2023. május 31., Angéla Petronella

Környék ügye

#zöldfül #borsod-abaúj-zemplén megye #környezetszennyezés #sajó #greenpeace

Arzénszennyezést mért a Greenpeace Sajópüspökinél

Barna Benedek 2022.06.09. 14:59

Az egyelőre nem biztos, hogy a Szlovákiából érkező bányavíz lenne felelős ezért a szennyeződésért.

 

Ahogy azt mi is megírtuk, május végén a Greenpeace bejelentette, hogy ők is vizsgálódnak a Sajót ért szennyezés ügyében. A környezetvédelmi szervezet szakemberei a folyó hazai szakaszán, a szlovák határtól pár száz méterre vettek üledékmintákat, és a héten közölték a vizsgálat erredményét:

a borsodi Sajópüspökinél vett négy mintából kettőben toxikusnak bizonyult a rákkeltő arzén koncentrációja.

gp-sajó
Kép forrása: Greenpeace Magyarország / Facebook

Az eredményekből kiindulva a Greenpeace részletes üledékvizsgálatokat követel a szlovák és a magyar hatóságoktól mind a Sajó felső szakaszán, a szennyezés forrásának közelében, illetve a hazai szakaszon is. Ezen felül a szlovák hatóságoktól azt várják, hogy biztosítsák, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről.

 

A vízben nem mértek határérték feletti szennyezettséget

 

Ugyanaznap, amikor a Greenpeace a fenti bejelentést tette, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Sajópüspökiről jelentkezett be a Facebookon, és arról beszélt, hogy folyamatosan végeznek méréseket, és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vizsgálatainak mindegyike megnyugtató eredményt hozott, minden határérték alatt volt. (A szennyezés nyomán ugyanakkor már a magyarországi szakaszon is tapasztalható elszíneződés, a kormányszóvivő videóján is vöröses-barna színűnek látszik a folyó.)

szentkiralyi-sajo
Kép forrása: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala

A két különböző bejelentés azonban nem mond ellent egymásnak. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerdán azt nyilatkozta a Mércének, hogy

a vízben ők sem találtak határérték feletti szennyezettséget a magyarországi szakaszon.

Ahhoz, hogy száz százalékosan kijelenthető legyen, hogy az üledékben kimutatott arzén a szlovákai bányából érkező szennyezésből van, részletes vizsgálatok szükségesek (de Simon Gergely elmondása szerint jó eséllyel az a szennyezés jött le, hiszen ami ott kikerült, az biztos nagyrészt lejön idővel, ha nem avatkoznak be). Az eredményeiket a Vízügyi Főigazgatóságnak is elküldték.

 

Ezért nem vizsgálja az üledéket a Vízügy

 

A Mérce megkereste az OVF-et is, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a március 16 és június 7. közötti időszakban 29 alkalommal hajtott végre laborméréssel kiegészített helyszíni mintavételt a Sajó-folyó vizéből a Sajópüspökinél. Megerősítették, hogy a mérések alkalmával az "oldott és összes arzén is meghatározásra került a vízmintákból", amelyekben határértéket meghaladó koncentrációt nem tapasztaltak szakemberei.

 

A vízügy azt is megindokolta, miért csak a víz szennyezettségét vizsgálja, nem pedig az üledékét. Közlésük szerint a Sajó a 80-as években Európa egyik legszennyezettebb vízfolyása volt – ennek oka, hogy az 1950-es években ipari üzemek egész sorát telepítették a folyóvölgybe Szlovákiában és Magyarországon is –, és "mivel az elmúlt évtizedek szennyezései a mederüledékben hosszú ideig nyomon követhetők, ezért azokat nem lehet figyelmen kívül hagyni a Greenpeace vizsgálati eredményeinek értékelésekor".

 

A Sajó múltjából adódóan

nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az üledékben mért értékeket az új természeti katasztrófa okozta, vagy az évtizedeken át tartó szennyezés.

A folyóba most a felvidéki Rozsnyói járásbeli alsósajói bányából került szennyeződés, és márciustól folyt bele, a kármentési munka azonban csak május végén kezdődött meg.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló