2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#városháza #NER #összefonódás

Rokonok és a NER Egerben

Csarnó Ákos 2023.06.16. 14:48

Magasra érnek a szálak.

 

Korábban írtunk arról, hogy Mirkóczki Ádám testvére, Borbás Balázs a Heves Megyei Vízmű Zrt. igazgatóságának lett a tagja, közben a NER vállalkozóival és bizalmi embereivel is közös tulajdonú cégben lett részes. Most jobban utána jártunk az ügy hátterének és további furcsaságokat találtunk.

 

Összeszedtük, hogy időrendben hogyan alakultak az események, talán jobb rálátással futhat neki az olvasó az ügynek.

 

2022. április 3-án az ellenzék megsemmisítő vereséget szenvedett szerte az országban, az egri választókörzetben Berecz Mátyás alulmaradt Pajtók Gáborral szemben, így itt is a Fidesz-KDNP diadalmaskodott. A bukásban nagy szerepe volt Mirkóczki Ádámnak és háttércsapatának, az egri polgármester azóta is jó kapcsolatokat ápol az országgyűlési képviselővel, (bár Oroján Sándor háttérbe vonulásával elveszett a közös ellenségük) és Pajtóknak is kézben kellene tartani a Fidesz győztes narratíváját.

 

2022. április 6-án Borbás Balázs, aki Mirkóczki Ádám hivatali sofőrjeként dolgozott, hirtelen egy korábban alapított cég új tulajdonosává vált. Üzlettársai a Bástya Terasz Kft-ben (a cég további tulajdonosai) a Mészáros Lőrinc bizalmi köréhez tartozó, korábban a Hunguest Hotel Zrt. vezetőségében évekig szerepet kapó Schmidl Péter György, valamint szintén a Mészáros érdekeltségekhez sodródó Fenstherm cégbirodalomhoz is köthető Szomszéd Lajos által 1/1-ben tulajdonolt és vezetett Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság lett.

 

A Bástya Terasz Kft. korábban nem létezett, másik cégből keletkezett. A Szomszéd és Turi Korlátolt Felelősségű Társaság 2020. szeptember 8-i dátummal alakult, ezt követően lett BALANCE YOGA Korlátolt Felelősségű Társaság 2021. június 9-i dátummal, majd végül Bástya Terasz Korlátolt Felelősségű Társaság 2022. április 6-tól.

 

2022. május 24-i időponttal bejegyzésre került a cégbíróságnál a Heves Megyei Vízmű Zrt. igazgatósági tagságában bekövetkezett változás. E naptól kezdve a fentebb említett Borbás Balázs lett az új tag.

 

2022-ben kezdeményezte Mirkóczki Ádám polgármester a vízmű igazgatóságánál, hogy hívják vissza dr. Fodor Andrást a tagok közül. Elvileg az volt az indok, hogy Fodor (aki korábban az EVAT Zrt. vezérigazgatója is volt, de felsőbb nyomásra távoznia kellett) nem képes megfelelően ellátni az igazgatósági feladatokat. A polgármester a visszahívással egy időben javasolta Borbás Balázst a megüresedett helyre, aki akkor már a polgármesteri hivatalban dolgozott. Erről a döntésről hivatalosan tájékoztatnia kellett volna a Közgyűlést, a város vagyonrendelete úgy rendelkezik, hogy egy polgármesteri döntésnek és egy rövid tájékoztatónak is születnie kellett volna erről.

 

A Heves Megyei Vízmű Zrt. szervezeti és működési szabályzata (szmsz) alapján a vízmű közgyűlése (nem összetévesztendő tehát Eger Közgyűlésével) dönt az igazgatóság tagjairól. A közgyűlés tagjai Eger önkormányzata 52,96%-nyi, Gyöngyös önkormányzata 24,17%-nyi, Hatvan önkormányzata 11,46%-nyi és Heves önkormányzata 11,42%-nyi aránnyal és szavazattal. Az szmsz továbbá úgy rendelkezik, hogy a közgyűlési döntéseket egyszerű többséggel, egyes esetekben ¾-es többséggel kell meghozni. Mivel Egernek önmagában többsége van minden szavazásban így lehetetlen meghozni egy döntést Eger nélkül, a várost pedig a közgyűlésben Mirkóczki Ádám képviseli (illetve akit esetleg megbíz a helyettesítéssel).

 

Borbás az igazgatósági tagságáért amúgy 110.000 ft juttatást kap minden hónapban, megbízatása 2025. december 31-ig szól.

 

Nepotizmus és Móricz Zsigmond

 

A vízműben többségi tulajdonos Eger MJV a polgármester közeli hozzátartozóját javasolta, akit azután be is szavazott a város képviseletében eljáró személy a vízmű igazgatóságába. Ez etikátlan magatartás és eljárás abban a tekintetben, hogy Eger polgármestere bunkósbotként forgatja az „etikátlanságot” és „szakmaiatlanságot”, mint érveket, a neki nem tetsző kinevezések, fejlemények említése során. A közeli rokonsági szál egy település döntő, többségi tulajdonban álló cég esetében súlyos helyzetet okozhat. Törvényileg nem feltétlenül összeférhetetlen de etikátlan és szóbeszédre adhat okot.

 

Mit mond a város vagyonrendelete?

 

7. § (1) A Polgármester a saját hatáskörében hozott jelen rendelet hatálya alá tartozó döntéséről a Városgazdálkodási Bizottságot és a Közgyűlést negyedévente előterjesztés formájában köteles tájékoztatni.

41. § (1) A Közgyűlés a Ptk. alapján a tulajdonosi jogok gyakorlását a következőkben határozza meg. (2) Az alábbiakban felsorolt ügyek az egyszemélyes gazdasági társaságok esetében a Közgyűlés hatáskörébe tartoznak. A többségi önkormányzati tulajdonban lévő többszemélyes gazdasági társaságok esetében a Közgyűlés előzetes jóváhagyó döntése szükséges az alábbi esetekben: 1. gazdasági társaság alapítása; 2. alapító okirat elfogadása, alapító okirat módosítása; 3. társasági szerződés elfogadása, társasági szerződés módosítása; 4. vezető tisztségviselők, felügyelő bizottsági tagok könyvvizsgálók megválasztása; 25 5. vezető tisztségviselő visszahívása, megbízatásának meghosszabbítása valamint a munkáltatói jogok gyakorlása;

Ha csak a szigorú szöveget nézzük, akkor az etikátlan magatartás átfordul a törvénytelenbe, ugyanis a vagyonrendelet alapján nemhogy tájékoztatás nem történt a kinevezésről 2022-ben, de a Közgyűlés előzetes jóváhagyó döntése is kellett volna! Ez elmaradt több önkormányzati képviselő állítása szerint de a város hivatalos honlapján sem találni erről tájékoztatást.

Jó, hogy van ez a NER

 

A vízmű ügyén túl van itt egy másik, szintén érdekes helyzet, ugyanis a polgármester testvére közösen tulajdonos egy olyan cégben, ami Mészáros Lőrinc köreihez erősen kapcsolható. Az érintett cégnek, a Bástya Terasz Kft-nek három tulajdonosa van. Az egyik az egri polgármester testvére, Borbás Balázs. A fentieken túli itteni szerepvállalása – a rokonsági kapcsolatok miatt – a magát függetlennek beállítani kívánó Mirkóczki Ádámnak igen érdekes színfoltja. Mirkóczki Ádám vállaltan az egri ellenzéki erők segítségével került a polgármesteri székbe, majd szétverte az együttműködést és megtagadta ellenzéki voltát, beleállt az ellenzéki országgyűlési képviselőbe, Berecz Mátyásba és ott gyalulta ahol tudta, majd dicsérte a Fidesz országgyűlési képviselőjét, Pajtók Gábort, akivel szerinte nagyszerűen együtt lehet dolgozni. Ezen események és kijelentések szerencsétlen összefüggésre adhatnak okot, mivel a közeli hozzátatrozója a NER fajsúlyos embereivel egy cégben tulajdonos. A Fidesz és a NER meghatározó szereplői nem szoktak csak úgy közös cégeket alakítani, csak ha jól megfontolt üzleti célja van a közös vállalkozásnak.

 

Ráadásul a cégbeli változások adják a legkomolyabb gyanút a NER kapcsolatra, ugyanis pontosan az ellenzéki vereséggel záruló ’22-es választást követő 3. naptól társtulajdonos a testvér.

 

Mészáros melletti milliárdok

 

A második tag Schmidl Péter György, aki korábban Hunguest Hotels Zrt. vezető beosztású tisztségviselője volt, vagyis a Mészáros Lőrinchez ezer szállal köthető cégbirodalom bizalmi emberének számít. Nehézsúlyú szereplő, jelenleg a polgármester testvérével közös cégnek a vezető beosztású tisztségviselője is egyben.

Mészáros Lőrinc gazdasági súlya nem abból fakad, hogy sok cége van (noha csak gyarapodni tud a számuk), hanem abból, hogy a sajátján kívül még elég sok céghez köthető a neve. Ezek főleg olyan vállalkozások, amelyeket üzlettársai, bizalmasai, esetleg beosztottjai vezetnek. Ezeket a cégeket a sajtóban gyakran „Mészáros-közeli”-nek nevezik. Ilyen tekintetben tekinthető Schmidl Mészáros Lőrinc „emberének”.

A harmadik tulajdonos egy cégen (Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság) keresztül érintett, az Egerben és környékén jól ismert üzletember, Szomszéd Lajos. Ő korábban a Fenstherm Kft. vezetői körébe tartozott és a Mészáros családdal is közelebbi kapcsolatban állt. Az a fajta üzletember, aki megpróbál minden oldallal jó üzletet kötni, jelenleg a NER-rel. 2012-ben, az akkori index.hu ezt írta a nagy port kavart panelfelújítási program átalakításáról:

 

A korábbi több száz cég helyett mindössze hatot engedett oda a 400 milliósnál nagyobb értékű panelfelújításokhoz az állam, ezek között szerepelt a Fenstherm és leányvállalatai.

Nincs nagy múltja például fővállalkozóként a kivizelezésben a B minősítést kapott, budapesti székhelyű, 2005-ben alakult Atryum Invest Kft-nek, amelynek egyik tulajdonosa a Fenstherm gazdasági igazgatójának, Szomszéd Lajosnak a felesége, Szomszéd Ágnes. Az Opten adatai szerint 2010-ben mindössze 600 milliós árbevétele volt, honlapja nincs, piaci forrásaink szerint fővállalkozóként komoly referenciái nincsenek, erre vonatkozó megkeresésünkre nem érkezett válasz.  A Fenstherm Kft.-hez köthető cég a B-t kapott Fenstherm-West is.

A kapcsolati tőke ereje?

 

Sokkal frissebb és még érdekesebb összefüggésre bukkantunk, ahogy a céges adatbázisok hálójában kutattunk. Ebben az évben, április 24-én kiírásra került az egri Lenkey-ház felújítására egy közbeszerzéses pályázat. Erre három cég adott be pályázatot. Egy füzesabonyi illetőségű cég, az Építsünk Jövőt Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, és két egri. Közülük az egyik az EXTERNÁTUS Ingatlanhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság, a másik pedig a Profen Nyílászáró Gyártó és Kivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság.

 

Ez utóbbi két társaság azért érdekes, mert az EXTERNÁTUS Kft. fele részben tulajdonosa az a Szomszéd Lajos féle Érd 2008 Ingatlanforgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyik társtulajdonos az egri polgármester testvérének cégében, a Bástya Terasz Kft-ben. Az EXTERNÁTUS Kft. másik tulajdonosa egy bizonyos Nagyné Hegyi Csilla, aki amellett, hogy a másik fele részben tulajdonos egyben ennek a cégnek a vezetője is.

 

Csakhogy Nagyné Hegyi Csilla közben a Profen Kft. vezetője és tulajdonosa is volt addig a pillanatig, míg fiának, Nagy Balázsnak tovább nem adta a vezetést tavaly novemberben, majd a tulajdoni részt 2023. április 19-én. Pontosan öt nappal a Lenkey-ház felújítására kiírt pályázat időpontja előtt. A Profen Kft. lett a pályázat nyertese. A beruházás értéke kb. 400-430 millió forint, erről korábban is írtunk.

Információink szerint azonban az egri Helyőrségi Művelődési Otthon ügyében is folyamatban van a közbeszerzés, arról a jövő héten hoznak döntést. Azon a kiíráson is három ajánlattevő jelentkezett: a fentebb már említett Építsünk Jövőt Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és az EXTERNÁTUS Ingatlanhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság valamint a SZEMECO Építőipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság. 

Innen folytatjuk.

 

A céginformációkat az Igazságügy Minisztérium e-cégjegyzékének 2023. április 30-i és május 20-i rögzítéseivel valamint az OPTEN céginformációs adatbázisának segítségével találtuk meg.

 

indexkép: MTI/Komka Péter

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló