2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

Így működhetett a milliárdos pénzszivattyú az egri fideszeseknek kedves alapítványnál – Bizonyítékok

2019.11.30. 00:00

Láttunk már olyat, hogy bénán próbálnak elkenni egy-egy gigabotrányt, de a Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány még azokat is alulmúlja. Eljátsszák, hogy minden rendben. Nem baj, cserébe kapnak cáfolhatatlan dokumentumrészleteket.

 

Kedd délutánig több mint 22 ezren olvasták azt a cikkünket, amelyben leírtuk, hogy egy egri, egyébként döntő többségében közpénzből gazdálkodó alapítványtól hogyan tűntek el a pénzek úgy, hogy a szervezet új vezetése emiatt feljelentést is tett a rendőrségen. Az is leírtuk, hogy az alapítvány körül meglepően sok a fideszes, egri önkormányzati képviselők is ott lebzselnek a HMVTA körül, Nyitrai Zsolt embere pedig komoly bajban lehet.

 

Egy kis áttekintő arról, hogy miről is írtunk (a teljes cikk IDE KATTINTVA érhető el):

 

– A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”. Hatalmas összegek folynak át a szervezeten évente: EU-s támogatások vállalkozásoknak, kölcsönök, ezek közül több fideszes politikusnál, vagy fideszes érdekköröknél landolt.

 

– Az alapítvány élén sokáig, egészen az idei év nyaráig Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bizalmi embere, Farkas Zoltán állt. Farkas Nyitraival együtt ott volt a Fidelitas alapítói között, volt egri bankfiókvezető, jobboldali körökben ismert és beépült bizalmi üzletember.

 

Ő Farkas Zoltán, éppen előad az egri Városházán. Fotó: HMVTA Facebook-oldala 

 

– Az alapítvány körül több egri fideszes, ma is aktív politikus is ott volt vagy van, többen megbízásokat, munkákat kaptak és kapnak tőlük. A mostani egyik elnök egri önkormányzati képviselő.

 

– Jelenleg a rendőrség nyomoz a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál történtek miatt. Nem kis összegről van szó, több mint egymilliárd forintot csatornázhattak ki „ismeretlenek” úgy, hogy most az alapítvány gigantikus mínuszban van. Beszédes adat, hogy, amíg az alapítvány a 2016-os évet kisebb nyereséggel zárta, tavaly sikerült összeszedniük egy 833 millió forintos veszteséget, és az egy évvel korábban még plusz 524 millió forintnyi tőkéjük 2017-re mínusz 576 millió forintba csapott át.

 

– Hogyan tűnhetett el a pénz jelentős része? A közpénzből is származó hiteleket olyan cégeknek csatornázták ki, amelyek közül több felszámolás alá került és így nem, vagy csak egy nagyon hosszadalmas és egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel végződő eljárás során lehetne visszaszerezni tőlük a nekik adott kölcsönöket. 

 

– Csak egy példa a furcsa pénzosztásra: Farkas Zoltán, az előző alapítványi vezetőnek 2010-ig résztulajdonában volt a Der-Group Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft., amely később új tulajdonost kapott. Nos, ez a cég 2,65 millió forint kölcsönt kapott az alapítványtól. Ezt a kölcsönt az alapítvány számára készült egyik idei jelentés már elszámolt értékveszteségként említi, tehát egy olyan tételként rögzíti, amelyet minden bizonnyal már nem tud behajtani a szervezet. Számos ilyen furcsa eset lelhető fel a HMVTA által kiadott kölcsönöknél, amikor sok esetben már nem fogják látni a pénzt. Megszereztünk egy listát, amely felsorol 229 millió forintnyi hitelt, amelyet a HMTVA adott különböző cégeknek, és ezekből minden bizonnyal 190 milliónyi után hiába szalad az alapítvány, de ez még így is csak a töredéke az 1,1 milliárdról szóló feljelentésnek.

 

Mielőtt megjelentettük a cikkünket, megadtuk a lehetőséget az alapítvány új elnökének, Skultéti Vilmosnak, de egy furcsa válasszal lerázott bennünket. Majd miután közöltük a cikket, néhány nappal később a Fidesz számára nagyon kedves Eger Hírek portálon lejött egy közlemény, ami annyira szuper lett, olyan sok konkrétumot tartalmaz, hogy ide bemásoljuk egy az egyben:

 

Hazugságoktól és csúsztatásoktól hemzseg az a cikk, ami napokban látott napvilágot az egriugyek.hu-n a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványról- áll a szervezet Bodnár Tibor ügyvezető által jegyzett közleményében. Ebben azt írta: “A tényszerűség érdekében ez úton közöljük, hogy a HMVTA működése az elmúlt években sok száz vállalkozást segített forráshoz jutni, jelentősen hozzájárulva a megye gazdasági fejlődéséhez”. Hozzáteszik: a HMVTA a törvényi kereteket betartva végzi tevékenységét, felügyelő bizottsággal, elfogadott beszámolókkal és üzleti tervvel rendelkezik. Zárszóként megerősíti azt is: “a HMVTA célja a jövőben is az, hogy segítse a térség és vállalkozóinak fejlődését, politikai természetű vitákban pedig nem kíván részt venni”.

 

Egyben teljesen igaza lehet a közleménynek: politikai haszonszerzésről lehetett itt szó, de minden bizonnyal nem úgy, ahogy ők sugallni akarják. Az is furcsa, hogy próbálnak úgy tenni, mintha semmi sem történt volna a HMVTA háza táján. Helyette a jól bevált semmit mondás és fenyegetőzés eszközét választották, hát lelkük rajta. Mi azért bemutatnánk néhány részletet az általunk megszerzett dokumentumokból, hátha ettől egy kicsit sikerül tisztábban látniuk nekik is, illetve azoknak is, akiket valamiért érdekel az ügy.

 

Nos, azzal kapcsolatban, hogy mekkora pénzügyi gondban van az alapítvány, elég csak néhány szám az általuk leadott éves mérlegből megmutatni. Nem begépeljük, nem idézzük, íme, a dokumentumból egy részlet:

 

 

Látható, hogy az összes saját tőke egy év alatt 1,1 milliárd forintot csökkent. Kell ezt magyarázni? Nem igazán, mint ahogy azt sem, amit lentebb is bemutatunk, miszerint az alapítvány új vezetője bevallja, egész nagy, pontosan a fenti táblázatban jelzett, 1,1 milliárd forintos bajban van a HMVTA.

 

A táblázat és a lenti kettő szövegrészlet is az alapítvány által rendelt, és a HMVTA anyagi helyzetét feltáró könyvvizsgálói jelentésből származik. Nem súgták, nem leírták nekünk, a teljes dokumentumot szereztük meg, amelyből dolgoztunk. (A pirossal jelzett rész is a könyvvizsgálói jelentésből származik.)

 

 

És még egy újabb részlet, szintén az alapítvány könyvvizsgálói jelentéséből, ahol az előző elnök, Farkas Zoltán és egy gyanús ügye is említést kap, mint ahogy az is, hogy ezért is feljelentés született:

 

 

Egy dokumentumrészletet pedig bemutatnánk a Heves Megyei Közgyűlés egyik bizottsági üléséről, ahol Skultéti Vilmos jelenlegi elnök ezt mondta jegyzőkönyvbe nem sokkal több mint egy hónapja:

 

 

Nos, ezek fényében komikus az alapítvány néhány nappal ezelőtti – nekünk el sem küldött, de fentebb idézett – közleménye, amely azt sugallja, hogy minden rendben van a házuk táján, nincs ott semmi látnivaló, csak mi csúsztattunk és politikai haszonszereztünk. Náluk így megy ez.

 

(Egyébként a témában lesznek még fejlemények, újabb furcsa cégeket sikerült azonosítanunk, amelyek hitelt kaptak az alapítványtól, majd azok szépen elindultak a felszámolás rögös útjain. De vannak még más nyalánkságok is arról, hogyan működhet a valódi politikai haszonszerzés.)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló