2024. február 24., Szökonap

Vélemény

Totális agyrém, ahogy az egri Fidesz bepalizza a választóit. Most a hulladéküzem ügyével

2019.11.30. 00:00

Az örökös körforgás: hazugsággal vádolják azokat, akik felhívták a figyelmet egy Fidesznek roppant kellemetlen ügyre.

 

Politikai ingyencirkusszá vált az egri Vécseyvölgy utcába tervezett hulladékfeldolgozó üzem ügye. Az Egri Ügyek hetekkel ezelőtt derítette ki, hogy az AL-CU Kft. hosszú ideje elkezdte az engedélyeztetési eljárását egy hulladéküzemnek, amely a lakóházaktól alig több mint 100 méterre található. Az üzem elindítása már az egri közgyűlés egyik fideszes vezetésű bizottságában is téma volt, a testület elvi hozzájárulást adott az elindításhoz amellett, hogy aggodalmakat is megfogalmaztak.

 

Közben az ellenzék felkarolta az ügyet, amely a helyi városvezetésnek roppant kellemetlen volt, hiszen az egriek, de elsősorban a környéken élők eddig semmit sem tudtak arról, hogy szinte már minden hatósági engedélye megvan a vállalkozásnak. Az ott élők közül sokan kifogásolták, hogy az önkormányzat nem értesítette őket arról, mi készül a környékükön. El is kezdtek szervezkedni, aláírásgyűjtésbe kezdtek.

 

Perelhetik majd a várost

 

 

Időközben megszólalt a beruházó cég egyik vezetője is, aki elmondta: az üzemük megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, az eljárásuk során elektronikai hulladékokból szeretnék kiolvasztani a nemesfémeket, ez történne Egerben. Hozzátette: politikai kampánynak tartják a tiltakozó akció megszervezését, szerinte az európai parlamenti, de legkésőbb az őszi önkormányzati választások után elcsendesedik majd az ellenkampány, s utána zöld utat kap a beruházás. Ellenkező esetben készek jogi útra terelni az ügyet, hisz nem kevés pénzt öltek a vállalkozásba. Az üzem gyakorlatilag készen áll, a gépeket felszerelték, már a próbaüzem is megtörtént, egy utolsó engedélyre várnak, hogy beinduljanak.

 

 

Miután az ellenzék benyújtott egy rendeletmódosító javaslatot, amellyel kizárták volna a lehetőségét, hogy megkapja az üzem az utolsó hozzájárulást az egri önkormányzattól, Habis László gyorsan összehívott egy rendkívüli közgyűlést, és elfogadtatta a saját szigorító javaslatát. Amely alapvetően egy helyes irányt mutat, szigorító jellegű, de nem zárt be minden kiskaput. Ezért még a rendkívüli közgyűlésen több módosító javaslatot nyújtottak be az ellenzéki képviselők, de azokat a Fidesz lesöpörte az asztalról. Ezt követően, mivel a szigorítás az ellenzéki képviselők szerint kiskapukat tartalmaz, tartózkodtak a szavazáson.

 

Kármentés

 

Ez az ügy egész komoly károkat is okozhat(ott) az egri városvezetésnek, az egri Fidesznek. Ha most nem is foglalkozunk az ellenzéki megnyilvánulásokkal, amelyek közül több is célba érhetett, elég csak annyit megemlíteni, hogy több mint 1600-an írtak alá egy petíciót, amit megkapott Habis László. És szerencsére megoldódni látszik az ügy – bár a cég egyik vezetőjének fentebb idézett nyilatkozata nem túl biztató –, a Fidesz láthatóan most a kármentésre összpontosít. Amit meg is tehetnek, szívük joga, de ennek mikéntje sajnos az egri közéletre egyre inkább jellemző módon történik.

 

Egészen furcsa látni, hogy egy politikai párt helyi közössége mire képes azért, hogy a megítélésén ne essék csorba. Mintha azt gondolnák, hogy az emberek tömegei tájékozódni képtelen, idióta droidok, és a kormánypárt helyi kommunikációs szakemberei ehhez képest is fogalmazzák meg az üzeneteiket.

 

Semmi cizelláltság már, semmi utalás, bele az egyenes alázásba, remélvén, ez majd hatékony lesz. És mindez azzal jár, hogy olykor a szándékos félretájékoztatás eszközével élnek.

 

Hazudnak arról, hogy szerintük mások miben hazudtak

 

Történt ugyanis, hogy hétfőn Martonné Adler Ildikó – az előző heti rendkívüli közgyűlésre reagálva – sajtótájékoztatót hívott össze, ahová természetesen a baráti médiumok és propagandaoldalak voltak meghívva. Eger alpolgármestere aztán nem szégyellte megtenni azokat a megállapításokat, amelyet a párt helyi agytrösztjei – Habony után szabadon – összesöpörtek neki. A Fideszt mindig nagyon szerető és a fideszes politikustól bármit válogatás, a legcsekélyebb kritikai érzék nélkül leközlő Eger Hírek beszámolójából szemezgetünk, és igyekszünk csakis a tények, bizonyítékok mentén rávilágítani Martonné Adler Ildikó és az egri Fidesz szándékos félretájékoztatására.

 

A cikk első részében is található jó néhány csúsztatás, de azon lendüljünk túl, hiszen a sajtótájékoztatón elvileg elhangzottak konkrét állítások arról, hogy az alpolgármester szerint mit (nem) tett az ellenzék a hulladékfeldolgozó ügyében.

 

1. Az ellenzék „hazudott a lakosságnak – ugyanis Eger Városa soha nem adott hozzájárulást a hulladékfeldolgozó létesítéséhez”.

 

Az ellenzék nem mondta azt, hogy a város már hozzájárulást adott a létesítéshez. Az ellenzék arra világított rá, hogy az egri közgyűlés egyik fideszes vezetésű bizottsága többször is tárgyalta az ügyet, és az aggályaik megfogalmazása mellett végül elvi hozzájárulást adtak az üzem elindulásához. Ettől ez még mindig nem jelenthette, hogy az üzem beindulhat, mert arról a közgyűlésnek kellett volna döntenie.

 

2. „A Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) mindvégig tiltotta a beruházást. Ezt évente többször is módosította a közgyűlés, úgy, hogy a cég létesítéséhez szükséges passzus soha nem került bele. Az ellenzék természetesen soha, egy alkalommal sem jelezte, hogy problémája lenne a HÉSZ-szel”.

 

Nos, Martonné Adler Ildikónak érdemes lenne visszaemlékeznie a februári közgyűlésre, amikor fideszes javaslatra kormánypárti politikusok megszavazták a helyi építési szabályzat módosítását, amely könnyen értelmezhető úgy is, hogy a módosítás megadta a jogi lehetőséget ilyen típusú hulladékfeldolgozó létesítéséhez Eger közigazgatási határain belül. Az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak, ha az alpolgármester ezzel kapcsolatban úgy érzi, hogy a képviselők elégedettek voltak a „HÉSZ-szel”, akkor meglehetősen furcsa szemszögből nézte az eseményeket. Vagy szándékosan hazudni szeretett volna.

 

De hogy egy kicsit elidőzzünk ennél a módosításnál, februárban sok minden más mellett kimondottan az új üzemre szabott szöveg is bekerült a rendeletbe, amit példás gyorsasággal, csak egyfordulós eljárással fogadott el a fideszes többség úgy, hogy a napirendi pont ismertetésekor egy árva szó sem esett a hulladékfeldolgozóról. A közgyűlésen már nem szólalt fel egy fideszes politikus sem azok közül, akik még a decemberi bizottsági ülésen kifogásokat és javaslatokat tettek. FONTOS: ekkor még nem robbant ki az ügy, az egri közvélemény semmit sem tudott még az üzemről. Bemásoljuk a rendeletmódosítás pontos szövegét:

 

 

3. „A cég hatósági engedélyeztetést végzett, ennek azonban nincs jelentősége egészen addig, amíg az Önkormányzat nem ad engedélyt a működésre”.

 

Ez így van, de miben hazudott ennek kapcsán az ellenzék? Jó lett volna megmondani. Abban biztos nem, hogy az önkormányzat már adott engedélyt a működésre, hiszen akkor miért is nyújtottak volna be egy saját rendeletmódosító tervezetet azért, hogy biztosan ne történhessen meg a hozzájárulás?

 

4. „Az ellenzék egy környezetvédelmi engedély alapján azt hazudta, hogy az üzem létre fog jönni és a városvezetésnek terve van erre – persze ez sem volt igaz”.

 

Ez sem teljesen világos. A városvezetés eddigi magatartása, miszerint a több éve elindult engedélyeztetési eljárás, a bizottsági üléseken tett megnyilvánulások (amely vége az lett, hogy elvi hozzájárulást adtak az üzem elindításához), az, hogy nem szóltak semmit a környéken élőknek, és az, hogy csak azután lett fontos számukra az egriek képviselete, miután a nyakukba borult az ügy, sok mindent mutat, de azt nem, hogy mindenképp szerették volna ennek az üzemnek az elindulását meggátolni.

 

5. „Nem szavazta meg a módosított hulladékgazdálkodási rendeletet.”

 

Minden szava igaz Martonné Adler Ildikónak, aki csak azt felejti el megemlíteni, hogy az ellenzék szigorúbb szabályozást javasolt, a rendkívüli közgyűlésen módosító javaslatokat nyújtott be azért, hogy a Fidesz rendeletmódosításából eltüntessék a kiskapukat. De ezt a Fidesz kapásból lesöpörte az asztalról, ezért az ellenzéki képviselők tartózkodtak, mivel nem látták a garanciáját annak, hogy teljesen kizárták a hasonló jellegű üzemeket Egerből.

 

+ 1

 

Martonné Adler Ildikó tovább szajkózta a Fidesz által politikai revolverként használt megállapításukat, miszerint az ellenzék szándékosan keltett félelmet az egri lakosok körében.

 

Az alpolgármester asszony annak ellenére mondta ezt, hogyan éppen az keltett félelmet az egriek körében, hogy a város részéről senki nem volt hajlandó tájékoztatni a környéken élőket, mi készül a házuk mellett. Holott már a próbaüzem is megvolt. Minimum álszentség ennek fényében másra kenni a felelősséget, legyen az az ellenzék, vagy bárki, aki éppen kipécéznek maguknak.

 

Akinek van hozzá – fogalmazzunk nagyon finoman – türelme, megnézheti Martonné Adler Ildikó sajtótájékoztatójának összefoglalóját úgy, ahogy az önkormányzati televízió látta, íme:

 

 

 

(Főoldali fotó: képrenyőkép/TV Eger)

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló