2022. augusztus 8., László

Eger ügye

Fideszesek milliárdos botránya Egerben: külföldi offshore céghez kerültek az alapítvány százmilliói

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Egy luxemburgi cégtől vett befektetési jegyeket a közpénzzel is gazdálkodó Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány úgy, hogy a befektetett 600 millió forintból 273-at már úgy fest, elbukott.

 

Több cikket is írtunk már a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) zűrös ügyeiről. A portálunk által kirobbantott botrány lényege, hogy a közpénzekkel is gazdálkodó szervezet 1,1 milliárd forintos mínuszban zárta a tavalyi évet. A gigaveszteség miatt az alapítvány új elnöke büntetőfeljelentést is tett, illetve a korábbi vezetőre utalva azt sejtette, hogy Farkas Zoltán Tibornak köze lehet a hiányhoz és ahhoz, hogy egy rakás gyanús ügyletet hajtott végre az alapítvány.

 

Gigantikus botrány az egri Fidesz háza tájáról: eltűnt 1 milliárdnyi közpénz, a rendőrség is nyomoz

Több olyan dokumentum is a birtokunkba került, amelyből kiderül, hogy valaki nagyon sok közpénzt játszhatott ki a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kasszájából. A nemrég lecserélt alapítványi vezetőt sejtik a háttérben, a rendőrségi nyomozás már elindult. Az érintettek valamiért nem akarnak érdemben reagálni.

 

A HMVTA-t a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”. Hatalmas összegek folynak át a szervezeten évente: EU-s támogatások vállalkozásoknak, kölcsönök, ezek közül több fideszes politikusnál, vagy fideszes érdekköröknél landolt. Az alapítvány élén sokáig, egészen az idei év nyaráig Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bizalmi embere, Farkas Zoltán állt. Farkas Nyitraival együtt ott volt a Fidelitas alapítói között, volt egri bankfiókvezető, egészen mostanáig Poroszló alpolgármestere, a megyei közgyűlés bizottságának tagja, jobboldali körökben ismert és beépült bizalmi üzletember.

 

Ő Farkas Zoltán Tibor 

 

 

Eltűnt pénzek nyomában

 

Nemrég dokumentumrészletekben mutattuk be, hogyan tűntették el a pénzeket, köztük jelentős közpénzt is, a magyar emberek és a Heves megyeiek pénzét. Egy jól bevált recept volt, hogy megyei vállalkozásoknak adtak kölcsönöket, de ezek a vállalkozások valamiért időközben bedőltek, így már nagyon nehezen követelhető vissza tőlük az alapból kedvezményes hitel. Volt olyan cég, amelyben közvetlenül Farkas Zoltán Tibornak volt érdekeltsége.

 

Így működhetett a milliárdos pénzszivattyú az egri fideszeseknek kedves alapítványnál - Bizonyítékok

Láttunk már olyat, hogy bénán próbálnak elkenni egy-egy gigabotrányt, de a Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány még azokat is alulmúlja. Eljátsszák, hogy minden rendben. Nem baj, cserébe kapnak cáfolhatatlan dokumentumrészleteket. Kedd délutánig több mint 22 ezren olvasták azt a cikkünket, amelyben leírtuk, hogy egy egri, egyébként döntő többségében közpénzből gazdálkodó alapítványtól hogyan tűntek el a pénzek úgy, hogy a szervezet új vezetése emiatt feljelentést is tett a rendőrségen.

 

A hozzánk került dokumentumokból az is kiderült, hogy a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány 600 millió forint értékben vett egy olyan cégtől befektetési jegyeket, amelyet Luxemburgban jegyeztek be, erősen offshore-gyanús és egy rakás fideszes áll annak hátterében. Ez a cég a Primatum Fund Management s.á.r.l. (továbbiakban csak Primatum).

 

A legszomorúbb az, hogy az alapítvány nemrég hivatalosan is kijelentette: azzal számolnak, hogy ebből a 600 millió forintból már 272 millió forintot elbuktak, ekkora értékvesztéssel számoltak a könyvvizsgálói jelentésükben. Vagyis: értékpapírba befektettek egy rakás pénzt elvileg azért, hogy az hozamot jelentsen majd a későbbiekben, de helyette már van 272 millió forintos káruk úgy, hogy nem tudni, a maradékkal mi lesz. Itt van a dokumentumcsomag egy részlete, amely az alapítvány által megrendelt könyvvizsgálói jelentés egy részlete is:

 

 

A történetet tovább színesíti az alfahir.hu néhány fontos információja a Primatumról, amelyekből kiderül, hogy egy Fideszhez szintén közel álló vállalkozásról van szó. Az alapításról így ír a portál: „A luxemburgi cégregiszter adatai szerint a Primatumot 125 ezer eurós alaptőkével alapította 2008-ban Adriatiq Fund Management s.á.r.l. néven (cégregisztrációs szám: B 141268) a horvátországi Adriatiq Islands Group d.d., valamint Szalay Bobrovniczky-Kristóf. A horvát cég a már megszűnt Helyi Téma című fideszes lapot tulajdonló Vitézy Tamás, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf közös vállalkozása. Szalay-Bobrovnicky Kristóf igazi fideszes nagyágyú: amikor Giró-Szász Andrást kormányszóvivővé nevezték ki, ő lett helyette a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági tagja, társtulajdonosa, valamint a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese is volt”.

 

Aztán 2012-ben teljes váltáson ment át a Primatum tulajdonosi szerkezete: 125 darab üzletrészből 53-at Nemes Csaba Pál, 41-et Varga Tamás Gyula, míg 31-et Diósi Kodzo Tamás vásárolt meg. Ez a három férfi 2017-ben Giró Szász Jánossal együtt Greenlight Capital Zrt.néven céget alapított. Giró Szász János unokabátyja a századvéges Giró-Szász Andrásnak, a Greenlightban (melyet idén márciusban Greenlight Real Estate Zrt.-re neveztek át) Diósi Kodzo és Varga igazgatósági tag, Nemes és Giró Szász felügyelő bizottsági tag, utóbbi pedig tulajdonos is. Giró Szász János ügyvédi irodája (Giró Szász és Társai Ügyvédi Iroda) korábban a Fidesz-frakcióval, valamint a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt.-vel is tízmilliós nagyságrendű szerződéseket kötött jogi feladatok ellátására.

 

Ezen is lesz mit tagadni?

 

Tehát: az egri és Heves megyei fideszesekkel telitűzdelt Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány 600 millió forintot (ennek teljes egésze vagy jelentős része közpénz) befektet egy olyan cég szolgáltatásaiba, amely mögött szintén fideszesek találhatók és eléggé offshore-gyanús. Ráadásul már most 273 millió eltűnt a 600-ból és a maradékkal kapcsolatban sem lehetünk bizakodók, ugyanis – az alfahir.hu információi szerint – a luxemburgi cégnyilvántartás adatai szerint a Primatum utoljára a 2013-as pénzügyi évre adott le éves beszámolót. Mi több, a Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF, a luxemburgi pénzügyi felügyelet) hírlevelében megjelent közlemény szerint a luxemburgi hatóság a Primatum Fund Management s.á.r.l.-t levette az engedélyezett alapkezelő társaságok listájáról, és az általuk kezelt Primatum FCP befektetési jegy engedélyét is visszavonta.

 

Mindezek fényében eléggé visszataszító, amit az egri Fideszhez köthető médiumok – minden bizonnyal megkérték őket erre – csináltak azután, hogy megjelentettük az első cikkeinket az alapítványi balhéról: fake newst kiáltanak és próbálják az sugallni, hogy nincs itt semmi botrány, csak mi írunk hazugságokat. Teszik ezt úgy, hogy dokumentumokat is nyilvánosságra hoztunk az ügyben, amelyek minden kétséget kizáróan bizonyítják a visszaélések gyanúját.

 

Az alapítvány pedig még mélyebbre süllyedt, a Fidesz számára nagyon kedves Eger Hírek portálon nem olyan rég lejött egy közlemény, ami annyira szuper lett, olyan sok konkrétumot tartalmazott, hogy ide bemásoljuk egy az egyben:

 

Hazugságoktól és csúsztatásoktól hemzseg az a cikk, ami napokban látott napvilágot az egriugyek.hu-n a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványról- áll a szervezet Bodnár Tibor ügyvezető által jegyzett közleményében. Ebben azt írta: “A tényszerűség érdekében ez úton közöljük, hogy a HMVTA működése az elmúlt években sok száz vállalkozást segített forráshoz jutni, jelentősen hozzájárulva a megye gazdasági fejlődéséhez”. Hozzáteszik: a HMVTA a törvényi kereteket betartva végzi tevékenységét, felügyelő bizottsággal, elfogadott beszámolókkal és üzleti tervvel rendelkezik. Zárszóként megerősíti azt is: “a HMVTA célja a jövőben is az, hogy segítse a térség és vállalkozóinak fejlődését, politikai természetű vitákban pedig nem kíván részt venni”.

 

Egyben teljesen igaza lehet a közleménynek: politikai haszonszerzésről lehetett itt szó, de minden bizonnyal nem úgy, ahogy ők sugallni akarják. Az is furcsa, hogy próbálnak úgy tenni, mintha semmi sem történt volna a HMVTA háza táján. Helyette a jól bevált semmit mondás és fenyegetőzés eszközét választották, hát lelkük rajta.

 

A miniszter is bevallotta, van baj

 

Mondjuk azóta már nincs ilyen reakció, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter egy hozzá intézett kérdés után a Parlamentben mondta el, hogy tudnak az ügyről, szerinte az elsődleges feladat a működés átvilágítása, a kintlévőségek hatékony behajtása, a fizetőképesség helyreállítása. Közölte: ez a munka elkezdődött, és ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek.

 

És hogy a vezetőségváltás után se essen ki a helyi Fidesz látóköréből az alapítvány, továbbra is Fideszhez közeli emberek vezetik a szervezetet, hiszen Skultéti Vilmos is otthonosan mozog a jobboldali körökben: volt a Nemzeti Kereskedőházak Zrt. igazgatója, és 2000-ben ő volt az, aki a befektetésösztönző ITD Hungary vezetését vette át, kinevezést Matolcsy Györgytől kapta, aki ekkor még nem a jegybankot, hanem az ITD tulajdonosi jogait gyakorló Gazdasági Minisztériumot irányította. Skultéti társelnöke az alapítvány élén most Lombeczki Gábor, aki pedig egri önkormányzati képviselő, és az előző kuratóriumi elnök idején az ő édesapja már dolgozott az alapítványnál.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló