2021. május 6., Ivett Frida

Eger ügye

Hulladékfeldolgozó Egerben: már a próbaüzem is megvolt, kártérítési pert kaphat a nyakába a város

2019.04.11. 15:34

A cég egyik vezetője arra utalt, ha mégsem indulhat el az üzem, beperelhetik az önkormányzatot.

 

Politikai kutyakomédiává züllesztette a Fidesz az egri Vécseyvölgy utcába tervezett hulladékválogató ügyét. A város polgármestere eljátssza, hogy ő sokáig nem is tudott semmiről, miközben az AL-CU Kft. már szinte minden lehetséges engedélyt megkapott arra, hogy elektronikai hulladékokat szállítsanak és dolgozzanak fel Egerben, a lakóházaktól néhány száz méterre. Ezek tények, hiszen megvannak a szükséges engedélyeik, a kormányhivatal kiadta a 2023-ig szóló környezetvédelmi hozzájárulást, már csak az önkormányzattól hiányzik egy utolsó lépés.

 

 

A hivatalos engedélyeztetési eljárás ellenére, és annak fényében, hogy az egri közgyűlés egyik fideszes vezetésű bizottsága – a kifogásaik mellett – elvi hozzájárulást is adott a beruházásnak, a város vezetése valamiért évekig nem tájékoztatta megfelelően a környéken élőket arról, hogy mi készül a lakóházaik és szőlőtermelő területek közvetlen szomszédságában. Miután megírtuk a történetet és az ellenzék is felkarolta az ügyet, ezerrel beindult a kormánypropaganda, és amivel csak tudták, próbálták a Fideszről lerázni az ügyet. Ennek az egyik csúcspontja az volt, hogy Habis László rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy itt, kérem szépen, szinte minden hazugság, és belengette, hogy rémhírkeltés miatt büntetőfeljelentést tesz.

 

Jöhet egy jókora kártérítés?

 

Nos, hogy milyen rémhírkeltésre gondolt a városvezető, azt ő tudja, mindenesetre megszólalt a hulladékfeldolgozót cég kereskedelmi igazgatója, és hát kiderült: ők már mindennel megvannak, próbaüzemet is tartottak, csak a város hozzájárulására várnak. A Népszavának nyilatkozó Lukács Pál leszögezte: az üzemük megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, az eljárásuk során elektronikai hulladékokból szeretnék kiolvasztani a nemesfémeket, ez történne Egerben.

 

Hozzátette: politikai kampánynak tartják a tiltakozó akció megszervezését, szerinte az európai parlamenti, de legkésőbb az őszi önkormányzati választások után elcsendesedik majd az ellenkampány, s utána zöld utat kap a beruházás. Ellenkező esetben készek jogi útra terelni az ügyet, hisz nem kevés pénzt öltek a vállalkozásba. Az üzem gyakorlatilag készen áll, a gépeket felszerelték, már a próbaüzem is megtörtént, egy utolsó engedélyre várnak, hogy beinduljanak.

 

 

Közben az egriek több mint 1600 aláírást adtak át nemrég Eger polgármesterének, ezzel is kinyilvánították, hogy nem szeretnének semmilyen hulladékfeldolgozót a városban látni. Majd ellenzéki képviselők benyújtottak egy módosító javaslatot az egri közgyűlésnek, amellyel azt szerették volna elérni, hogy rendeletben gondoskodjon arról a város közgyűlése, hogy tényleg nem kezdhet hasonló tevékenységbe egy vállalkozás sem a város területén. Persze ezt lesöpörte a város polgármestere, Habis László maga hívott össze egy rendkívüli közgyűlést csütörtök délután 4 órára, amikor az ő saját javaslatát tárja a grémium elé. Nyilván tette ezt azért is, nehogy már egy ellenzéki javaslatot kelljen már elfogadnia a fideszes többségnek.

 

Ez lenne a garancia?

 

Csütörtökön sikerült eljuttatni minden képviselőhöz azt az anyagot, amelyről aznap szavaznak, ennek a második részét egy az egyben bemásoljuk, íme:

 

"A Rendelet 14. § az alábbiak szerint módosul:

 

„14. §

 

(1) Kommunális, inert, és veszélyes hulladék, valamint a jogszabály szerint hulladéknak minősülő anyag tárolási, újrahasznosítási építménye, Eger közigazgatási területén nem létesíthető.

 

(2) A hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott hulladék Eger Megyei Jogú Város közigazgatási területén nem gyűjthető és nem tárolható. Ez alól kivétel az ingatlanhasználó által az ingatlanon szabványos gyűjtőedényekbe kihelyezett hulladék gyűjtése, valamint a hulladékudvar szabályozási terven kijelölt építési övezete, és a 2018. április 1. napját megelőzően jogerőssé vált hulladékgazdálkodási engedély alapján történő elkülönített hulladékgyűjtési és –hasznosítási tevékenység.

 

(3) Használaton kívüli, leselejtezett, elektronikai eszközök ártalmatlanítása, szétszedése alapanyagként történő feldolgozása, újrahasznosítása kizárólag elkülönítetten gyűjtött elektronikai hulladék felhasználásával, és 2018. április 1. napját megelőzően jogerőssé vált hulladékgazdálkodási engedély alapján, csak teljesen zárt technológiát befogadó épületben végezhető, külön jogszabályban meghatározott környezetvédelmi engedélyek birtokában, Gksz és Gip jelű építési övezetben újrahasznosítási szolgáltatás részeként, a szabályozási terven meghatározottak szerint.”

 

Ugye csak nekünk vannak szövegértelmezési problémáink, és ugye nagyon rossz úton járunk, ha a következő jut az eszünkbe: ha akad egy cég, amelynek van egy 2018 áprilisa előtti hulladékgazdálkodási engedélye, megkapja a kormányhivataltól a környezetvédelmi engedélyeket, akkor az ezek után is létesíthet – nem veszélyes – hulladéküzemet Egerben?

 

Bárhogy lesz is, a város nagyon rosszul is járhat: Habis László és csapata – bár tudott az üzem indulásának terveiről – nem mondta azt rögtön, hogy nem, Egerbe inkább ne jöjjön hulladékfeldolgozó vállalkozás, és köszönik az érdeklődést. Helyette nem tájékoztatták hatékonyan és külön a városlakókat, most pedig odáig juthat a történet, hogy Eger kaphat a nyakába egy kártérítési pert, és ha veszít az önkormányzat, az egri adófizetők pénzéből perkálhat. Van egy másik verzió is, de abba belegondolni sem érdemes, hiszen Habis László megígérte, ő nem engedi az üzem elindulását. A Fidesz polgármestere pedig biztosan egy szavatartó ember. Biztosan az.

 

Frissítés: Időközben megvolt a rendkívüli közgyűlés, ahol a Fidesz nem volt hajlandó kiszedni a kiskapukat a rendeletmódosításból, így a kormánypártiak úgy szavazták meg a szöveget, ahogy azt fentebb bemutattuk. Beszámolónk a közgyűlésről IDE KATTINTVA olvasható.

 

Újabb fordulat az egri hulladékválogató ügyében: az ellenzék mattot adott, a Fidesz előre menekülne

Sikerült kiharcolni, hogy a Fidesz végre az egriek érdekében cselekedjen. Nem volt könnyű, de Habis Lászlóéknak nem volt más választásuk. Cserébe azért belemennek most is egy átlátszó politikai színjátékba, de a lényeg a várható pozitív végeredmény. Az egri ellenzék benyújtott egy kidolgozott szakmai javaslatot, amely a jövőben garantálná, hogy biztosan ne épülhessen hulladékfeldolgozó üzem Egerben.

 

A cikk „Egri e-hulladék feldolgozóüzem elleni fellépés” projekt keretében, az Ökopolisz Alapítvány pénzügyi támogatásával jött létre.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló