2023. március 30., Zalán

Eger ügye

Hivatalos: sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak az egri Fideszhez közeli alapítványnál

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Áll a bál az egri Fidesz háza táján, és most már a rendőrség is nyomoz, mert eltűnt 1,1 milliárd forint, döntő többségében közpénz.

 

Portálunk birtokába került egy nem nyilvános dokumentum, amely azt bizonyítja, hogy bizony elég nagy bajban lehetnek azok, akik közreműködtek abban, hogy rengeteg, a feltételezések szerint egymilliárd forintnál is több pénz – döntő többségében közpénz – tűnjön el az egri székhelyű Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) kasszájából. Értesüléseinket a rendőrség a napokban megerősítette: az egyelőre ismeretlen tettes ellen tett feljelentés után a nyomozás jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon folyik, miután a Heves megyei Rendőr-főkapitányság kérésére oda került át az ügy.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre közölte, hogy sikkasztás bűntett gyanúja miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, a nyomozók az eljárás jelen szakaszában adatokat, információkat gyűjtenek be és tanúkat hallgatnak ki. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, részletesebb tájékoztatást nem tudtak adni.

 

Azonban ennyi információból is kiderül, hogy kezd egyre kínosabbá válni ez a botrányos ügy az egri Fidesz számára, amely ezer szállal kötődik a rengeteg közpénzt kezelő alapítványhoz. És hogy mi is ez az ügy? Hónapok óta cikksorozatunkban tárjuk fel, hogy mik történtek az egri székhelyű HMTVA-nál. Mint ismert: valahogy – nem is akárhogy! – lába kélt 1,1 milliárd forintnak attól az alapítványtól, amelyet közvetetten az állam, Heves Megye Önkormányzata, illetve Eger és Hatvan önkormányzata tulajdonol, és rendre támogat is. De ahol van a közpénz, ott vannak olyanok is, akik szeretik a sajátjukként is kezelni. Erre utalhatott az alapítvány új, egyébként szintén Fidesz-közeli elnöke, amikor a tavaly nyáron lelép(tet)ett régi vezető furcsaságaival magyarázta a problémáikat, íme:

 

„Az alapítvány előző kuratóriumi elnöke úgy tekintett az alapítványra, mintha az a saját üzlete lett volna, ennek megfelelően mindent magához ragadva, az összes számlát, ügyet, még a szervezet weboldalát is saját kezelésben tartott. Az látszott, hogy az előző kuratóriumi elnök a mikro vállalkozások finanszírozására szánt pénzt nem a megfelelő célokra fordította (…).”

 

A háttérben Nyitrai Zsolt embere és egri fideszes politikusok

 

Az a bizonyos előző kuratóriumi elnök az az egri Farkas Zoltán, akiről köztudott, hogy a fideszes országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt bizalmasa. Farkas Nyitraival együtt ott volt a Fidelitas alapítói között, volt egri bankfiókvezető, a botrány kirobbanásáig Poroszló alpolgármestere, szintén addig a Heves megyei közgyűlés egyik bizottságának tagja, jobboldali körökben ismert és beépült bizalmi üzletember.

 

Farkas Zoltán a kép jobb szélén, mellette Habis László örül éppen valaminek 

 

De nem csupán Farkas Zoltán Tibor a kapocs Nyitrai Zsolt, az egri Fidesz és az alapítvány között. Egri önkormányzati képviselők – többek között Lombeczki Gábor, Stefán Zoltán – is dolgoztak vagy dolgoznak a szervezetnek, mint ahogy információink szerint Eger egyik fideszes alpolgármestere is, illetve a megyei közgyűlés egyik tagja, dr. Gondos István is kapott már megbízást a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványtól.

 

Mi több, birtokunkban van egy hivatalos lista arról, hogyan kaptak – vélhetően – irányítottan uniós támogatást és államilag támogatott hitelt egri és Eger környéki fideszesek – köztük jelenlegi és volt önkormányzati képviselők, egy alpolgármester, Eger környéki településvezetők, megyei közgyűlési tagok – ingatlanvásárlásokra. (Erről nemsokára újabb cikksorozatunkban fogunk beszámolni, egészen elképesztő részletek derülnek majd ki.)

 

Hol az 1,1 milliárd forint?

 

A botrány azért robbant ki, mert az alapítvány komoly gondokkal küzd, úgy fest, eltűnt 1,1 milliárd forint, ezért nem volt mit tenni, az új vezetés feljelentést is tett az ügyben. Skultéti Vilmos – aki szintén Fidesz-közeli körökből érkezett az alapítvány élére – a korábbi vezetőre utalva azt sejtette, hogy a tavaly nyáron lelépett (vagy leléptetett) Farkas Zoltán Tibornak köze lehet a hiányhoz és ahhoz, hogy egy rakás gyanús ügyletet hajtott végre az alapítvány.

 

Korábban általunk megszerzett hivatalos iratokon keresztül mutattuk be, hogyan tűntették el a pénzeket. Az egyik jól bevált recept volt, hogy megyei vállalkozásoknak adtak kölcsönöket, de ezek közül a vállalkozások közül sok valamiért időközben bedőlt, így már nagyon nehezen, de inkább nem követelhető vissza tőlük az alapból kedvezményes hitel. Volt olyan cég, amelyben közvetlenül Farkas Zoltán Tibornak, vagyis az akkori alapítványi vezetőnek volt érdekeltsége.

 

Offshore-cégbe fektettek

 

Azt is bemutattuk, hogy a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány 600 millió forint értékben vett egy olyan cégtől befektetési jegyeket, amelyet Luxemburgban jegyeztek be, erősen offshore-gyanús és egy rakás fideszes áll a hátterében. Az alapítvány könyvvizsgálói jelentését is láttuk, ebben egyértelműen leírták: azzal számolnak, hogy ebből a 600 millió forintból már 272 millió forintot elbuktak, ekkora értékvesztéssel kalkulálnak a könyvvizsgálói jelentésükben. Vagyis: értékpapírba befektettek egy rakás pénzt elvileg azért, hogy az hozamot jelentsen majd a későbbiekben, de helyette már van 272 millió forintos káruk úgy, hogy nem tudni, a maradékkal mi lesz.

 

A cégek listáján szerepel egy olyan kft, amely 83 millió forintot kapott az alapítvány közbenjárásával. Ebben a cégben korábban a HMTVA-nak részesedése volt, de ezt a részesedést még Farkas Zoltán Tibor vezetősége idején, tavaly júniusában eladták. Ez a cég most Advisor Cross-TFS néven fut, és eléggé úgy tűnik, hogy a 83 milliós kölcsönből több mint 50 milliót nem lehet majd visszaszerezni tőlük.

 

Azért nem, mert az AdvisorCross tulajdonosa, a Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt. hatalmas bajban van, milliárdos nagyságrendű adóssága van, és a saját tőkéjét is felélte, a Magyar Nemzeti Bank már tőkepótlási felszólítást is küldött a társaságnak – utóbbiról a Magyar Narancs írt. A CreditTime felügyelő bizottságában a hivatalos cégadatok között ott szerepel Farkas Zoltán és egy másik ismerős név, dr. Gondosné Kereszturi Szilvia, aki nem más, mint a Heves Megyei Közgyűlés korábbi alelnökének, Gondos Istvánnak a felesége.

 

Farkas Zoltán az egri Városházán. Fotó: HMVTA Facebook-oldala

 

Kömlői pénznyelő

 

Aztán feltártunk egy döntő többségében a Heves megyei Kömlőn „működő” céghálót, amely gátlástalanul nyelte be az alapítvány által nekik kihelyezett közpénzeket úgy, hogy gyaníthatóan eszük ágában sem volt valódi fejlesztésekre költeni a százmilliós nagyságrendben benyelt összeget. Erről ITT írtunk részletesen, de azért most is megmutatunk egy fotót, amelyet a helyszínen készítettünk egy olyan állítólagos fejlesztésről, amely gazdája, a Kömlői Kecsketej Kft. 69,1 millió forint állami kölcsönt kapott az alapítványtól, de ezt már nem nagyon fogja visszafizetni, ugyanis már felszámolás alatt áll.

 

 

Egyre bonyolultabbnak tűnik a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány milliárdos botránya, de ahogy egyre inkább beleássuk magunkat, úgy érezzük, nem véletlen a sok egybeesés és a politikai, pontosabban a fideszes mellékszál. Továbbra is úgy gondoljuk: nagy kár, hogy az az egri önkormányzat, amely komoly pénzeket tol az alapítványba, még nem határolódott el a HMTVA bűncselekménygyanús ügyleteiről, és Habis László nem követeli, hogy biztosítsa a várost az új vezetés a tiszta és átlátható működésről.

 

Megáll az ész! Maguknak osztogathattak közpénzt az egri fideszesek, hiányzik 1,1 milliárd forint

Az egri központú alapítványból eltűnt 1,1 milliárd forint: újabb részleteket derítettünk ki; mutatjuk, hol és kiknél landolt a pénz egy része. Újabb megdöbbentő részleteket tudtunk meg és tártunk fel a döntő többségében közpénzből gazdálkodó, egri illetve környékbeli fideszesekkel telitűzdelt Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) nagyon zűrös ügyeiről.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló