2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#zöldfül #petíció #környezetvédelem #környezetszennyezés #sajó #szlovákia

Már kevésbé szennyezett víz folyik a Sajóba, de továbbra sem lélegezhet fel a folyó

Barna Benedek 2022.06.14. 14:04

A Szövetség nevű felvidéki magyar párt több mint 11 ezer aláírást gyűjtött össze a folyó megmentéséért, ezeket kedden adták le a szlovák környezetvédelmi minisztériumban.


Ahogy azt mi is megírtuk, tavasszal a szlovák-magyar határ mindkét oldalán petíció indult a Sajó megmentéséért, a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe továbbfolyó, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkolló folyóba ugyanis akkor már hónapok óta folyt a szennyezett bányavíz – komoly pusztítást okozva –, a szlovák hatóságok részéről viszont tétlenkedést lehetett látni. Szlovákiában mostanra több mint 11 ezer aláírás gyűlt össze, ezeket a Szövetség nevű felvidéki magyar párt képviselői személyesen vitték el kedden az ország környezetvédelmi minisztériumához.

 

A politikusok sajtótájékoztatót is tartottak a minisztérium épülete előtt. A bumm.sk portál beszámolója szerint a felvidéki politikusok bírálták a szlovák kormányt, amely szerintük elhanyagolja a régiót, emellett Ján Budaj környezetvédelmi miniszter felelősségét firtatták – illetve hiányolták a felelősségvállást a részéről. 

 

"Dr. Varga Tibor petíciós kollégámmal együtt tájékoztattuk a szlovák, a szlovákiai magyar és a magyarországi közvéleményt az ökológiai katasztrófáról és vártuk, hogy a kompetensek cselekedjenek. Ehelyett végig kellett néznünk hogy két hónapig az ég adta világon nem történik semmi" – mondta Orosz Örs, a Szövetség Összefogás Platformjának elnöke, akinek köszönhetően a Sajó-szennyezés ügye széles nyilvánosságot kapott tavasszal.

orosz-örs-fb
Orosz Örs a szlovák környezetvédelmi minisztérium előtt tartott keddi sajtótájékoztatón, "Zabili ste nasu rieku" (magyarul "Megölted a folyónkat") feliratú pólóban (Kép forrása: Orosz Örs Facebook-oldala)

Orosz azért is kritizálta a minisztériumot, amiért most a kommunikációjukból úgy tűnik, hogy – a napokban elvégzett katasztrófaelhárítási munkáknak köszönhetően – a probléma megoldódott, megszűnt a szennyezés és immár tiszta víz folyik a Sajóba. A képviselő szerint azonban a bányából kifolyó szennyvíz egy áttetsző folyadék, a szennyeződést oldat formájában hordozza és amint érintkezik a folyó vizével reakcióba lép vele és rögtön kicsapódik, ezután válik rozsdavörös színűvé. Bár a szín a hétvége óta barnásabb lett, de a szennyezés nem tűnt el tehát a Sajó folyóról. Orosz a sajtótájékoztatón víztisztító berendezés telepítését is sürgette.

 

Mint elhangzott, a minisztérium beismerte, hogy a földalatti bányavíz eltérítésével a probléma 70 százalékát tudja megoldani. Orosz ugyanakkor nem látja a maradék 30 százalék jövőjét, ami elmondása szerint még mindig félmillió liter szennyezett vizet jelent naponta. Ez a mennyiség több mint 10 ezer liter szulfátot, 1,3 tonna vasat és a halak számára káros cinkből több mint fél tonnát tartalmaz, ami mellett naponta 2 kiló arzén is távozik a szennyvízzel.

 

Vizsgálják a vizet, és további intézkedéseket is ígértek

 

A Vasércbányák szlovák állami vállalat múlt hétvégi közlése alapján sikerült elérni, hogy a bánya felsőbb szintjeiről ne folyjon víz az alsóbb szintekre, ahonnan magasabb ásványianyag-tartalmú vizet szorított ki. A héten a várakozások szerint befejeződhet a mentési munka első fázisa, az illetékes hatóságok pedig további intézkedéseket is ígértek.

sajó-bánya

Kép forrása: Orosz Örs Facebook-oldala

A Rozsnyói Járási Hivatal – amelynek területén a Sajót szennyező bánya található – hétfőn arról tájékoztatott, hogy már a Sajó vizén is látszik változás, és a napokban elvégzik az új vízminták laboratóriumi vizsgálatát, amitől azt várják, hogy, amelyek igazolhatják a helyzet javulását.

 

A Sajó magyar szakaszán eddig a vízben nem észleltek határérték feletti szennyezettséget, ugyanakkor a borsodi Sajópüspökinél vett üledékmintákban arzénszennyezést mértek, erről viszont egyelőre nem tudni, hogy a mostani katasztrófa vagy korábbi szennyezés eredmény-e.

 

Frissítés (06.15.): Az Új Szó felvidéki magyar lap szerda reggel arról számolt be, hogy a szlovák gazdasági tárca közlése szerint az első vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló