2024. július 14., Örs Stella

Vélemény

#mirkóczki ádám #városháza #választás2024eger

Mint a mérgezett Eger - I. rész

Csarnó Ákos 2023.08.25. 11:49

A Vélemények rovatban a szerkesztőség véleményétől eltérő írásokat is közreadunk, azonban azok tartalmáért felelősséget nem vállalunk. Természetesen szívesen várjuk a válaszreakciókat, amelyeket közre is adunk. De ez a vélemény nem tér el a szerkesztőség véleményétől.

A következő pár írásban felvázoljuk a jelenlegi egri politikai helyzetet és a várható irányokat. Főleg abban a tekintetben, hogy szűk tíz hónap múlva önkormányzati választás lesz városunkban is, és finoman szólva is kaotikus a helyzet jelenleg. És nem is fog csillapodni, erre mérget veszünk.

 

Az első részben a magát valamiért városvezetésnek nevező társaságról írunk, azt követően a Fidesz helyi mély problémáit majd végül a helyi „ellenzék” lehetőségeit vizsgáljuk meg.

2019-ben az összekalapált ellenzéki erők vállalt segítségével Mirkóczki Ádám úgy lett polgármester, hogy közben a Közgyűlésben is többséget szerzett a győztes jelölő szervezet, az Egységben a Városért Egyesület. A városban tapintható Fidesz-ellenesség végül is hatalomba juttatta Mirkóczki Ádámot. A jobbikos múlt azonban hamarosan kiütközött a polgármesteren, ugyanis a váratlanul megérkező világjárvány árnyékában egykettőre előjött a „vezetési” képességek minősége. Illetve azok hiánya.

 

1.

Egy teljesen alkalmatlan jegyző városházára importálásával majd egy még alkalmatlanabb aljegyző leszerződtetésével megalapozta a futóhomokra építkezés tankkönyvi példáját. Az ún. városvezetési képességek ámokfutás-szerű leépítése az alpolgármester asszony, Mirkóczki Zita eltávolításával kezdődtek, folytatva a ma már hevesen támadott módszer alapján - a Közgyűlés felhatalmazása, vagy legalábbis tájékoztatása nélkül – a városi cégek vezetőinek leváltásával és újak kinevezésével.

 

2.

A járvány ideje alatt meghozott rengeteg polgármesteri döntés, úgy, hogy azokról bármiféle tájékoztatást adott volna annak idején, legalább a képviselőtestület tagjainak, igen jelentős demokratikus deficitet halmozott fel.

 

3.

Nem tekinti magát az ellenzék részének – nyilatkozta Mirkóczki a sajtóban.

 

4.

A kicsinyesség mintapéldájaként még portálunkat is megtámadta a Közgyűlés akkor még ellenzéki-baloldali frakciója, az Egységben a Városért Egyesület csapata, hogy mekkora hazugok vagyunk, mert hogy azt álltottuk, hogy Almagyar dombi telkek ügyében nincs koncepciója az ún. városvezetésnek. Ahogy ma is látjuk, kb. nulla a koncepció.

 

5.

825 millió forint a járvány-segítség a városnak, ami szép, miközben a mai napig rohadó Flóra Hotel felújítására (adott pénz lenyúlására?) kapott pénzt Mészáros Lőrinc és üzleti köre. Persze ezeket a számokat tilos összehasonlítani, mert a NER.

 

6.

Ezek után elérkeztünk a 2021-22-es országgyűlési választásokhoz, ahol az ellenzéki előválasztáson nyertes Berecz Mátyás (aki a Demokratikus Koalíció jelöltje volt) kampányát minden lehetőség kihasználásával ott akadályozta, darálta lefelé és dobálta a küllők közé a botokat a NER-be szédült polgármester, ahol csak lehetett, aminek a Fideszben, helyben nagyon örültek. A helyi kétfejű Fidesz (Oroján és Nyitrai vs. Pajtók és támogatói) remek lehetőséget biztosítottak a polgármester számára: el lehetett játszani a harcos Fidesz-ellenességet, lehetett küzdeni a Közgyűlésben a Fidesz frakcióval, kiemelten Oroján Sándorral, az időközi választáson el lehetett indítani egy álellenzéki jelöltet, aki egyértelműen a Fidesz malmára hajtotta a vizet, de azért a NER-rel jóban lenni sem volt annyira rossz.

 

7.

Meg kell említeni a sikeres "ingyenes" buszközlekedés kiharcolását, amit azonban alaposan beárnyékol az a tény, hogy a lepukkant helyi buszállomány a rengeteg kimaradó illetve "utasokat nem szállít" járattal igen csak lecsökkenti az intézkedés hatékonyságát. Az elmaradt fejlesztésekről nem is beszélve, amit még az átvett fejlesztések terhei is súlyosbítanak

 

8.

A helyi főispán (Ignácz Balázs, Fidesz kinevezett) láthatóan, hallgatólagosan összejátszik a polgármesterrel, ugyanis nem ad hangot a nagyobb nyilvánosság előtt semmilyen törvényességi aggályának az egri önkormányzat, azon belül is a polgármester tevékenységének tekintetébe. (Ezt az állításunkat az is alátámasztja, hogy 2023 július 4-én több kérdéssel is a főispán felé fordultunk, de nem méltóztatott a magas hivatal nemhogy válaszolni, de még reagálni sem.) 

 

9.

Kiderült, hogy a Heves Megyei Vízmű igazgatóságába varázslatos módon a polgármester saját testvére került, aki a NER legkomolyabb helytartóival egy cégben tulajdonos, és olyan cégek kapnak helyi közbeszerzési lehetőségeket, akik egy-két ugrással összeköttetésben állnak e rokoni kapcsolat alapján személyéhez (pl. Lenkey-ház felújítása, de a HEMO felújítása is szóba jöhet). Ráadásul most már az egri foci is a középpontba került (erről már korábban is olvashattak, de nemsokára újabb cikkel érkezünk a témában: Mirkóczki Ádám és Mészáros Lőrinc érdekeinek összefonódását fogjuk bemutatni, immáron azoknak, akik még ma is abban a hitben vannak, hogy az egykori ellenzéki polgármester még mindig elszánt Fidesz-ellenes lenne). Közben a végre nem hajtott közgyűlési döntésekkel Eger-patakot lehetne rekeszteni, de lásd az előbbi főispáni semmittevést.

 

10.

Mirkóczki a NER lovagokkal játszik immár nem kétkapura, hanem a Fidesz ellenfelei kapujára. Ennek a fenti íven túl legfényesebb bizonyítéka az, hogy a pétervásárai NER-bérenc fideszes polgármester fiát, Eged István Renátót javasolta az Egri Városgondozás Kft. élére. Konkrétan 4 év pávatánc után Mirkóczki egy NER-lovagot szabadítana a városra.

 

11.

És az egri foci (erről hamarosan újabb cikkel jelentkezünk).

 

12.

 

Folyamatos frontharc a várost üzemeltető EVAT Zrt-vel szemben. Ami hatalmi szempontból érthető, azonban a város működésére hatalmas árnyékot vet: a városgondozás hónapok őta nem működik normálisan, a város pályázatai pedig veyzélybe kerültek. Ráadásul több közgyűlési határozatot nem hajt végre a polgármester.

 

És az a bizonyos zakó

 

Van az a mondás, hogy nem mindegy, hogy a kabáthoz varrjuk a gombot vagy fordítva. Volt, akinek már jóval korábban egyértelművé vált, hogy a polgármester és az ún. városvezetésének túl nagy ez a zakó és nem tudja kezelni a város működtetését, és van, akiknek azonban csak mostanában esik le a tantusz.

 

Nagyon úgy néz ki, hogy a polgármester annyira nem volt képben a városról, hogy a mai napig egyre-másra csodálkozik rá arra, hogy miként is működik vagy miként is kellene működtetni ezt a várost. Elnézett pályázati határidők, diktatórikus visszaélés a járványügy lehetőségeivel, parkolóházak és útfelújítások problémái, kocsmai hangulatú Közgyűlések, az ellehetetlenített egri kultúra és a város működtetésének akadályoztatása az EVAT Zrt. lassan egy éves cseszegetésével és a médiaszereplésekkel fényes bizonyítéka mindannak a tehetetlenségnek és alkalmatlanságnak, ami mostanra már nem lólábként lóg ki.

 

Mi várható?

 

Jelenleg Mirkóczki Ádám ugyan hivatalosan nem jelentette be, hogy indulna a következő polgármesteri választáson (egy interjúban említette az indulási szándékát, azonban egyelőre szervezet mögötte nem látható, ami persze változhat a jövőben), viszont szinte biztos, hogy el fog indulni. Erre vagy azért fog sor kerülni, mert annyira magabiztosnak érzi a megválasztásának esélyeit vagy azért, mert a Fidesz „meg fogja kérni”, hogy induljon, ezzel gyengítve az ellenzék helyzetét. Mindkét forgatókönyv beton keménységű alapja az elmúlt években bemutatott, látható mozgásai, kokettálása a Fidesszel és a NER lovagokkal.

A következő önkormányzati választás legalábbis három dologban fog különbözni az előzőtől, amit minden indulónak figyelembe kell vennie.

Az első, hogy Eger lakossága 50 ezer fő alá csökkent, ami azt jelenti, hogy – legalábbis jelenleg úgy tűnik – hogy a korábbi 12 egyéni, 5 listás és 1 polgármesteri mandátum helyett már csak 10 egyéni és 4 listás mandátum maradt a polgármesteri mellett. Ráadásul ez a választási körzetek komoly átrajzolását is jelenti – ennek eredményét nagyjából idén a jegyző munkájának ütemétől függően szeptemberre, októberre meg is ismerhetjük, majd az új felosztást és azt, hogy kinek, meddig fog érnie a takarója.

 

A második, a mexikói felállás, vagyis az, hogy most nem kettő, hanem három győzelemre esélyes tömb indulhat a választáson. Az egyik a jelenlegi ún. városvezetés csapata, alpolgármesterestül, aljegyzőstül – amennyiben találnak még pár bohócot a jelöltségre, az egyes kerületek élére. Erőforrások tekintetében a városházára lehet támaszkodni, azonban nem feltétlenül szürkeállományként, hanem inkább egyfajta pénzügyi erőforrásként (amúgy korábban pont ez volt Habis László helyzete is – neki is a végére már csak a városháza erőforrásai maradtak, a Nyitrai-féle Fidesz akkortájt nem nagyon tolta a szekerét. Mirkóczki viszont mára minden ellenzékit elmart magától. Na jó, a helyi DK és MSZP mintha nem lenne annyira elmarva, de ezek a szervezetek nagyjából a kirakat és az „egy kezemen meg tudom számolni mennyien vannak” kategóriába tartoznak.)

 

Nyilván a Fidesz-KDNP mint kormánypártok nem tehetik meg, hogy nem indítanak jelöltet és nem indulnak a választáson, azonban a helyi sajátosságok – értsd: belső harc és brutális káderhiány – miatt egyelőre béna kacsaként hápognak Egerben. De erről majd később, mint ahogy később fogunk írni a helyi roncsderbi ellenzék helyzetéről, amiről csak pár szót most. Az egyetlen hivatalos polgármester jelölt a Momentum jelöltje, Jánosi Zoltán talán el tudja kezdeni az egységbe kovácsolást, amihez a fentebb említett MSZP és DK nem fog asszisztálni a jelenlegi állapotok szerint. Mindenki azt mondja, hogy a pártok országos központjában nem fognak dönteni, de ez szinte biztos ordas nagy kamu, egy egri helyzetet jelenleg a pártok központjai nélkül megoldani nem lehetséges.

 

A harmadik figyelembe veendő tényező a kispártok helyzete. Mind a Mi hazánk, mind a Kétfarkúak az országos közvéleménykutatások alapján parlamentbe jutnának, azonban a változó egri helyzet (a csökkenő mandátumszámok) miatt, amennyiben el is indulnak, úgy szinte esélyük sincs bejutni az egri Közgyűlésbe – azonban szavazatokat mindenképpen elvesznek a többiektől. Ez akár 10-15 %-nyi szavazatot jelenthet, ami viszont a „nagyok” esetében azt jelenti, hogy nem kell 33% + 1 db szavazat, elég lehet 25%-nyi szavazat is a győzelemhez. Ez pedig komoly mézesmadzag minden indulónak, legyen az regnáló polgármester, kormánypárt vagy szanaszét hullott ellenzék.

 

Összegzés

 

Mirkóczki Ádámnak és az ún. városvezetésnek van esélye a választáson, de kb. a „kifizetünk, csak indulj már el, hogy az ellenzéket gyengítsd már a fenébe” kétségbeesett fideszes hozzáállással. Ami akár még győzelemre is vezetheti őt, amennyiben a Fidesz és/vagy az ellenzék annyira béna lesz, hogy se kép, se hang kampánnyal fut neki a választásnak. Az biztos, hogy a 2019-ben rá szavazók alapos csalódásban lehetnek, a Fidesz szavazók meg nem értik, miként lehet az, hogy feléjük próbál közeledni Mirkóczki Ádám.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló