2024. június 17., Laura Alida

Vélemény

#Fidesz #mirkóczki ádám #berecz mátyás #pajtók gábor

"Most akkor hány Fidesz van Egerben?" – A Pajtók-Mirkóczki paktum részletei

Csarnó Ákos 2022.02.04. 09:10

Szerintünk egy. Annak a jelöltje pedig Pajtók Gábor.

 

A helyi politikai közélet egyik új fejezetét nyitotta meg Mirkóczki Ádám polgármester, amikor a köznek írt panaszlevelében arról vizionált, hogy szerinte Egerben van egy Nyitrai Zsolt által irányított Fidesz, illetve egy másik, egy Pajtók Gábor által irányított Fidesz is, és hogy ez a két Fidesz egymással szemben áll. Íme egy részlet az írásból:

Sokaknak furcsa lehet ez a szövetség, de valójában nagyon egyszerű: Oroján Sándor valószínűleg Nyitrai Zsolt visszatértét készíti elő, ezért mindenben segíti Berecz Mátyás kampányát, hiszen Nyitrai Zsolt csak akkor rúghat ismét labdába, ha Pajtók Gábor nem győz április 3-án.

A legutóbbi közgyűlésen történtek pedig, vagyis amikor a polgármestert többször is leszavazták, egyenesen azt jelentik, hogy Nyitrai arra játszik, hogy Pajtók bukjon a mostani országgyűlésiképviselő-választáson, mivel Nyitrai még arra is képes, hogy katonáit – az egri képviselőtestületben ülő hat fideszes képviselőt, élükön Oroján Sándorral – az önkormányzati választáson nyertes Egységben a Városért Egyesület képviselőivel együtt szavaztassa, hogy aztán visszatérhessen Egerbe.

 

Világos logika, igaz? A politikai tudományos-fantasztikum határára érkeztünk Egerben! Néha tényleg kimerítő követni a polgármester eszmefuttatásait, az az érzése lehet az embernek, hogy itt a realitásvesztés minősített esetével állunk szemben. De adjunk egy esélyt, és nézzük meg, hogy valójában hány Fidesz is van errefelé!

 

A "két Fidesz"-teória

 

Ha igazat adunk a polgármester felvázolt elméletének, akkor el kell fogadnunk, hogy a kifelé egységet, összetartást és Orbán Viktort mutató Fidesz súlyos belső problémákkal küzd errefelé. Ha egy megyeszékhelyen egymást ütik a kormánypárt prominensei a kampány alatt, az csak a Fidesz gyengeségét mutatja.

Ebben a helyzetben is kell azonban mutatnia valamit a kormánypártnak, mert ha felfoszlik a kárpit és előbújik az igazság, akkor még a fideszes választók sem fognak Pajtók Gáborra szavazni. Ilyenkor jól jöhet a segítség, jól jöhet a jó zsaru-rossz zsaru felállás, a Pajtók-Mirkóczki paktum.

Jól megtalálta egymást a zsák és a foltja. Az első kirívó esettől kezdve, amikor Mirkóczki már nem az ellenzék részeként tekint magára, gyanússá vált a helyzet. Ezt követően a közgyűlés feloszlatása vagy legalábbis bíróságra vitele helyett Pajtók Gábor segítségével az Állami Számvevőszékhez került az ügy (még vizsgálják a polgármesteri döntéseket), amit követnek a folyamatos együttszereplések, majd végül a Berecz Mátyást ekéző időszak fényesen megkoronáztá az együttműködést a két fél között.

 

Ha igaz a "két Fidesz"-teória, akkor Mirkóczki Ádám sejtetése szerint van egy rossz Fidesz és vele szemben van egy jó Fidesz. A rossz Fidesz természetesen Nyitrai Zsolt és köre, a közgyűlési Fidesz-frakció, gyakorlatilag mindenki, aki ellen ő indult 2019-ben. Ezeket az embereket, képviselőket könnyen lehet ütni-vágni (véletlenül se gondolja bárki, hogy sajnálunk akár egyetlen képviselőt is, hogy ütik-vágják, főleg ha jogosan) és el lehet adni kifelé, a közönségnek, hogy itten, kérem, akkora a Fidesz-ellenesség, hogy na. Összefogtak a polgármester ellen, létrejött egy szövetség a közgyűlésben, együtt szavaztak a fideszes képviselők és az Egységben a Városért Egyesület képviselői.

 

Közben aggódva megemlíti a jó Fideszt, Pajtók Gábort, aki – és ez fontos – kormánymegbízott, valamint a körzet országgyűlési képviselőjelöltje. Vele nem baj, ha közös fotó, közös átadó, ünnepség történik, hiszen a kormánnyal jóban kell lenni. Így már azonnal világossá válik, hogy miért is kell gyalulni Berecz Mátyást minden fronton, közgyűlésen, újságban, fizetett hirdetésekben. Ugyanis amíg Mirkóczki Ádám (a rossz zsaru) megpróbálja eladni, hogy a rossz Fideszt támadja (értsd: Orojánt és Nyitrait), és közben még a Pajtók ellen induló Berecznek is jól alátesz, csak a vak nem látja, hogy mindezzel Pajtók Gábort (a jó zsarut) segíti. Mirkóczki közgyűlésbeli társai, Minczér Gábor és Farkas Attila alpolgármesterek, valamint Császár Zoltán pedig tudatlanságból, szolgai alázattól vezérelve vagy számításból szintén beszállnak Pajtók kampányába. (Mondjuk az beszédes, amikor Minczér és Császár a közösségi médiába kiposztolja, hogy milyen szemét Berecz Mátyás és a polgármester ellen szavazók, majd hirtelen elönti a falukat a Márky-Zay propaganda.)

 

Nincs két Fidesz

 

Még ha vannak is Egerben egymástól eltérő érdekeket szem előtt tartó, fideszes érdekcsoportok (az élet melyik területén nincsenek érdekcsoportok?), mégis csak egy országgyűlési választás előtt állunk, ahol csak egy pártra, egy jelöltre lehet szavazni. Arra a Pajtók Gáborra, akinek visszaélései, gyanús esetei (például itt vagy itt) az utóbbi napokban egyre-másra felbukkannak a közösségi térben. Elképesztő, hogy a Nyitrai-korszak visszaélései után (elég, ha csak a milliárdos csalásra gondolunk, amikor a helyi fideszes kádereket jól kistafirungozta a Fidesz) egy másik, hasonlóan ambíciózus politikus érkezne Pajtók Gábor személyében.

 

Mirkóczki szerint Orojánék összeálltak Bereczékkel a közgyűlésben és együtt szavaztak. Nem mintha éppen az előző, december 16-i rendes közgyűlésen, sürgősségi napirend (!) megszavazásával és Berecz Kálmán EVAT Zrt.-ből való kihajításával nem Orojánékkal állt volna össze a polgármester és csapata. Annyira zavaró ez a fajta csapatlogika, hiszen egy csomó kérdésben az összes képviselő hasonlóan szavaz.

A polgármesteri okfejtés alapján az egész közgyűlés egy Mirkóczki-Fidesz-Oroján-Mirkóczki Zita-EVE-Mi Hazánk-Pócs-Berecz-Pajtók összefogás lenne?

A sok hülyeséget félretéve a tény az, hogy csak egy Fidesz létezik, annak jelöltje Pajtók Gábor. Minden olyan kísérlet, ami ennek ellenkezőjét próbálja bizonygatni, oda vezet, hogy az egyszeri fideszes szavazó elbizonytalanodik. Nemcsak azon, hogy két Fidesz van, hanem azon is, hogy Mirkóczki Ádám is nekik segít, miközben Berecz Mátyás és az ellenzéki szavazók kérnek egy kávét és végignézik, ahogy a Fidesz leamortizálja magát a körzetben.

 

Szóval Eger látott már karón varjút, de ilyet talán még nem. Az ellenzéki szövetség által 2019-ben polgármesteri székbe segített Mirkóczki Ádám mára oda jutott, hogy miután már nem tekinti magát az ellenzék részének, egyenesen Pajtók Gábor kormánymegbízottnak, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjének tolja a kampányát, a Pajtók-Mirkóczki paktum alapján eljátssza a rossz zsarut és gyalulja Berecz Mátyást, az ellenzéki összefogás jelöltjét.

 

Legalább most már ez is kiderült.

 

 

(Indexkép forrása: Heves Megyei Kormányhivatal / Facebook)

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló