2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

Átverte a várost és mégsem újítja fel az EGAL-t Orbán Viktor fogorvosának a cége?

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

Tavaly még úgy tűnt, hogy az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. uniós és saját forrásból felújítja az EGAL-t, a korábbi EgriX épületét és az extrém sportpályát is, de minden bizonnyal ebből már nem lesz semmi. Információink szerint a társaság az egri önkormányzattal kötött szerződésnek sem tesz eleget, így a város jogi lépéseket is tehet.

 

Régebben már írtunk arról: talán van rá némi esély, hogy a korábban EGAL Klubként és EgriX-ként ismert közösségi helyek újra megtelhetnek élettel, ugyanis az egri önkormányzat 2013-ban 10 évre bérbe adta az ingatlanokat az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-nek. (Ez a cég Orbán Viktor fogorvosaként is ismert Bátorfi Bélához köthető.)

 

Most valahogy így néz ki a volt EGAL bejárata. Fotó: Győrfi András


A korábbi tervek szerint az OTI elkezdte volna felújítani az ingatlanegyüttest, az így kialakított EX Park központnak több meghatározó eleme lehetett volna: a Klub Lent, a Klub Fent és a Klub Kint. A Klub Lent, az egykori Egál Klub pincehelyiségéből kialakított zenei és kiállítótér, galéria. A Klub Fent, az egykori pub helyén kialakított klubhelyiség és találkozási pont. A Klub Kint, pedig a szabadtéri kiállító tér, mely a két helyiség közötti szabadtérre 12 darab totemoszlopból álló kivilágított galéria, mely kortárs egri, megyei, illetve hazai, külföldi művészek műveit tudná megfelelő módon a közönség elé tárni. Ezen a területen kialakított aktív tér pedig a fiatalok találkozási pontjaként is működhetne.


Tavaly még arról szóltak a hírek, hogy a sport- és szabadidő tevékenységhez egy egészségmegőrző kardió fitneszterem illetve szabadtéri, de fedett extrém biciklipálya kapcsolódhat. Az EGRIX belső tereit pályázat keretében felújítják, átalakítják és felszerelik sporteszközökkel illetve egyéb ifjúsági programok szervezéséhez, működéshez szükséges eszközökkel. Itt a kerékpáros műfaj képviselőinek kívánnak létrehozni egy központot öltöző, edzőterem, kerékpáros szerviz, alkatrész bolt, kölcsönző, klubhelyiség és előadó terem kialakításával. A hely ezt követően alkalmassá válik versenyek megrendezésére is.

 

Az OTI elvileg uniós forrást is nyert a beruházásra, összesen 174 millió forintot. Ehhez még hozzátett volna még közel 200 milliót, így összesen 371,8 millióból újítaná fel a területet, miután bérbe is vette már a terület egy részét évi közel 2,2 millió forintos díjért.


De úgy tudjuk, a felújításra kevés esély mutatkozik, hiszen semmit sem kezdett el az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt., az ingatlanok állaga folyamatosan romlik, a területet benövi gaz. Az esélyeket csökkenti, hogy az uniós forrás elköltésére már fél éve sincs a társaságnak, így a kivitelezés már szinte lehetetlen.

 


Az önkormányzatnál rákérdeztünk, hogy ők mit tudnak a beruházásról. A Habis László által aláírt válaszokból arra lehet következtetni, hogy a város sem tartja már valószínűnek azt, hogy lesz a hangzatos tervekből bármi is. Sőt, az OTI nem tett eleget az Egerrel kötött szerződésének sem, ezért az önkormányzat „a jogkövetkezmények alkalmazása tekintetében a szükséges lépéseket megteszi”.


És hogy mi lesz így a területtel? Az önkormányzat portálunknak jelezte: „A 2014-20-as tervezési időszakra vonatkozó elképzelések keretében kalkulálunk a kerékpáros létesítmény önkormányzati gesztorsággal történő felújításának lehetőségével”. Jelentsen ez bármit is.


Így minden bizonnyal egy darabig marad továbbra is a bizonytalanság és a folyamatos állagromlás, amelyről nemrég írtunk ITT.


Egy olvasónk videója a régi szép időkről és a mai, szomorú valóságról:

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló