2021. október 22., Előd

Eger ügye

Egri alapítvány-ügy: a pénzügyminiszter beismerte, keresik az eltűnt 1,1 milliárdot

2019.11.30. 00:00

Kedves fideszes propagandagépezet: erre tessék azt mondani, hogy álhír!

 

Az Országgyűlés hétfői ülésén téma volt a portálunk által nemrég kirobbantott botrány, amely lényege, hogy az egri központú, közpénzekből is gazdálkodó Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kasszájából hogyan tűntek el a pénzek úgy, hogy a szervezet új vezetése emiatt feljelentést is tett a rendőrségen. Azt is leírtuk, hogy az alapítvány körül meglepően sok a fideszes, egri önkormányzati képviselők is ott lebzselnek a HMVTA körül, a korábbi elnök az a Farkas Zoltán, akit helyben Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő embereként is emlegetnek.

 

Ő Farkas Zoltán, éppen előad az egri Városházán. Fotó: HMVTA Facebook-oldala 

 

A Parlamentben a szocialista Korózs Lajos tette fel azt a költői kérdést, hogy hova tűnhetett 1,1 milliárd forint az alapítvány kasszájából, és a kormány mit tesz a közpénzek visszaszerzéséért. A kérdésekre Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolt, az MTI idézte is az ülésről készült egyik beszámolójában, ebből a lényeg:

 

Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette: az elsődleges feladat a működés átvilágítása, a kintlévőségek hatékony behajtása, a fizetőképesség helyreállítása. Elmondta: ez a munka elkezdődött, és ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek. 

 

Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó: MTI 

 

 

Akkor mi volt ez a korábbi közlemény?

 

Tehát: a kormány is beismerte, hogy nagy a baj, amiről ők is tudnak. Csak emlékeztetőül említenénk meg azt, mit is reagált az alapítvány, miután megjelentettük a leleplező cikkünket, érdemes összevetni Varga Mihály szavaival. A közleményt nekünk nem küldték el, a Fidesz számára nagyon kedves Eger Hírek propaganda portálon közölték, pontosan ezt:

 

Hazugságoktól és csúsztatásoktól hemzseg az a cikk, ami napokban látott napvilágot az egriugyek.hu-n a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványról - áll a szervezet Bodnár Tibor ügyvezető által jegyzett közleményében. Ebben azt írta: “A tényszerűség érdekében ez úton közöljük, hogy a HMVTA működése az elmúlt években sok száz vállalkozást segített forráshoz jutni, jelentősen hozzájárulva a megye gazdasági fejlődéséhez”. Hozzáteszik: a HMVTA a törvényi kereteket betartva végzi tevékenységét, felügyelő bizottsággal, elfogadott beszámolókkal és üzleti tervvel rendelkezik. Zárszóként megerősíti azt is: “a HMVTA célja a jövőben is az, hogy segítse a térség és vállalkozóinak fejlődését, politikai természetű vitákban pedig nem kíván részt venni”.

 

És most jött el az a pont, amikor felidéznénk röviden, mi is ez az ügy:

 

– A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata alapította. Hivatalos célja: „a térség vállalkozásainak segítése, vállalkozásfejlesztési programjának kidolgozása és végrehajtása a terület fejlesztése érdekében”. Hatalmas összegek folynak át a szervezeten évente: EU-s támogatások vállalkozásoknak, kölcsönök, ezek közül több fideszes politikusnál, vagy fideszes érdekköröknél landolt.

 

– Az alapítvány élén sokáig, egészen az idei év nyaráig Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő bizalmi embere, Farkas Zoltán állt. Farkas Nyitraival együtt ott volt a Fidelitas alapítói között, volt egri bankfiókvezető, jobboldali körökben ismert és beépült bizalmi üzletember.

 

 

– Az alapítvány körül több egri fideszes, ma is aktív politikus is ott volt vagy van, többen megbízásokat, munkákat kaptak és kapnak tőlük. A mostani egyik elnök egri önkormányzati képviselő.

 

– Jelenleg a rendőrség nyomoz a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál történtek miatt. Nem kis összegről van szó, több mint egymilliárd forintot csatornázhattak ki „ismeretlenek” úgy, hogy most az alapítvány gigantikus mínuszban van. Beszédes adat, hogy, amíg az alapítvány a 2016-os évet kisebb nyereséggel zárta, tavaly sikerült összeszedniük egy 833 millió forintos veszteséget, és az egy évvel korábban még plusz 524 millió forintnyi tőkéjük 2017-re mínusz 576 millió forintba csapott át.

 

– Hogyan tűnhetett el a pénz jelentős része? A közpénzből is származó hiteleket olyan cégeknek csatornázták ki, amelyek közül több felszámolás alá került és így nem, vagy csak egy nagyon hosszadalmas és egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel végződő eljárás során lehetne visszaszerezni tőlük a nekik adott kölcsönöket. 

 

– Csak egy példa a furcsa pénzosztásra: Farkas Zoltán, az előző alapítványi vezetőnek 2010-ig résztulajdonában volt a Der-Group Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft., amely később új tulajdonost kapott. Nos, ez a cég 2,65 millió forint kölcsönt kapott az alapítványtól. Ezt a kölcsönt az alapítvány számára készült egyik idei jelentés már elszámolt értékveszteségként említi, tehát egy olyan tételként rögzíti, amelyet minden bizonnyal már nem tud behajtani a szervezet. Számos ilyen furcsa eset lelhető fel a HMVTA által kiadott kölcsönöknél, amikor sok esetben már nem fogják látni a pénzt. Megszereztünk egy listát, amely felsorol 229 millió forintnyi hitelt, amelyet a HMTVA adott különböző cégeknek, és ezekből minden bizonnyal 190 milliónyi után hiába szalad az alapítvány, de ez még így is csak a töredéke az 1,1 milliárdról szóló feljelentésnek.

 

Cáfolni nem tudnak, inkább begyújtották a kamurakétákat

 

Az ügyben az alapítvány – a fenti, közleménynek nevezett valamin kívül – hallgat, az alapítványt pénzzel támogató egri önkormányzat hallgat és természetesen a Fidesz is hallgat. Inkább ocsmány és hazug, már-már a bolsevik időket idéző médiahadjáratba kezdtek portálunk ellen. Mintha valamitől nagyon félnének.

 

Mondjuk cáfolni nehéz lenne a botrányt, és nem csak azért, mert most Varga Mihály révén a kormány is megszólalt az ügyben. Az általunk bemutatott bizonyítékok is sokat elmondanak a helyzetről úgy, hogy a szövevényes ügy minden részletét nem is ismerhetjük. Néhány fontos, a portálunk birtokába került dokumentum részletét is bemutattunk, ha valaki csak azoknak hinne.

 

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora pénzügyi gondban van az alapítvány, elég csak néhány szám az általuk leadott, hivatalos éves mérlegből megmutatni. Nem begépeljük, nem idézzük, íme, a dokumentumból egy részlet:

 

 

Látható, hogy az összes saját tőke egy év alatt 1,1 milliárd forintot csökkent. Kell ezt magyarázni? Nem igazán, mint ahogy azt sem, amit lentebb is bemutatunk, miszerint az alapítvány új vezetője bevallja, egész nagy, pontosan a fenti táblázatban jelzett, 1,1 milliárd forintos bajban van a HMVTA.

 

A táblázat és a lenti kettő szövegrészlet is az alapítvány által rendelt, és a HMVTA anyagi helyzetét feltáró könyvvizsgálói jelentésből származik. Nem súgták, nem leírták nekünk, a teljes dokumentumot szereztük meg, amelyből dolgoztunk. (A pirossal jelzett rész is a könyvvizsgálói jelentésből származik.)

 

 

És még egy újabb részlet, szintén az alapítvány könyvvizsgálói jelentéséből, ahol az előző elnök, Farkas Zoltán és egy gyanús ügye is említést kap, mint ahogy az is, hogy ezért is feljelentés született:

 

 

Egy dokumentumrészletet pedig bemutatnánk a Heves Megyei Közgyűlés egyik bizottsági üléséről, ahol Skultéti Vilmos jelenlegi elnök ezt mondta jegyzőkönyvbe nem sokkal több mint egy hónapja:

 

 

 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló