2024. július 25., Jakab Kristóf

Környék ügye

#zöldfül #borsod-abaúj-zemplén megye #környezetszennyezés #sajó

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Sajót: hetek óta ömölhet vörösiszappal szennyezett víz a folyóba

Barna Benedek 2022.03.13. 11:05

Kén is kerülhetett a folyóba, amitől annak vize élhetetlenné válhat az állatok számára.

 

Ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón – figyelmeztetett vasárnap reggel Orosz Örs, felvidéki jogvédő aktivista, Nyitra megyei képviselő.

 

Az aktivista a Magyar Hang által idézett posztjában arról számolt be, hogy az alsósajói vasércbánya altárójából immár több mint két hete folyik a vörösiszappal kevert szennyezett víz a Sajóba. Orosz Örs értesülése szerint

a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára.

A szlovák hatóságok már foglalkoznak az üggyel, és az aktivista a magyar hatóságokat is értesítette, hiszen a Sajó a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe folyik tovább, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkollik.

 

 

Frissítés: Időközben a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság is lépett az ügyben, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 

(Indexkép forrása: Orosz Örs Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló