg nem szeretné őket indítani? Ezek a fideszes árvák - pl. Orosz Lászlóné Ibolya, Bódi Zsolt, Kovács Cs. Tamás hogy fogadják az ukázt? És azt is üzeni, hogy nagy a tanácstalanság, nincs felépített ember és nincs csapat (bár a többi választáson induló esélyesek sem kapkodták el eddig a dolgot). Dr. Ruszkai Csaba, az új egri elnök úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb feladatunknak a város vezetésére alkalmas, és a választóik bizalmára méltó jelöltek kiválasztását tekintik, annak érdekében, hogy Eger újra az a város legyen, ami volt 2019 előtt.

 

 

kép: Tisztújítás az egri Fideszben (facebook)

 

Ez a nyilatkozat eléggé kettős értelművé válik, ha a jelenlegi ún. városvezetés nyilvánvaló hozzá nem értését nézve azért eszünkbe jut az, amikor az előző éra ellehetetlenítette a fiatalok kulturális életét (pl. Egrix, Egal), használhatatlan panama-parkolóházaknak alapoztak meg, elektronikai hulladék feldolgozót akartak engedélyezni a belváros és a szőlők mellé, alaposan benne voltak a milliárdos visszaélést produkáló HMVTA botrányban – és a sor még hosszan folytatható.

 

Szóval még ilyen roncsderbi esetében is van minden indulónak keresnivalója, de azért azzal tisztában kell lenni, hogy a „nagyoknak” lejt a pálya. Viszont a Fidesznek irtó nehéz lesz levakarnia magáról Mirkóczkit, hacsak mégsem akarják!

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló