2021. május 6., Ivett Frida

Eger ügye

Hulladékfeldolgozó Egerben: az egri Fidesz lesöpörte az ellenzék szigorítási javaslatait

2019.04.11. 20:11

Aztán nekiálltak meghajlítani a valóságot. Mint mindig.

 

A politikai ingyen cirkusz tovább folytatódott a csütörtöki rendkívüli egri közgyűlésen, amelyet elvileg azért hívott össze a város polgármestere, hogy megszavaztasson egy olyan előterjesztést, amely garantálja, hogy nem épülhet Egerben a jövőben hulladékfeldolgozó. Az ülésen egyébként a Fidesz és Habis László egyszerűen nem volt képes értelmesen válaszolni az üzemmel kapcsolatos legkényesebb kérdésekre, az általuk beterjesztett és elfogadott javaslatból pedig nem voltak hajlandók kiszedni a kiskapukat.

 

Kezdetben csak lapítottak

 

Ahogy arról már többször beszámoltunk, az egri Fidesz és Habis László rém kellemetlen helyzetbe került azután, hogy kiderült, Egerben, a Vécseyvölgy utcában elektronikai hulladékokat dolgozna fel egy cég a lakóházaktól alig több mint 100 méterre. Miután megírtuk a sztorit és az ellenzék is az ügy mellé állt, a kormánypárt helyi erői azon kezdtek el dolgozni, hogy a lehető legtöbb hazugsággal, de mentsék a helyi politikusokat. Hazudták azt is, hogy semmilyen feldolgozó nem épül Egerben, majd a polgármester bejelentette, ő bizony rémhírkeltésért feljelentést tesz. Miközben senki nem tudta érdemben megcáfolni, hogy úgy terveznek három éve a Vécseyvölgy utcába hulladékfeldolgozót, hogy arról az önkormányzat senkit sem értesített, még a környéken élőket sem. Letagadni mondjuk nem is tudták volna, hiszen az engedélyeztetési eljárás döntő részén már túl is volt a cég, a környezetvédelmi engedélyt is megkapták a kormányhivataltól, ez 2023-ig szól. A dokumentumot korábban mi is bemutattuk, ez a leglényegibb oldala:

 

 

Az ellenzék ezt követően kidolgozott egy rendeletmódosítási tervezetet, amellyel azt szerették volna elérni, hogy semmi esetre se lehessen semmilyen hulladékfeldolgozót létesíteni Eger közigazgatási határain belül. Ezt nem vette figyelembe Habis László és az egri Fidesz, inkább a polgármester gyorsan összehívott egy rendkívüli közgyűlést, hogy majd ott a saját előterjesztésüket szavazzál meg – ez volt csütörtök délután.

 

Időközben megszólalt a beruházást tervező cég egyik vezetője, és hát kiderült: ők már mindennel megvannak, próbaüzemet is tartottak, csak a város hozzájárulására várnak. A Népszavának nyilatkozó Lukács Pál leszögezte: az üzemük megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, az eljárásuk során elektronikai hulladékokból szeretnék kiolvasztani a nemesfémeket, ez történne Egerben.

 

Hozzátette: politikai kampánynak tartják a tiltakozó akció megszervezését, szerinte az európai parlamenti, de legkésőbb az őszi önkormányzati választások után elcsendesedik majd az ellenkampány, s utána zöld utat kap a beruházás. Ellenkező esetben készek jogi útra terelni az ügyet, hisz nem kevés pénzt öltek a vállalkozásba. Az üzem gyakorlatilag készen áll, a gépeket felszerelték, már a próbaüzem is megtörtént, egy utolsó engedélyre várnak, hogy beinduljanak.

 

Mielőtt rátérnénk az előterjesztésre, érdemes megemlíteni, hogy a dokumentumot a csütörtök délután négy órakor kezdődő ülés előtt küldték szét az összes képviselőnek, így az ellenzéki politikusoknak alig maradt idejük megnézni, hogy jogilag és szakmailag megállja-e a helyét a rendelet módosítása. Ezért a délutáni ülés megkezdésekor szünetet kértek, amelyet követően a kormánypárti politikusok – többek között Habis László – azt kezdték szajkózni, hogy az ellenzéki politikusok néhány óra alatt nem képesek elolvasni és értelmezni „hat mondatot”. Kovács Cs. Tamás önkormányzati képviselőnek sikerült odáig robogni a hülyeségvonaton – néhány szivárványkoalíciózás után –, hogy arra utalt: a nem fideszes politikusoknak biztosan szövegértelmezési gondjaik vannak, és ez valamiféle értelmi korlátoltságot is jelent. Majd a közgyűlés további részében Habis László kibökte: kedd óta több napon át dolgoztak sok szakemberrel a szövegen. Ezek után minimum furcsa, hogy számon kérik az ellenzéki politikusokat, mert azok szeretnék megvizsgálni a több napon keresztült szöveg jogi és szakmai vonatkozásait is.

 

Ki nem látott és mit?

 

Az egy napirendi pontból álló rendkívüli ülésen egyébként Habis László és a Fidesz az érdemi kérdések többségét próbálta lesöpörni az asztalról: így egyebek közt arra sem adtak értékelhető választ, hogy miként történhetett meg az, hogy amíg ki nem robbant a botrány, a Fidesz elviekben támogatta a hulladékfeldolgozó üzem létrejöttét, hiszen a kérdésben tárgyaló közgyűlési bizottság elvi hozzájárulását adta a beruházáshoz. A kormánypárti politikusok közben igyekeztek mindent megtenni azért, hogy az ellenzéki politikusokra tolják az ügyet, szerintük az ellenzék félelmet keltett az egriekben, és azt is emlegették, fura, hogy miért a választásokhoz közeledve lett ebből egyáltalán ügy. Utóbbi érvet azzal próbálta erősíteni Martonné Adler Ildikó alpolgármester is, hogy a képviselőknek kötelességük lett volna tudni arról, hogy már ennek az üzemnek az elindulása tervben volt, így nehezen értelmezhető számára, miért ez az időzítés. A probléma ezzel csak az, hogy a közgyűlés előtt korábban nem volt a hulladékválogató ügye, megnevezve a cég és a beruházás helyszíne nem volt közgyűlés előtt csak bizottsági anyagokban. Az alpolgármester kijelentése pedig különös színezetet kap – olyan vöröseset – annak fényében, hogy maga Habis László nyilatkozta: ő bizony sokáig azt sem tudta, hogy egy ilyen üzem készül Egerben.

De jöjjön a rendeletmódosítás, amely érdemi szövegét egy az egybe bemásoljuk most ide:

 

(1) Kommunális, inert, és veszélyes hulladék, valamint a jogszabály szerint hulladéknak minősülő anyag tárolási, újrahasznosítási építménye, Eger közigazgatási területén nem létesíthető.

 

(2) A hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott hulladék Eger Megyei Jogú Város közigazgatási területén nem gyűjthető és nem tárolható. Ez alól kivétel az ingatlanhasználó által az ingatlanon szabványos gyűjtőedényekbe kihelyezett hulladék gyűjtése, valamint a hulladékudvar szabályozási terven kijelölt építési övezete, és a 2018. április 1. napját megelőzően jogerőssé vált hulladékgazdálkodási engedély alapján történő elkülönített hulladékgyűjtési és –hasznosítási tevékenység.

 

(3) Használaton kívüli, leselejtezett, elektronikai eszközök ártalmatlanítása, szétszedése alapanyagként történő feldolgozása, újrahasznosítása kizárólag elkülönítetten gyűjtött elektronikai hulladék felhasználásával, és 2018. április 1. napját megelőzően jogerőssé vált hulladékgazdálkodási engedély alapján, csak teljesen zárt technológiát befogadó épületben végezhető, külön jogszabályban meghatározott környezetvédelmi engedélyek birtokában, Gksz és Gip jelű építési övezetben újrahasznosítási szolgáltatás részeként, a szabályozási terven meghatározottak szerint.”

 

Az első két bekezdéssel senkinek semmi gondja nem volt, azonban a harmadik bekezdés kapcsán sorra merültek fel a kételyek az ellenzéki képviselők részéről. Felmerült, mi van, ha valaki a módosításban szereplő 2018. április elseji előtt született engedéllyel rendelkezik, és az is, hogy miért nem lehet kiskapuk meghagyása nélkül megtiltani az ilyen jellegű tevékenységet Egerben. Ezek után az a helyzet állhat fenn, hogy egy olyan vállalkozás, amelynek már korábbról van ilyen engedélye, végezhet elektronikai hulladékok feldolgozását Egerben. Kicsi az esélye annak, hogy valaki kijátszaná az új, szigorított rendszert, de az ellenzék szerette volna az összes kiskaput bezárni. De ezt a Fidesz és Habis László nem engedte, a benyújtott módosító javaslatokat – volt több is – leszavazták. Végül a kért garanciák megadása elmaradt, így mind az öt ellenzéki képviselő tartózkodott.

 

Ide tervezik az üzemet

 

Aki kíváncsi a hosszas adok-kapokra, a TV Eger közvetítésén keresztül nyomon követhetők a történések. Ezért is megdöbbentő, hogy az ülést követően Habis László és az egri Fidesz – egyebek közt a helyi kormánypárt valóságot meghajlító zsebportálján, az Eger Híreken – arra játszik, hogy az ellenzékre rátolja az ügyet. Habis László a Facebook-oldalán, aztán az egri Fidesz egyik bértollnoka az Eger Híreken azt sulykolja, hogy az ellenzék nem szavazta meg a csütörtöki előterjesztésüket. Azt már nem teszik hozzá, hogy azért nem, mert az nem jelent teljes garanciát arra, amiért egy hete több mint 1600, Habis Lászlónak átadott aláírással tiltakoztak az egriek. De ez is csak egy újabb ékes bizonyítéka annak, hogy a Fidesznél nem ismernek együttműködést, partnerséget, mi több, arra is képesek, ha ők mulasztanak, hogy olcsó hazugságkampánnyal másokat sározzanak be. Lelkük rajta.

 

Hulladékfeldolgozó Egerben: már a próbaüzem is megvolt, kártérítési pert kaphat a nyakába a város

A cég egyik vezetője arra utalt, ha mégsem indulhat el az üzem, beperelhetik az önkormányzatot. Politikai kutyakomédiává züllesztette a Fidesz az egri Vécseyvölgy utcába tervezett hulladékválogató ügyét. A város polgármestere eljátssza, hogy ő sokáig nem is tudott semmiről, miközben az AL-CU Kft.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló