2024. július 22., Magdolna

Környék ügye

#petíció #momentum #sajó #donáth anna

"Sok magyar és szlovák egészsége is veszélyben van" – Aláírásokat gyűjtenek a Sajó megmentéséért

Kovács Dávid 2022.05.25. 08:24

A Momentum szerint a borsodiak is potenciális veszélynek vannak kitéve. A gömöriek elfogadhatatlannak tartják, hogy az illetékes szervek ölbe tett kézzel ülnek.

 

Donáth Anna vezetésével petíciót indított a Momentum a Sajó folyó megmentéséért, közölte a párt az Egri Ügyekkel. Közben a folyó mentén élők is gyűjteni kezdték az aláírásokat.

 

A Sajó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében (Fotó: MTI / Komka Péter)

 

"Felszólítjuk Magyarország és Szlovákia kormányát, hogy tétlenség helyett állítsák meg az ökológiai katasztrófát, tegyenek azonnali lépéseket az ipari szennyezés ellen, keressék meg, és büntessék meg a felelősöket" – írta az erről szóló Facebook-posztjában a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője.

 

Mint ismert, már több mint három hónapja tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta másfél millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, amely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. A folyó élővilága óriási károkat szenvedett.

 

A párt aláhúzza: annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már februárban ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megállításáért.

Nem csak arról van szó, hogy egy folyó kipusztul. Ezzel együtt sok magyar és szlovák egészsége is veszélyben van: a szlovák szakaszon a nehézfémek és az arzén mennyisége már sokszázszorosa az egészségügyi határértéknek. A Sajó mentén élők ezért több ízben is felszólították a szlovák környezetvédelmi minisztert, hogy cselekedjen, de sajnos hiába. (...) A magyar kormány sem tett semmit az ügyben. Sem a harcos környezetvédő (és nagy horgász) Áder János, sem a környezetvédelemmel elvileg foglalkozó Nagy István agrárminiszter, de még a mindenkinek odamondogató Szijjártó Péter külügyminiszter sem mozdult meg a Sajó szennyezése miatt nehéz helyzetbe került gömöriek, és a potenciális veszélynek kitett borsodiak érdekében

– olvasható a petíció szövegében, amelyben egyúttal felszólítják a magyar kormányt, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel kényszerítse ki a helyzet megoldását a szlovák kormánynál.

 

Ahogy korábban írtuk, a Momentum EP-képviselője nemrég frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett a Sajó katasztrófája miatt, akivel uniós fellépést szorgalmaznak a szennyezés ügyében. "Csak európai összefogás tudja megállítani az ökológiai katasztrófát a Sajón" – írta akkor Donáth Anna.

 

A határ túloldalán is gyűlnek az aláírások

 

Közben a Sajó mentén élők is petíciót indítottak annak érdekében, hogy az illetékesek tegyenek már végre valamit a folyó ökológiai katasztrófája ügyében.

 

Az Új Szó cikke szerint a petíció megfogalmazói felszólították a szlovák kormányt, hogy azonnal cselekedjenek és oldják meg a helyzetet, erről pedig tájékoztassák a lakosságot. Ezenfelül azt kérik, sürgősen hirdessék ki a vízminőség rendkívüli romlását vagy a vízminőség romlásának rendkívüli veszélyét.

Mi, Gömörben élők, a természetet féltő és a turizmusban dolgozó, jó érzésű emberek tiltakozunk a kormány vérlázító tétlensége ellen! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy lassan 100 napja az illetékes szervek ölbe tett kézzel ülnek és sajtóhíreket fogalmaznak meg arról, hogy keresik a megoldást, mindezeket viszont tettek nem követik

– írja az Orosz Örs vezette petíciós bizottság.

 

 

A Momentum petícióját itt, a gömöriek petícióját pedig itt lehet elérni.

 

(Indexkép: Orosz Örs / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló