2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #sajó

Sajó-katasztrófa: elkezdődhet a helyreállítási munka a folyót szennyező bányában

Barna Benedek 2022.05.28. 07:57

Bő két hétig dolgozhatnak a bányánál, és a beavatkozástól azt várják, hogy 80 százalékkal csökkenti a folyóba jutó, magas ásványianyag-tartalmú bányavíz mennyiségét.

 

Noha Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy pénteken megindul a felszín alatti vizek elterelése a Sajót szennyező alsósajói bányában, ennek ellenére a Felvidék.ma híroldal cikke szerint tegnap nyoma nem volt a kármentésnek.

 

A Bumm.sk portál cikke alapján pénteken végül is annyi történt, hogy a Vasércbányák állami vállalat aláírta a szerződést a kivitelezővel azoknak a helyreállítási munkáknak az elvégzéséről, amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkenhet a Sajóba kerülő szennyezett bányavíz. A tényleges munka így szombaton kezdődhet, és várhatóan 15 nap alatt végzik el.

A bányászati helyreállítási társaság olyan munkákat végez a régi vasércbányában, amelyek megakadályozzák, hogy a bánya felsőbb szintjeiről víz folyjon az alsóbb szintekre, ahonnan magas ásványianyag-tartalmú vizet szorít ki"

– közölte az állami vállalat.

sajófolyómti
A Sajó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében (Fotó: Komka Péter / MTI)

A várakozások szerint

ha a beavatkozás sikeres lesz, körülbelül 80 százalékkal kevesebb magas ásványianyag-tartalmú bányavíz jut a Sajóba.

Ezt az eljárást a régi bánya átvizsgálása és az azt korábban működtető, jelenleg felszámolás alatt levő Siderit Kft. irattárában található dokumentumok áttanulmányozása után választották.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe továbbfolyó, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkolló Sajót a szlovák oldalon február közepén színezte vörösre a bányából kifolyó víz. A szennyezés óriási pusztítást okozott, több kilométeren eltűntek a halak, elpusztultak rákok. A szennyeződés már Magyarországot is elérte, de nálunk egyelőre csak a folyóvísz elszíneződéséről számoltak be. Az illetékes szlovákiai szervek tétlenségét látva a határ mindkét oldalán petíciót indítottak a folyó megmentéséért.

 

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló