2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

#borsod-abaúj-zemplén megye #környezetszennyezés #sajó #vízügy #vörösiszap

Folyószennyeződés: a vízügy vizsgálja a Sajó vizét

Barna Benedek 2022.03.13. 17:33

Úgy tudni, a magyar szakaszon egyelőre nincs szemmel látható nyoma szennyeződésnek.

 

Ahogy arról portálunk is hírt adott, Orosz Örs, felvidéki jogvédő aktivista, képviselő arra figyelmeztetett vasárnap reggel, hogy ökológiai katasztrófa zajlik a Sajón, ugyanis az alsósajói vasércbánya altárójából immár két hete ömlik a vörösiszappal kevert szennyezett víz a folyóba.

 

Orosz Örs értesülése szerint a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, amitől az élhetetlenné válhat az állat- és rovarvilág számára. Az aktivista azt írta, a magyar hatóságokat is értesítette, hiszen a Sajó a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe folyik tovább, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkollik.

 

Közösségi oldalán több fotót megosztott az elszíneződött folyóról:

 

 

A magyar Vízügy vizsgálódni kezdett 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai azonnal megkezdték a munkát március 13-án reggel, a Miskolci Vízügyi Igazgatóság folyamatos méréseket végez, és egy mérőcsapat Szlovákiába is elindult, ugyanakkor másodfokú készültséget is elrendeltek a folyón

– számolt be később az Időkép.

 

A Vízügy a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy ők vasárnap a fenti Facebook-bejegyzésből értesültek az esetről, nem tudtak hazánkba érkezett hivatalos értesítésről. Egyelőre ők hivatalosan nem tudták sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy milyen szennyezésről lehet szó, illetve azt sem, hogy történt-e egyáltalán szennyezés.

 

Ennek ellenére a Telex cikke szerint a Vízügy már értesítette a vízkivételezési helyeket (a Sajó ezen szakaszán egyébként ívóvízcélú felhasználás nincsen, inkább csak mezőgazdasági). Ha szükséges, akkor ezeket a vízkivéteket majd lezárja a hatóság,

 

Az egyszerűbb méréseknek vasárnap este már lesz eredménye, a bonyolultabb laborvizsgálatok eredménye azonban csak később várható. A telex.hu azt írja, információik szerint az első észlelések alapján a Sajó magyar szakaszán nincs szemmel látható nyoma a szennyezésnek.

 

(Indexkép forrása: Orosz Örs Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló