2022. augusztus 8., László

Eger ügye

Megáll az ész! Maguknak osztogathattak közpénzt az egri fideszesek, hiányzik 1,1 milliárd forint

Kondor András 2019.11.30. 00:00

Az egri központú alapítványból eltűnt 1,1 milliárd forint: újabb részleteket derítettünk ki; mutatjuk, hol és kiknél landolt a pénz egy része.

 

Újabb megdöbbentő részleteket tudtunk meg és tártunk fel a döntő többségében közpénzből gazdálkodó, egri illetve környékbeli fideszesekkel telitűzdelt Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA) nagyon zűrös ügyeiről. Az elmúlt időszakban több cikkben is bemutattuk, hogyan tűnt el 1,1 milliárd forintnyi – részben vagy teljes egészében – közvagyon az alapítvány kasszájából, amely miatt a tavalyi év második felében rendőrségi feljelentés is született. Ezt az új kuratóriumi elnök jegyzőkönyvbe mondta, amelyet megszereztünk és bemutattunk, íme, ebből egy részlet:

 

„Az alapítvány előző kuratóriumi elnöke úgy tekintett az alapítványra, mintha az a saját üzlete lett volna, ennek megfelelően mindent magához ragadva, az összes számlát, ügyet, még a szervezet weboldalát is saját kezelésben tartott. Az látszott, hogy az előző kuratóriumi elnök a mikro vállalkozások finanszírozására szánt pénzt nem a megfelelő célokra fordította (…).”

 

Most újabb szálakra bukkantunk, olyan Heves megyei cégekre, amelyeknél az alapítvány/a magyar állam/az adófizetők/vagyis az Ön pénze is landolt és egyelőre úgy tűnik, hogy el is tűnt. Fotókat is közlünk arról, milyen lehetetlen helyre mentek a pénzek. Elöljáróban csak annyit, hogy minden nagyon gyanús és fura, és most nagyon finoman fogalmazunk. Vissza nem fizetett hitelek, bedőlt cégek és egy Eger környéki fideszes polgármester is felbukkan a sztorinkban, akit meg is szólaltattunk a témában, de nem volt sok köszönet a válaszai egy részében.

 

Állami és önkormányzati alapítványnál áll a bál

 

Mielőtt rátérnénk oknyomozásunk új részleteire, megpróbáljuk röviden összefoglalni az ügy lényegét, de előtte fontosnak tartjuk tisztázni, hogy mi is az a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMTVA). A HMTVA-t a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”. Hatalmas összegek folynak át a szervezeten évente: EU-s támogatások vállalkozásoknak, kölcsönök, saját befektetések – ezek közül sok-sok millió több fideszes érdekeltségnél, vagy fideszes érdekkörnél landolt.

 

Az alapítvány élén sokáig, egészen a tavalyi év nyaráig Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bizalmi embere, Farkas Zoltán Tibor állt. Farkas Nyitraival együtt ott volt a Fidelitas alapítói között, volt egri bankfiókvezető, a botrány kirobbanásáig Poroszló alpolgármestere volt, szintén addig a Heves megyei közgyűlés egyik bizottságának tagja, jobboldali körökben ismert és beépült bizalmi üzletember.

 

De nem csupán Farkas Zoltán Tibor a kapocs Nyitrai Zsolt, az egri Fidesz és az alapítvány között. Egri önkormányzati képviselők – töbek között Lombeczki Gábor, Stefán Zoltán – is dolgoztak vagy dolgoznak a szervezetnek, mint ahogy információink szerint Eger egyik fideszes alpolgármestere is, illetve a megyei közgyűlés egyik tagja, dr. Gondos István is kapott már megbízást a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványtól.

 

Fideszesek offshore cégébe toltak 600 millió forintot

 

A botrány azért robbant ki, mert az alapítvány komoly gondokkal küzd, úgy fest, eltűnt 1,1 milliárd forint, ezért nem volt mit tenni, az új vezetés feljelentést is tett az ügyben. Skultéti Vilmos – aki szintén Fidesz-közeli körökből érkezett az alapítvány élére – a korábbi vezetőre utalva azt sejtette, hogy a tavaly nyáron lelépett (vagy leléptetett) Farkas Zoltán Tibornak köze lehet a hiányhoz és ahhoz, hogy egy rakás gyanús ügyletet hajtott végre az alapítvány.

 

Cikksorozatunkban korábban általunk megszerzett hivatalos iratokon keresztül mutattuk be, hogyan tűntették el a pénzeket. Az egyik jól bevált recept volt, hogy megyei vállalkozásoknak adtak kölcsönöket, de ezek közül a vállalkozások közül sok valamiért időközben bedőlt, így már nagyon nehezen, de inkább nem követelhető vissza tőlük az alapból kedvezményes hitel. Volt olyan cég, amelyben közvetlenül Farkas Zoltán Tibornak volt érdekeltsége.

 

Farkas Zoltán az egri Városházán. Fotó: HMVTA Facebook-oldala  

 

Azt is bemutattuk, hogy a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány 600 millió forint értékben vett egy olyan cégtől befektetési jegyeket, amelyet Luxemburgban jegyeztek be, erősen offshore-gyanús és egy rakás fideszes áll annak hátterében. (Hogy jön mindez Heves megye fejlesztéséhez????) Az alapítvány könyvvizsgálói jelentését is láttuk, ebben egyértelműen leírták: azzal számolnak, hogy ebből a 600 millió forintból már 272 millió forintot elbuktak, ekkora értékvesztéssel kalkulálnak a könyvvizsgálói jelentésükben. Vagyis: értékpapírba befektettek egy rakás pénzt elvileg azért, hogy az hozamot jelentsen majd a későbbiekben, de helyette már van 272 millió forintos káruk úgy, hogy nem tudni, a maradékkal mi lesz.

 

Időközben Varga Mihály pénzügyminiszter egy hozzá intézett kérdés után a Parlamentben tavaly év vége felé bevallotta, hogy tudnak az ügyről, szerinte az elsődleges feladat a működés átvilágítása, a kintlévőségek hatékony behajtása, a fizetőképesség helyreállítása. Közölte: ez a munka elkezdődött, és elmondta, amit már mi is tudhattunk: ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek már az ügyben.

 

A jelszó: értékvesztés

 

A kissé hosszas, de az ügy bonyolultsága miatt talán szükséges felvezetés után most jutottunk el oda, hogy az Egri Ügyek újabb oknyomozása révén megismert, elképesztő csúnyaságokat bemutassuk. Az alapítvány könyvvizsgálói jelentésében szerepel egy elég veretes lista arról, hogy mely cégeknek adtak kölcsön, és hogy ezek a cégek tulajdonképpen valamiért benyelték ezt a pénzt, és minden bizonnyal nem tudják azt visszaadni. A vissza nem kerülő összegeket a könyvelésben már értékvesztésként számolták el.

 

A cégek listáján szerepel egy olyan kft, amely 83 millió forintot kapott az alapítvány közbenjárásával. Ebben a cégben korábban a HMTVA-nak részesedése volt, de ezt a részesedést még Farkas Zoltán Tibor vezetősége idején, tavaly júniusában eladták. Ez a cég most Advisor Cross-TFS néven fut, és eléggé úgy tűnik, hogy a 83 milliós kölcsönből több mint 50 milliót nem lehet majd visszaszerezni tőlük. Azért nem, mert az AdvisorCross tulajdonosa, a Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt. hatalmas bajban van, milliárdos nagyságrendű adóssága van, és a saját tőkéjét is felélte, a Magyar Nemzeti Bank már tőkepótlási felszólítást is küldött a társaságnak – utóbbiról a Magyar Narancs írt. A CreditTime felügyelő bizottságában a hivatalos cégadatok között ott szerepel Farkas Zoltán és egy másik ismerős név, dr. Gondosné Kereszturi Szilvia, aki nem más, mint a Heves Megyei Közgyűlés korábbi alelnökének, Gondos Istvánnak a felesége.

 

Ezekre miért adott közpénzt bárki is?

 

Egy másik szál a Heves megyei Kömlőre vezet, ahol személyesen néztük meg, hogyan mentek a süllyesztőbe az alapítvány pénzei. Két céget emelnénk ki első körben, ez a kettő a Kömlői Kecsketej Kft. és a Kömlői Fejlesztő Kft. Előbbi 69,1 millió forintot, utóbbi kereken 24 millió forintot kapott az alapítványtól, és egyik sem tudja vagy akarja visszaadni ezt a pénzt, a HMTVA-nál már értékvesztésként számolnak a több mint 93 millió forinttal kapcsolatban.

 

A Kömlői Kecsketej Kft. már csak azért sem fogja visszaadni a pénzt, mert felszámolás alatt áll. Évek óta nincs érdemi, bevételt termelő tevékenysége, mondjuk úgy nehéz is, hogy a cég eldugott, de általunk megtalált külterületi telephelyén csak gaz, félig se kész épület látható, amely arra utal, hogy itt az építések elkezdésén kívül nem nagyon folyt semmilyen olyan munka, amely révén később a bevételből vissza is kerülhet a pénz az alapítványhoz. Az a pénz, amelyet elvileg azért adtak, hogy a Heves megyei vállalkozások fejlődjenek. Mutatunk néhány képet a mostani állapotokról:

 

Fotók: Egri Ügyek

 

 

Ebből is látható, hogy a felszámolás végén minden bizonnyal nem tudnak majd sok mindent behajtani a cégen, legalábbis ahhoz képest, hogy 69,1 millió forintot kellene visszaadniuk.

 

A Kömlői Fejlesztő Kft.-től sem lehet sokkal jobbra számítani, ők 24 millióval tartoznak, de a cégjegyzék adatai szerint 2015 óta nem adtak le éves beszámolót, a NAV már törölte az adószámukat is. A cégjegyzék adatai szerint jelenleg egy budapesti és egy csömöri telephelyre vannak bejegyezve. Mindez azért is szép, mert a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány egyik fontos feladata az lenne, hogy a Heves megyei cégeket segítsék. Mentségükre legyen mondva, hogy a Kömlői Fejlesztőnek korábban volt kömlői telephelye, mégpedig ez:

 

 

El tudjuk képzelni, milyen fejlesztés zajlott itt...

 

Van egy harmadik kömlői cég is, amely kapott pénzt; ez a Kömlői Vasudvar Kft. Ez is felszámolás alatt áll, így az onnan követelt 3,3 millió forintnak már lőttek, hiszen ezt szintén értékvesztésként elszámolta az alapítvány. A Kömlői Vasudvarnak a fentebb bemutatott fotón látható lakóház a hivatalos székhelye, de a cégjegyzékben egy kömlői telephelyet is regisztráltak, ahol már láttunk valamilyen érdemi tevékenységre utaló jelet is. De ennél érdekesebb, hogy az ottani épület ablakába kiragasztottak több papírt, amelyek közül az egyiken Derecskei Csaba Péter neve szerepelt a mobilszámával. Derecskei Csaba Péter pedig az Egerhez közel, a megyeszékhelytől légvonalban nagyjából 15 kilométerre található Bátor fideszes polgármestere, illetve egy egri önkormányzati cég, az Agria-Humán Közhasznú Kft. igazgatóhelyettese. És mint kiderült, cégtulajdonos is.

 

 

 

 

Nem úgy volt az, kérem szépen!

 

A papír láttán elkezdtük külön kutatni Derecskei érintettségét is az alapítványi botrányban, ekkor bukkantunk rá arra, hogy a fideszes polgármester – a hivatalos cégjegyzéki adatok szerint – ügyvezetője volt annak a Kömlői Kecsketej Kft.-nek, amelytől hiába követeli vissza már a 69,1 millió forintot az alapítvány, legalábbis a rendelkezésre álló információk alapján ez eléggé esélytelennek tűnik. Ezen felül Derecskei Csaba Péter tulajdonában van a Der-Group Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft., amelytől szintén hiába próbált eddig bevasalni a HMTVA olyan pénzt, amelynek az alapítványhoz kellett volna visszajutni. A hivatalos könyvvizsgálói jelentésben szerepelt leírás szerint a Der-Group 2,65 millió forintot kapott és pont ennyit nem adott vissza, ezt a pénzt az alapítványnál elkönyvelték értékvesztésként.

 

Több mint furcsa, hogy a fideszes polgármester előtt többek között Farkas Zoltán Tibor és a vele egy címre bejelentett Farkas Beáta – aki minden bizonnyal a feleség – volt a Der-Group tulajdonosa. Az is meglepő, hogy a Der-Group tartozását értékvesztésként könyvelte el a HMTVA, hiszen a cég működik, a cégjegyzékben látott adatok szerint 45,5 millió forint értékű forgóeszköze volt a 2017-es működése során.

 

Tavaly decemberben megkerestük Derecskei Csaba Pétert, aki válaszolt a kérdéseinkre, és tagadta, hogy bármilyen köze is lenne az egészhez. A Kömlői Kecsketejjel kapcsolatban úgy reagált, ő már 2016 óta nem ügyvezető, az alapítványi pénzről nem tud, nincs is tisztában a cég ügyeivel. Az ügyvezetői időszakáról írt dátum azért fura, mert a céginformációs rendszer adatai szerint 2015 októbere és 2018 júniusa között töltötte be ezt a tisztséget, egészen a felszámolás kezdetéig.

 

A tulajdonában lévő Der-Group Kft.-vel kapcsolatban azt írta Derecskei, hogy „a Der-Group nem kapott kölcsönt a HMVTA-tól, ezt bizton állítom Önöknek. Hogy az ő könyvelésükben mi és hogyan szerepel, azt nem tudom, és nem is érdekel. Ha Önöket ez érdekli, ne hozzám forduljanak, hanem a HMVTA-hoz/könyvelőhöz/könyvvizsgálóhoz/NAVhoz.”

 

Aztán meg is kaptuk a magunkét, Derecskei arra a kérdésünkre, hogy az alapítvány ügyletei kapcsán született feljelentés után, egy esetleges eljárás során már keresték-e, így reagált: „Felháborítónak tartom, hogy miközben semmilyen büntetőügyben még csak meg sem kérdeznek, az Önök portálja többször is belekever egy nem létező ügyletbe, és negatív színben tüntetnek fel”. Hogy mibe kevertük többször, azt minden bizonnyal csak ő tudja, mindenesetre az indulatai nehezen érthetők, korrekt módon megkerestük azok kapcsán, amit hivatalos adatbázisokban, illetve az alapítvány hivatalos könyvvizsgálói jelentésében láthattunk.

 

A fideszes polgármestertől elkértük a vagyonnyilatkozatát is, amelyhez azt fűzte kommentárként: „(…) amint láthatják semmi takargatnivalóm nincs semmilyen ügyben, kérem, ne hozzanak összefüggésbe olyan dolgokkal, amelyekhez semmi közöm”. A nyilatkozatban tényleg nem volt semmi extra, néhány ingatlan, két autó, egy 8 milliós tartozás szerepelt benne, illetve az, hogy az egri önkormányzati cégnél igazgatóhelyettesként 650 ezer forintot szántak az ő bérére, ami nem olyan rossz fizetés.

 

Van így garancia a tisztes működésre?

 

A napokban az alfahir.hu is közölt egy újabb cikket a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány zűrös ügyeiről, ebben több olyan cég hátterét is megvizsgálták, amely kapott pénzt az alapítványtól vagy az alapítványon keresztül, de azt nem, vagy csak részben adták vissza. Ilyen a Luba Cross Kft., amely a 8 milliós hiteléből 4,5 millió forintot számolt el értékvesztésként az alapítvány. Ennek a cégnek az a Baranyi Zoltán az ügyvezetője és tulajdonosa, akinek korábban volt közös érdekeltsége a nyáron lelép(tet)ett kuratóriumi elnökkkel, Farkas Zoltán Tiborral: egy időben voltak kültagjai az egri székhelyű Cross Business Consulting Group Oktatási és Szolgáltatási Betéti Társaságnak.

 

És most jutottunk el oda, ahol a múlt és a jelen összekapcsolódik: a fentebb említett Baranyi Zoltánnak van egy közös cége a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány jelenlegi kuratóriumi elnökével, Skultéti Vilmossal. A Heves Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaságot 2017-ben alapították ketten, Skultéti az ügyvezető. Tehát Baranyinak az alapítvány előző és a jelenlegi első emberével is volt vagy van közös biznisze.

 

 Habis László, Eger polgármestere Farkas Zoltán jobbján mosolyog

 

Egyre bonyolultabb a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány milliárdos botránya, de ahogy egyre inkább beleássuk magunkat, úgy érezzük, nem véletlen a sok egybeesés és politikai, pontosabban fideszes mellékszál. Kár, hogy az az egri önkormányzat, amely komoly pénzeket tol az alapítványba, még nem határolódott el a HMTVA bűncselekménygyanús ügyleteiről, és Habis László nem követeli, hogy biztosítsa a várost az új vezetés a tiszta és átlátható működésről.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló