2024. március 1., Albin

Eger ügye

Döbbenet: Nyitrai Zsolt embere így talicskázhatta ki a közpénzt az egri alapítvány kasszájából

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Újabb bizonyítékokhoz jutottunk az egri politikai közélet eddigi legsúlyosabb csalásgyanúja kapcsán. Hihetetlen, milyen pofátlanul tüntették el a közvagyont.

 

Már több korábbi cikkünkben is beszámoltunk azokról a megdöbbentő részletekről és módszerekről, amelyekkel kitalicskáztak mintegy 1,1 milliárdnyi közpénzt az egri központú Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) kasszájából. Ez az alapítvány állami és uniós források elosztásában játszik fontos szerepet, és vezetőségében korábban és jelenleg is döntő többségében egri fideszesek, köztük politikusok is kapnak szerepet.

 

Hosszú oknyomozásunk után most ismét megdöbbentő részleteket közlünk egy újabb cikksorozatban. Olyan dokumentumok birtokába jutottunk, amelyek közelebb visznek minket ahhoz, hogy megismerjük és bemutassuk: milyen módszerekkel tűnt el a közpénz a HMTVA-tól. Az ügyben már rendőrségi nyomozás folyik, az alapítványnál pedig a színfalak mögött próbálják menteni a menthetőt.

 

Erről lesz szó mostani cikkünkben:

 

– felidézzük, amit korábbi írásainkban bemutattunk, hogyan keletkezhetett 1,1 milliárdos hiány a döntő többségében közpénzből gazdálkodó Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál, ott, ahol sokáig Farkas Zoltán Tibor, Nyitrai Zsolt egri fideszes országgyűlési képviselő bizalmasa és Habis László jó ismerőse igazgatta a szervezetet;

 

Farkas Zoltán Tibor éppen előad az egri Városházán

 

 

– kiderült, hogy 600 millió forintért vettek egy olyan luxemburgi cégtől befektetési jegyeket, amely erősen offshore-gyanús és a környékén egy rakás fideszest találni;

 

olyan hiteleket folyósítottak kétes hátterű megyei vállalkozásoknak, amelyeket nem tudnak behajtani, mert a cégek közben fizetésképtelenné váltak, felszámolás alá kerültek. Ezek között olyan cégek is fellelhetők, amelyekhez a HMTVA korábbi elnöke, Farkas Zoltán Tibor is kapcsolható, de az egyik felszámolás alatt álló vállalkozásban feltűnt az Eger melletti Bátor település fideszes polgármestere is;

 

– cikksorozatunk mostani részében bemutatjuk, hogy mennyire elképesztően tűntek el újabb közvagyonok Egerből. Röviden: az alapítványnak voltak saját vállalkozásai, amelyet értékesítettek, de a cégek ára egyszerűen nem folyt be a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány számlájára, hanem egész egyszerűen eltűnt a pénz.

 

Jöjjenek először az előzmények, hogy kerek legyen a történet!

 

Amikor az ember úgy gondolja, hogy nem lehet fokozni a fokozhatatlant, a mai magyar, NER-áztatta közéletben ismét jön egy olyan hír, amelyről azt gondolhatjuk: ha ez valamely normálisan működő országban történne, nem lenne olyan politikus, akinek a közéleti pályája ezt túlélné. De ez most Magyarország és Eger, ahol a pofátlanságnak alig van, és talán egyáltalán nincs határa – legalábbis egyes fideszes politikusok és vezetők így vélik.

 

Hosszú cikksorozatban már bemutattuk az egri központú, döntő többségében közpénzből gazdálkodó Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) nagyon zűrös ügyeit. Az egész akkor kezdődött, amikor tavaly birtokunkba került dokumentumok igazolták, hatalmas a gond az egri és környékbeli fideszesekkel telitűzdelt alapítványnál, ugyanis hiányzik 1,1 milliárd forintnyi közpénz, amely miatt rendőrségi feljelentés is született. Ezt az alapítvány jelenlegi, tavaly nyáron kinevezett kuratóriumi elnöke jegyzőkönyvbe is mondta, amelyet megszereztünk és bemutattunk, íme, ebből egy részlet:

 

„Az alapítvány előző kuratóriumi elnöke úgy tekintett az alapítványra, mintha az a saját üzlete lett volna, ennek megfelelően mindent magához ragadva, az összes számlát, ügyet, még a szervezet weboldalát is saját kezelésben tartott. Az látszott, hogy az előző kuratóriumi elnök a mikro vállalkozások finanszírozására szánt pénzt nem a megfelelő célokra fordította (…).”

 

És hogy mitől is közügy mindez? Egyebek közt attól, hogy az eltűnt pénz döntő többsége közpénz, és maga az alapítvány is köztulajdonban van, hiszen a HMTVA-t a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”. Hatalmas összegek folynak át a szervezeten évente: EU-s támogatások vállalkozásoknak, kölcsönök, saját befektetések – ezek közül sok-sok millió több fideszes érdekeltségnél, vagy fideszes érdekkörnél landolt.

 

Százmilliók repültek az offshore-cégbe

 

A pénz, amelyről nem győzzük hangsúlyozni, hogy a magyar adófizetők pénze, több csatornán csúszott ki az alapítványi kasszából. Az egyik legpofátlanabb húzása az volt a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnak, hogy 600 millió forint értékben vett egy olyan cégtől befektetési jegyeket, amelyet Luxemburgban jegyeztek be, erősen offshore-gyanús és egy rakás fideszes áll annak hátterében. (Hogy jön mindez Heves megye fejlesztéséhez?) Az alapítvány könyvvizsgálói jelentését is láttuk, ebben egyértelműen leírták: azzal számolnak, hogy ebből a 600 millió forintból már 272 millió forintot elbuktak, ekkora értékvesztéssel kalkulálnak a könyvvizsgálói jelentésükben. Vagyis: értékpapírba befektettek egy rakás pénzt elvileg azért, hogy az hozamot jelentsen majd a későbbiekben, de helyette már van 272 millió forintos káruk úgy, hogy nem tudni, a maradékkal mi lesz.

 

A pénzek egy jelentős része pedig úgy tűnt el a süllyesztőben, hogy megyei vállalkozásoknak adtak uniós és állami forrásokból kölcsönöket, de ezek közül a vállalkozások közül sok időközben bedőlt, így már nagyon nehezen, de inkább nem követelhető vissza tőlük az alapból kedvezményes hitel. Sokáig az alapítvány élén az a Farkas Zoltán Tibor állt, aki köztudottan Nyitrai Zsolt, egri fideszes országgyűlési képviselő bizalmasa. Volt olyan vállalkozás, amely az alapítványon keresztül jutott pénzhez, miközben Farkas Zoltán Tibornak érdekeltsége volt a cégben. Ezt nem lehet tudni biztosan, de állítólag azért kellett távoznia Farkasnak tavaly nyáron, mert már annyira túltolta a – fogalmazzunk így – furcsa pénzmozgatást, hogy az már a Fidesznek is sok volt.

 

Egyébként az alapítvány egyik könyvvizsgálói jelentésében egy rakás olyan cég szerepel, amelynek kiadták a hitelt, de már maga az alapítvány is úgy számol, hogy ezt nem fogják tudni behajtani.

 

Azonosítottunk és bemutattunk egy olyan, kömlői központú vállalkozásokból álló szervezetet is, amelyhez százmilliós nagyságrendben mentek ki az alapítványi közpénzek, de fogalmunk sincs, mire, hiszen a cégek telephelyén romos épületeket találtunk és olyan állapotokat, amelyek nem igazolják azt sem, miért érdemelték ki a támogatást, de a legrosszabb, hogy azt sem, hogy amit kaptak, azt tényleg arra költötték, amire kérték. Most úgy tűnik, ezek a cégek nem tudják vagy nem akarják visszafizetni a könnyen jött közpénzt, hiszen többségük már fizetésképtelen, felszámolás alatt áll. Az egyik ilyen cégben szerepe volt az Egerhez nagyon közeli Bátor település fideszes polgármesterének is, Derecskei Csaba Péternek is, akiről kiderítettük azt is, hogy egy másik, saját tulajdonú cége is kapott olyan közpénzt, amely a HMTVA-n keresztül érkezett.

 

Most jöjjön az újdonság!

 

A közelmúltban újabb hivatalos dokumentumokhoz jutottunk, amelyekből újabb részletek derültek ki azzal kapcsolatban, hogy milyen módszerekkel tüntették el az alapítvány vagyonát, pontosabban: a közvagyont. Legfrissebb történetünket is a portálunk által megszerzett belsős dokumentumokkal tudunk bizonyítani, mint ahogy az eddigi cikkeink mindegyikének állításait is.

 

Habis László ennyire örül Farkas Zoltán Tibornak 

 

 

Nos, a fentiekben nagyvonalakban bemutatottakon felül rábukkantunk egy másik, már kevésbé fondorlatos módszerre: miszerint az alapítvány tavaly leléptetett vezetője a gyanú szerint lemenedzselhetett egy cégeladást úgy, hogy a pénzt azóta sem látta senki. A történet lényege, hogy a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnak volt egy saját alapítású cége, ennek korábbi neve HMTVA Smart Kft. Ekkor az alapítvány élén Nyitrai Zsolt bizalmasa, Farkas Zoltán Tibor állt, aki eladta a vállalkozást nem sokkal azelőtt, hogy 2018 nyarán lelépett az alapítvány éléről. A HMTVA Smart Kft.-t 2011-ben hozta létre a névadó alapítvány, a hivatalos cégjegyzék szerint voltak egészen jól teljesítő évei is: 2016-ban 43, míg 2015-ben 54 millió nettó árbevételt termelt. A céget 2018-ban értékesítette a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány, ekkor a HMTVA Smart új nevet is kapott: Advisor Cross-TFS Kft. lett. És most idézünk egy részletet a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány saját megrendelésére készített, 2019 májusában keltezett könyvvizsgálói jelentéséből:

 

„Az Alapítvány (…) 100 %-os tulajdonosa volt a HMTVA Smart Kft.-nek, amely értékesítése 2018. június 6-án Farkas Zoltán volt kuratóriumi elnök által megtörtént. (…) Az üzletrész értékesítése ügyében feljelentés megtételére került sor a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az adás-vételt követően a HMTVA bankszámlájára vételár nem folyt be.”

 

Vagyis: Farkas eladta az általa vezetett alapítvány egy cégét, de annak az árát a mai napig nem utalta el a vevő, amely kiléte újabb érdekességeket rejt magában, de előtte még egy másik fontos részletet említenénk. Az alapítvány ugyanis az Advisor Cross-nak (vagyis annak a cégnek, amelyet eladott, de nem kapott érte pénzt) adott – az általunk látott dokumentumok szerint – minimum 83 millió forint kölcsönt. Ez a kölcsön közpénz, és ennek a közpénznek a jelentős része eltűnt a süllyesztőben, ugyanis több mint 50 millió forintot az alapítvány a mai napig nem tudott visszaszerezni a cégtől úgy, hogy még az eladásból származó vételárat sem kapták meg.

 

És itt jön egy újabb turpisság, a HMTVA a céget egy Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek adta el, amely felügyelő bizottságában a hivatalos cégadatok között ott szerepel Farkas Zoltán Tibor és 2019 márciusáig egy másik ismerős név is ott volt, dr. Gondosné Kereszturi Szilvia, aki nem más, mint a Heves Megyei Közgyűlés korábbi alelnökének, Gondos Istvánnak a felesége. (A Creditime időközben új nevet kapott, most már Pannon Star Capital Pénzügyi szolgáltató Zrt.)

 

A Creditime Zrt. egy másik fura ügylet során is előkerül az alapítvány 2019-ben született, de a 2018-as évre vonatkozó könyvvizsgálói jelentésében. A dokumentumban leírtak alapján Farkas Zoltán Tibor a Creditime-nak értékpapírokat is eladott, de ezért szintén nem érkezett meg a pénz a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány számlájára. Idézzük ismét a HMTVA saját dokumentumát:

 

„Az értékpapírok adás-vételét követően a HMTVA bankszámlájára vételár szintén nem folyt be.”

 

Hogy hová tűnt a pénz és kiknél landolt, azt senki sem tudja bizonyítani, csak azt, hogy súlyos közpénzszázmilliók  (összesen akár 1,1 milliárd forint) tűntek el valahová úgy, hogy fideszes vagy Fideszhez közeli emberek ehhez asszisztálnak. Mi több, tudomásunk van egy rakás jelenlegi és korábbi egri, illetve Eger környéki fideszes politikusokról is, akik a korábbi években az alapítvány és így Farkas Zoltán Tibor jóvoltából állami és uniós forrásokhoz, kölcsönökhöz jutottak. Ezeket, mint ahogy a fentebb leírtakat is, mind hivatalos dokumentumokkal tudjuk igazolni, és hamarosan be is mutatjuk, mely politikus mekkora összeghez és miként jutott. Egy biztos, itt már a közpénzek rendszerszerű átirányításáról van szó, illetve arról, hogy fideszes politikusok és a Fideszhez közel állók valamiért nagyon sikeresen szerepeltek EU-s pályázatokon. Hamarosan jelentkezünk az egyre szövevényesebb történet következő epizódjával. De addig is várjuk, hogy fideszes politikusok és Eger városa is - amely pénzzel is támogatja az alapítvány működését - is elhatárolódjanak ettől az egészen elképesztő ügytől. 

 

Megáll az ész! Maguknak osztogathattak közpénzt az egri fideszesek, hiányzik 1,1 milliárd forint

Az egri központú alapítványból eltűnt 1,1 milliárd forint: újabb részleteket derítettünk ki; mutatjuk, hol és kiknél landolt a pénz egy része. Újabb megdöbbentő részleteket tudtunk meg és tártunk fel a döntő többségében közpénzből gazdálkodó, egri illetve környékbeli fideszesekkel telitűzdelt Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) nagyon zűrös ügyeiről.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló