2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#városháza #parkolóház #kertész út

Parkolóházak Egerben? Viccnek erős.

Csarnó Ákos 2023.06.14. 09:11

A mostani ún. városvezetés már szabadulna mindkét épület problémáitól.

 

A Katona téri kevéssé használható, de legalább több hónapja be van zárva, a Kertész úti hatalmas és van benne hely, viszont tele van kivitelezési hibákkal és úgy beázik, mintha zuhanyzó lenne. Ki a felelős? Ki vagy mi miatt égeti el Eger az ilyen fejlesztésekre majd javításukra, üzemeltetésükre költött pénzeket? A Katona téri parkolóház ügyében ide kattintva olvashatnak részletesebben az érdeklődők, most a Kertész úti monstrumról lesz szó.

 

Korábban is írtunk már a Kertész úti parklóház problémáiról: a kihasználatlanságról, a zöldfelületetek elégtelen jellegéről és a durva beázásokról.

 

Legutóbb Jánosi Zoltán, a Momentum egri elnöke tett ki egy videót a közösségi oldalára, amiben újabb bizonyítékként mutatja be a beázás tényét illetve jelezte, hogy az épület garanciális javításának határideje tavaly decemberben lejárt. A videó szépet „menetelt” a közösségi médiában.

 

 

Az érzékenységéről híres ún. városvezetés részéről meg is érkezett a válasz, Minczér Gábor alpolgármester kapta a feladatot, hogy megmagyarázza a helyzetet. Álláspontja szerint amikor 2019-ben aők elkezdték a munkát, már csak a kivitelezés volt hátra, a teljes előkészítő, tervező munka már lezajlott, és az építő céget is kiválasztották korábban.

 

A kivitelezés közben újabb gondok kerültek elő, mint pl., hogy túl alacsony beengedési magassággal terveztek (mindössze 180 cm, amely kizárja a kisbuszok parkolását), a vízelvezetést rosszul tervezték meg illetve a tömítés elégtelen volt. A problémákat folyamatosan jelezték a kivitelezőnek, aki azonban csak ideiglenes megoldásokkal élt. Így a parkolóház a nagyobb esőzések idején beázik. Az alpolgármester arról nem beszélt, hogy a garanciális javítások teljes körűen miért nem készültek el időben.

 

Arról viszont tájékoztatást adott, hogy az önkormányzat kötbérre is igényt jelentett be, de annak érvényesítését az állam nem tette lehetővé, ezért egy részletes szakértői elemzést rendeltek, amely tételesen sorolja a tervezés és kivitelezés hibáit.

Szerinte a kifogások így a bíróság előtt is megállhatnak, így a felelősség nem őket, hanem az előző vezetést terheli.

 

Nem maradhatott csendben az egri Fidesz-KDNP frakció sem az ügyben, a frakcióvezető Orosz Lászlóné Ibolya is megszólalt, bírálva az alpolgármester szavait.

Minczér alpolgármester úr ma sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a Kertész úti parkolóház hibáiról természetesen mindenki tehet tervezőtől, a kivitelezőn át egészen az elmúlt három városvezetésig, de ők persze egyáltalán.

Szerinte amikor megtörtént az átadás-átvétel éppen esett az eső és az önkormányzat szakemberei végig nézték ahogyan patakokban folyik a víz az épületbe. Szerinte azóta nem történt érdemi intézkedés az ügyben. Ráadásul 2022. szeptemberében, amikor megjelent az a „Félidőben” című kiadvány, akkor abban az szerepelt, hogy „A már befejezett beruházások közül a legnagyobb „falat” kétségkívül (…) a Kertész, illetve a Klapka utcák sarkán álló parkolóház volt, és nem pusztán azért, mert 1,7 milliárd forintba került, hanem mert azt az első kapavágástól az utolsó simításokig már a 2019 októberében megválasztott önkormányzat menedzselte.”

 

A frakcióvezető tovább is ment, mert a polgármester szavait is idézte, szintén 2022. szeptemberéből:

 

„a Kertész utcai parkolóház tető alá hozása teljes egészében a mi nevünkhöz fűződik, ami nagy szó, ugyanis ez a közel másfél milliárdos beruházás egy kiszámíthatatlan gazdasági környezetben valósult meg.”

 

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy Egerben lévő két parkolóház közül az egyik be van zárva jelenleg is, a turistaszezon kellős közepén, mert polgármesteri vétó akadályozta a szerződéskötést (ebben az ügyben rendkívüli Közgyűlés várható), a másik parkolóház meg időnként életveszélyes, de csak amikor esik az eső. Ellenben a javítások elhúzódnak, meg sem történtek, egyszóval nem látni, hogy a Kertész úti parkolóházból lesz-e valamikor rendeltetésének megfelelően használható építmény.

 

Ezért a káoszért ki a felelős Egerben?

 

A parkolóházakról bővebben ide kattintva olvashatnak.Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló