2021. június 16., Jusztin

Eger ügye

Újabb fordulat az egri hulladékválogató ügyében: az ellenzék mattot adott, a Fidesz előre menekülne

2019.11.30. 00:00

Sikerült kiharcolni, hogy a Fidesz végre az egriek érdekében cselekedjen. Nem volt könnyű, de Habis Lászlóéknak nem volt más választásuk. Cserébe azért belemennek most is egy átlátszó politikai színjátékba, de a lényeg a várható pozitív végeredmény.

 

Az egri ellenzék benyújtott egy kidolgozott szakmai javaslatot, amely a jövőben garantálná, hogy biztosan ne épülhessen hulladékfeldolgozó üzem Egerben. Erre azért van szükség, mert a Vécseyvölgybe tervezett és már majdnem elindult hulladéküzem kapcsán kialakult botrány után még mindig nincsenek garanciák arra, hogy az ügy ne legyen ismét aktuális például az októberi önkormányzati választások után – jelentette be az Egységben a Városért Egyesület.

 

 

Nem szóltak

 

Mielőtt rátérnénk az Egységben a Városért Egyesület keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra, röviden idézzük is fel, miről van szó. A közelmúltban több cikkben is bemutattuk, hogy egy cég Egerben, a lakóházak közvetlen közelében be szeretne indítani egy elektronikai hulladékokat feldolgozó üzemet. Az AL-CU Service Kft. már régóta elkezdte azt a hosszadalmas engedélyeztetési eljárást, amely ahhoz kell, hogy elkezdje az odaszállított, óriási mennyiségű elektronikai hulladék feldolgozását Egerben, a Vécseyvölgy utcai lakóházak közvetlen közelében.

 

Hogy az üzem előkészületei már megtörténtek, arra számos bizonyítékunk van. A hosszas engedélyeztetési eljárás során született dokumentumok a birtokunkban vannak, mi több, fent vannak a Heves Megyei Kormányhivatal honlapján is. Egyebek közt Elérhető az egyik legfontosabb hatósági hozzájárulás is, az a környezetvédelmi engedély, amelyet a Heves Megyei Kormányhivatal adott ki, és amely 2023-ig érvényes, íme:

 

 

 

A legfurcsább az volt az ügyben, hogy az egri önkormányzat nem tájékoztatta a Vécseyvölgy utca környékén lakókat és úgy általában az egrieket sem, holott évek óta tudtak arról, hogy a cég mit tervez, mi több, a közgyűlés egyik fideszes vezetésű bizottsága többször is tárgyalta az ügyet, illetve a kifogásaikkal együtt az elvi hozzájárulást már megadták. Ezt követően, a birtokunkba került dokumentumok és informátorok által átadott bizonyítékok nyomán írtuk meg a cikkeinket, amely miatt politikai színtéren elindult az olcsó adok-kapok. Az ellenzék felvállalta a témát, a Fidesz pedig átlátszó és hazug hadjáratot indított. Volt olyan felülete az egri Fidesznek, ahol egyenesen azt állították, semmilyen hulladékfeldolgozó ügy nincs, ez csak az ellenzék kitalációja.

 

Aztán jött Habis László, aki eljátszotta a sértődöttet, rendkívüli sajtótájékoztatón közölte, hogy nem lesz hulladékfeldolgozó az egri lakóházak mellett, és úgy tett, mintha ezt ő sosem támogatta volna. Majd aztán kapott több mint 1500 aláírást az egriektől, akik tiltakoztak a hulladéküzem ellen, a szignókat a legutóbbi közmeghallgatáson át is adták a polgármesternek.

 

Az ellenzék kidolgozta a garanciát

 

Nagyjából itt tartottunk kedd délelőttig, amikor az Egységben a Városért Egyesület sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kidolgoztak egy szakmai javaslatot, amelyet benyújtottak az egri közgyűlésnek, és amely garantálja, hogy Eger közigazgatási területein belül a jövőben biztosan ne épülhessen a Vécseyvölgy utcába tervezetthez hasonló üzem. Mirkóczki Ádám, az egri egységes ellenzék polgármesterjelöltje szerint egyértelmű, hogy Habis László hazudott, amikor azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzat semmilyen lépést nem tett azért, hogy segítse a Vécseyvölgy utcába tervezett hulladékfeldolgozó elindítását. Egyrészt: a Fidesz képviselői a Városképi és Környezetvédelmi Bizottságban elviekben támogatták az üzem megépítését; másrészt: az egri közgyűlés fideszes többsége  megszavazta (az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak) a helyi építési szabályzat módosítását, ami megadta a jogi lehetőséget ilyen típusú hulladékfeldolgozó létesítéséhez Eger közigazgatási határain belül.

 

 

Az Egységben a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint a múlt heti közmeghallgatáson a fideszes vezetés hazugságspirálja folytatódott. Ráadásul Habis nem vállalt garanciát arra, hogy sem most, sem a jövőben nem fog ilyen üzem létrejönni Egerben. Ez azért fontos, mert Mirkóczki úgy véli, okuk van feltételezni, hogy Habisék az őszi önkormányzati választásig megpróbálják elsunnyogni az ügyet, majd utána zöld utat adni az üzemnek.

 

„Az EVE kidolgozott egy szakmai javaslatot, amely a problémát orvosolja. Ha a Fidesz komolyan gondolja, hogy figyelembe veszik az egriek igényét, akkor most és haladéktalanul lépni kell” – tette hozzá Mirkóczki.

 

Az Egységben a Városért képviselőcsoportjának vezetője, az LMP-s Komlósi Csaba ezután elmondta, az EVE kedden benyújtott egy rendeletmódosítást, ami úgy módosítaná a helyi építési szabályzatot, hogy eltűnjenek a kiskapuk, és biztosan ne lehessen Eger területén ilyen hulladékfeldolgozási tevékenységet végezni.

 

Közben kiderült, hogy a már korábban bejelentett EVE-sajtótájékoztató megkezdése előtt érkezett az e-mail, hogy Habis László csütörtök délutánra rendkívüli közgyűlést hívott össze a hulladékfeldolgozó tárgyában. Mindez biztos csak véletlen egybeesés (sic!), de az ügy szempontjából tulajdonképpen lényegtelen, a fontos, hogy a Fidesz és Habis rákényszerüljön arra, hogy a lehető legtöbb garanciával szolgáljanak az egriek számára, miszerint nem épülhet a lakóházak környezetében semmilyen hulladékfeldolgozó. Komlósi Csaba is erre utalt, amikor kijelentette: „Éppen ezt várjuk, hogy ne csak szavak szintjén legyen az önkormányzat az üzem ellen, hanem tegyenek konkrét lépéseket is”.

 

Mirkóczki Ádám a sajtótájékoztatón elmondta, szerinte az egyesület előterjesztése jogilag és szakmailag is megfelel a feltételeknek, így nincs más dolguk Habiséknak, mint hogy igent nyomjanak rá. „Ha Habis polgármester úr nem hazudott, akkor csütörtökön nagyon rövid közgyűlés lesz” – tette hozzá Mirkóczki.

 

Átlátszó? Az, de most ez senkit de érdekeljen!

 

Azt már mi tesszük hozzá: egészen elképesztő, hogy olyan városban és országban elünk, ahol senki másnak, cask a Fidesznek és a Fideszhez közeli embereknek, szervezeteknek lehet olyan javaslatuk, amelyet aztán a kormánypárt hajlandó is elfogadni. Régóta bevett fideszes szokás, ha valamit muszáj bevezetni, de az ellenzék érte el, vagy javasolta előbb, akkor egyszerűen nem vesznek róla tudomást, és benyújtják maguk a javaslatot. Nem mellékesen a fideszes propagandahíradókba – Egerben ez elsősorban a helyi kormánypárt szándékosan hazugságokat és álhíreket is durrogtató zsebportálja, az Eger Hírek – el lehet adni az ügyet olyan felütésekkel, mint az “Árnyékra vetődött az ellenzék”, a “Fidesz már rég kidolgozta a megoldást” és így folytathatnánk tovább. Lelkük rajta, de a politikai cirkuszon túl mégis ott pislákol némi reménysugár, hogy elvileg tényleg sikerül pontot tenni az ügy végére, és hiába sunnyogott a városvezetés, az egrieknek sikerült útját állni az ügynek, a hulladékválogató üzem beindítására a Vécseyvölgy utcában minden bizonnyal nem lesz lehetőség.

 

Az Egységben a Városért Egyesület sajtótájékoztatója teljes egészében itt nézhető végig:

 

 

A cikk „Egri e-hulladék feldolgozóüzem elleni fellépés” projekt keretében, az Ökopolisz Alapítvány pénzügyi támogatásával jött létre.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló