2024. április 19., Emma

Vélemény

#hulladékgazdálkodás

Mi Eger érdeke?

Csarnó Ákos 2021.12.16. 13:25

Mirkóczki Ádám képtelen megállni a lejtőn, újabb áldozatot szedett a bosszú.

 

A hulladékgazdálkodás problémája Egerben nem új keletű, a polgármester Fidesszel való összeborulása azonban még nem volt ennyire nyilvánvaló.

 

A csütörtöki közgyűlésen olyan, komoly horderejű kérdésről lehetett volna beszélni esetleg, amit Mirkóczki Ádám polgármester sürgősséggel behozhatott volna, mint pl. a város és még 81 másik település hulladékgazdálkodásának problémája. Ehelyett sikerült egy személyi kérdést behozni. A sürgősségi napirend tartalma az egri EVAT Zrt. igazgatósági tanácsának egyik tagja, jelesül Berecz Kálmán kirúgása és Soós Nimród megválasztása lett volna.

 

Nyilvánvaló, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet és mást látunk a színpadon és mást a színpad mögött.  Hogy kerül a hulladékgazdálkodás és Berecz Kálmán neve egymás közelségébe?

 

Berecz Kálmán az Egri Hulladékgazdálkodási Társulásnak (továbbiakban: társulás) az alelnöke, Kápolna polgármestere. Ennek a társulásnak az elnöke Mirkóczki Ádám, mint Eger polgármestere, de még további hat település polgármesterei ülnek a társulás tanácsában. A társulás 82 település szemetét próbálja kezelni többek között úgy, hogy az összegyűjtött hulladékot a Hejőpapiban létesített szemétlerakóba viszi, viteti. Az alapprobléma ott található, hogy a polgármester az előterjesztésében Berecz EVAT igazgatóságából való kipenderítését indítványozta azért, mert nem elégedett Berecz társulásbeli tevékenységével.

 

A közgyűlésen már eleve nagyon furcsának tűnt, hogy egy személyi döntést előterjesztő napirendi pont az ülés előtt 1 órával kerül csak kiosztásra. Ezt több képviselő is megemlítette. További furcsaság volt, hogy kérdésekre válaszolva a polgármester nem nagyon akart kerek indokolást adni, nem akarta túlzottan kibontani a személycsere hátterét. Oroján Sándor fideszes frakcióvezető még rá is mutatott egyik felszólalásában, hogy mi abban a logika, hogy ha Bereczet eltávolítják az EVAT-ból, de attól még a társulásban ott marad?

 

Erre már kellett valamit mondani a polgármesternek, aki azt válaszolta, hogy Berecz Kálmán egy frissen alakított céget szeretett volna ráerőszakolni, hogy egy bizonyos, baráti örző-védő cég lássa el a hejőpapi lerakó védelmét. Ez a mentalitás az EVAT-ba nem való. A polgármester arra is kitért, hogy a társulás neki megbízást adott a hulladéklerakó bővítésével kapcsolatos közbeszerzés lezongorázására, a közbeszerzés lekérdezhető az internetről, 100 milliós pótmunkára pedig nincs szükség, aki pedig a beruházást vizsgálattal veszélyezteti, az Eger hulladékszolgáltatását veszélyezteti.

 

Apolgármesteri állítások több sebből is véreznek, mondhatni: nem lett az igazság minden szelete kibontva.

 

A társulás még 2019-ben döntött arról, hogy az említett lerakót bővíteni kell, mert hamarosan betelik. Egyrészt döntött, mert a terület az övé, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató fizeti is a cechet magától is, másrészt az is felmerült húsba vágó kérdésként, hogy az előzetes számítások ellenére miért telik gyorsabban a lerakó a kelleténél? Itt jön a képbe az említett örző-védő cég, ugyanis Berecz valóban többször jelezte, hogy kellene egy cég, de emellett többször is jelezte, hogy kellene tartani üléseket. Mirkóczki Ádám végül kért egy ártáblázatot, hogy tudjon dönteni az örző-védő cég kérdésében.

Miért fontos az örző-védő cég? Azért fontos, mert a társulás tagjai szerint erős a gyanú, hogy nemcsak a társulás szemete kerül a lerakóba, hanem mások is nyakra-főre oda hordják a koszt. Ezért aztán jogos az a kérdés, hogy egy ilyen gyanú ellenére másfél évig miért nem született döntés az árajánlat tükrében? Miért nem lett más árajánlat bekérve? Amikor a lerakó bővítése megközelítőleg 700 milliós összeget emésztene fel nem mindegy, hogy mikor kell bővíteni, most vagy később is elég. Mondjuk eleve furcsa, hogy nincs egyeztetés és haladás ebben a kérdésben másfél évig. További kérdések is felmerülnek, hogy pl. kapott-e teljeskörű felhatalmazást a polgármester a közbeszerzés lepapírozására, de az sem igaz teljesen, hogy a közbeszerzés dokumentumai elérhetőek a neten, ugyanis azokat csak részben és csak keveset lehet megtalálni.

A közgyűlés végül 10 igen szavazattal elfogadta a polgármester előterjesztését és leváltotta Bereczet. Ennek a személyi döntésnek azonban van egy nagyon dermesztő vetülete.

 

A döntés közgyűlés elé vitele, annak sebessége, a napirend tárgyalása és a döntés mögötti erők mozgása sajnos nem arról szól igazából, hogy a polgármester aggódik az EVAT vezetése miatt. Most már nyugodtan kijelenthetjük két év távlatából, hogy Mirkóczki Ádám sem a tevékenységét érintő kritikákat, sem azok megfogalmazóit nem tűri maga körül. Az egri polgármesteri hivatal illetve az egri cégek egy hatalmas húsdaráló, egy olyan átjáróház, ahol ideig-óráig tud csak dolgozni még az, aki tud. Berecz Kálmán kirúgása is csak ebbe a sorba illeszkedik, menesztése egyszerűen csak a polgármester bosszúja azért, mert a Társulásbeli tevékenységét bírálni merészelte valaki.

 

De nézzük, majdnem percről-percre az eseményeket, miként működteti Egerben a polgármester a demokráciát!

 

Mint említettük, egy órával a kezdés előtt tudhatták csak meg a képviselők, hogy lesz egy személyi döntés. Az érintett nem kapott meghívást, így nem is válaszolhatott a személyét ért vádakra és amikor kérte valamelyik képviselő, hogy kapjon szót, akkor hirtelen elő lett kapva az alapokmány, hogy ilyet nem lehet tenni. Egyáltalán nem tudhatta volna meg egyik képviselő sem, hogy mi Berecz álláspontja, ezért kértek egy szünetet, hogy abban a 15 percben kaphassanak az érintettől tájékoztatást. A polgármester el is rendelte a szünetet majd kivonult. A fentiekhez adalék lehet a Keresztes Zoltán képviselő által felvett videó, ahol meghallgatható a másik fél:

 

 

De vajon mi történhetett, hogy végül a vita első részében alapvetően logikusan érvelő fideszes képviselők egytől-egyig megszavazták Mirkóczki álláspontját? Érkezett egy telefonhívás valahonnan fentről?

 

Gyakorlatilag kiszámolható, hogy kik mentek bele ebbe a boszorkányüldözésbe és kik lettek megvezetve. Az magától értetődik, hogy a polgármester mellett szavaz a két alpolgármester, de pl. Császár Zoltán, aki a maga függetlenségére oly' büszke, még ő is a Fidesszel együtt szavazott. A 18 tagú közgyűlésben pont 10 szavazat kell ahhoz, hogy a fontos döntések átmenjenek. Nem kell különösebb tudás ahhoz, hogy kiszámolhassuk: ha Mirkóczki látványosan felrúgta a megállapodást az Egységben a Városért Egyesülettel, hű fegyverhordozói mentek vele, ott a Fidesz hat szavazata és még Császár is segít neki, ahol tud… Kész is van az új, Fidesztől egyáltalán nem mentes városvezetés receptje. Most már csak az a kérdés, hogy Farkas Attila, Minczér Gábor és Császár Zoltán maguktól eltelve ezt nem látják vagy az elvtelenség netovábbjaként a Fidesz szekerét kezdték el tolni Egerben? Illetve maradt még egy kérdés: mivel fogja „kifizetni” a Fideszt ezek után a városvezetésünk?

 

Ne feledjük, pár hónap múlva választások lesznek. Azonban ez a személyi kérdésen túlmutató hulladékgazdálkodási, hulladékkezelési kérdést még nem jártuk körül, folytatása következik.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló