2023. február 8., Aranka

Környék ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #sajó #kármentés

A Greenpeace is vizsgálódik a Sajó szennyezésének ügyében

Barna Benedek 2022.05.30. 16:53

Közben Szlovákiában elkezdődött a kármentési munka.

 

Hétvégén elkezdtek dolgozni a szakemberek a felvidéki Rozsnyón, hogy elvezessék a bezárt vasércbányából ömlő szennyvizet, amely március óta szennyezi a Sajó vizét – számolt be az ATV Híradója.

 

A szennyezés az érintett szakaszon óriási pusztítást okozott, és a riport szerint míg eddig leginkább a vas okozott problémát, ezért vált rozsdás színűvé a Sajó, az utóbbi időszakban tovább romlott a helyzet, most már nehézfémek, toxikus anyagok is érkeznek a bányából. A korábbi hírek szerint a szennyeződés már Magyarországot is elérte, ugyanakkor nálunk egyelőre csak a folyóvísz elszíneződéséről számoltak be, arról nem, hogy mérhető mennyiségben jelent volna meg a káros anyag.

 

A szennyezés ügyében közben már a Greenpeace is vizsgálódik. Simon Gergely vegyianyag-szakértő a híradónak nyilatkozva elmondta:

a Greenpeace a napokban mintát vett a magyar határnál a Sajó magyarországi szakaszán, és napokon belül látjuk, hogy a határérték felett toxikus fémszennyezettség jelen van-e. De az hogy a szlovák részen van ilyen azt egész biztosan tudjuk."

A szakemberek szerint a bánya mélyebb részein szűrők telepítésére is szükség lenne, hogy teljesen meggátolják a szennyező anyagok bejutását a folyóba.

 

A magyar agrárminiszter segítséget ajánlott

 

Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő – aki a parlamentben is szóba hozta az ügyet – kérte a magyar kormányt, hogy a szennyezéssel kapcsolatban szólítsák fel azonnali cselekvésre a szlovák hatóságokat. Az ellenzéki politikusa a Híradóban úgy fogalmazott: "Ez nem csak erkölcsi kötelességünk hanem a vízügyi egyezmények révén jogi lehetőségei is vannak hogy az ügybe beavatkozzon én ezt vártam a kormánytól."

sajó-szennyezés-mti-komka
Fotó: Komka Péter / MTI

Hétfőn aztán az Új Szó felvidéki magyar lap arról számolt be, hogy Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter videókonferencia keretében egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel. Nagy üdvözölte, hogy Szlovákia konkrét lépéseket tesz a Sajó szennyezésének megállítása érdekében. Hozzátette, Magyarország nem akar Szlovákia belügyeibe beavatkozni, a kialakult helyzetet azonban minél előbb meg kell oldani. Nagy emellett felajánlotta, ha bármilyen támogatásra, technológiára szükség van, akkor a magyar szakemberek készek segíteni a szennyezés felszámolásában.

 

Az Új Szó cikke szerint Ján Budaj azt is közölte, hogy minisztériuma ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a szennyezés miatt.

 

Uniós környezetvédelmi ügyészséget javasol Donáth Anna

 

Egy másik új fejlemény, hogy Donáth Anna magyar EP-képviselő – aki már korábban is uniós fellépést szorgalmazott az ügyben – hétfőn a Facebook-oldalán közzétett egy, a Sajó katasztrófával sújtott szakaszán forgatott videót, amelyben többek között arról beszélt, hogy az Európai Parlamentben liberlis frakciótársaival szorgalmazni fogják egy EU-s környezetvédelmi ügyészség létrehozását, a hasonló ügyek kivizsgálására.

 

A Sajó megmentéséért a határ mindkét oldalán petíció is indult.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló