2023. május 31., Angéla Petronella

Környék ügye

#zöldfül #európai unió #környezetszennyezés #sajó #szlovákia #donáth anna #keresztes lászló lóránt #vízszennyezés

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében


A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Csak európai összefogás tudja megállítani az ökológiai katasztrófát a Sajón

– írta Facebook-bejegyzésében Donáth Anna.

A héten frakciótársammal, a szlovák Michal Wiezikkel találkoztunk, hogy egyeztessük közös lépéseinket a Sajón zajló katasztrófa ügyében. Közös fellépéssel nagyobb nyomás alá fogjuk helyezni mindkét ország kormányát, hogy végre cselekedjenek. Mert eddig a szlovák és magyar kormány, felháborító módon, nem tett semmit az ügyben. Éppen ezért a héten, első lépésként, levelet küldtem a magyar és szlovák minisztereknek, míg Michal az Európai Bizottsággal vette fel a kapcsolatot

– tette hozzá a Momentum politikusa.

Donáth-Anna-Michal-Wiezik-
Donáth Anna és Michal Wiezik (Kép forrása: Donáth Anna Facebook-oldala)

 

"Mert nem csak arról van szó, hogy egy folyó kipusztul. Ezzel együtt sok magyar és szlovák egészsége is veszélyben van:

a szlovák szakaszon a nehézfémek és az arzén mennyisége már sokszázszorosa az egészségügyi határértéknek.

Jövő héten Michallal személyesen is elmegyünk a Sajó magyar és szlovák szakaszára felmérni a helyzetet, és beszélünk az ott lakókkal. Ha kell, európai szinten fogjuk kikényszeríteni, hogy a kormányok végre fellépjenek a Sajón zajló ipari szennyezéssel szemben. Mert ha nem lépnek az óriásszennyezők, óriáscégek, akik a probléma nagy részét okozzák, és kezelni is tudnák, akkor környezetünk pusztulása, társadalmunk összeomlása elkerülhetetlen. És ha nincs más mód, akkor a környezetvédelem irányába tett lépést az államnak és az EU-nak kell kikényszerítenie" – fogalmazott Donáth Anna.

 

"Mert környezetvédelem nélkül nincs jövő, a zöldkérdés létkérdés" – zárta bejegyzését.

 

Szerdán írtunk róla, hogy a Sajó szennyezését ugyan már februárban észlelték, azonban az azóta eltelt három hónap nem volt elegendő ahhoz, hogy az illetékesek bármit is tegyenek. Úgy tudni, hogy a vastartalmú szennyvíz forrása egy művelésből kivont bánya területéről, az egykori Siderit üzem telephelyéről folyik a vízbe Szlovákia területén, így az ügyben Magyarország is Szlovákiától várja a megoldást.

Egészen megdöbbentő, hogy milyen súlyos katasztrófát okozott az a szennyezés, ami a Sajó folyót érintette"

jelentkezett be a szlovák Henckóról Keresztes László Lóránt (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, majd hozzátette:

elképesztő az a helyzet, hogy a pontosan tudták azt az illetékesek, a minisztériumok, a hatóságok hogy ez bekövetkezhet, és hogy be is fog következni ez a bányában, és mégsem tettek semmit.

 

 

Keresztes úgy tudja, már 2017-ben született egy kormányzati döntés Szlovákiában arról, hogy meg kell kezdeni az előkészületeket a katasztrófa leendő elhárításához. Mégsem tudni, hogy történt-e bármi is ennek hatására.

A szennyezett víz február óta ömlik a Sajóba, a legutóbbi mérések alapján ez most 17 liter, percenként. A károsanyag egyelőre nem jelent meg a folyó magyar szakaszán, erre jelenleg egy nagyobb árhullámnál van esély.

"A szlovák környezetvédelmi minisztérium [ott ilyen is van – a szerk.] a felelősséget a gazdasági minisztériumra hárítja azzal, hogy a bánya tulajdonosa, az Ércbányák állami vállalat. A cég azonban szintén büntetőfeljelentést tett a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben, mert véleményük szerint a kiömlő bányavíz minőségéért magát a Siderit vállalatot terheli a felelősség, amely utoljára termelt ki itt nyersanyagot. A hivatalok közti pingpongozás közben lassan, de biztosan pusztult ki a folyó élővilága" – fogalmazott a Felvidék.ma.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexkép forrása: Dr. Keresztes László Lóránt / Facebook

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló