2024. július 25., Jakab Kristóf

Környék ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #sajó #szennyezés

Óriási pusztítást végzett a szennyezett bányavíz a Sajón, a folyó hazai szakaszán viszont nincs mérhető hatása

Barna Benedek 2022.05.18. 14:00

A Vízügy közlése szerint mire megérkezik hozzánk a víz, a hígulás miatt már nem mutatható ki határérték feletti szennyeződés.

 

Ahogy arról korábban portálunk is beszámolt, a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe továbbfolyó, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkolló Sajóba Szlovákia területén szennyezett bányavíz került, és a Felvidék.ma portál a napokban arról írt, hogy ez a szennyeződés azóta is ömlik a folyóba, ráadásul a korábbinál is nagyobb mennyiségben.

 

 

A szlovákiai híroldalnak a helyi Horgász Szövetség egyik tagja számolt be arról, hogy három szakaszon vizsgálták a Sajó élővilágát. A partot folyami rákok tetemei lepték el, a folyó 10 kilométeres szakaszán pedig egyetlen pisztrángot, pénzes pért, fejes domolykót sem találtak. Varga Tibor úgy fogalmazott:

a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja.

A Felvidék.ma cikke szerint a szlovák vízgazdálkodási vállalat már több mint egy hónapja munkához látott, a bányamentőszolgálat pedig közvetlenül a bányában is megkezdte a munkát. A portál által megszólaltatott horgász szerint azonban a hatóságok tétlenkednek, ezért az Európai Bizottság elé viszi az ügyet.

 

A Sajót fenyegető ökológiai katasztrófáról először beszámoló Orosz Örs, felvidéki jogvédő aktivista, Nyitra megyei képviselő kedden a közösségi oldalán újabb képeket osztott meg, amelyeken szintén a szennyeződés okozta pusztulás látszik. "A folyami rák egy bioindikátor. Csak a tiszta vízekben él meg. A Sajó vizében őshonos... volt... egészen mostanáig" – fűzte hozzá megjegyzésként:

 

 

Itthon a vízügyesek nem találkoztak pusztulás nyomaival

 

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a Sajó magyarországi szakasza kevésbé kitett a veszélynek. "Ott, a bánya területén, egy pici patakba csordogál ez a szennyezés, ami ott nyilván nagyon látványos és nagyon-nagyon erősen koncentrált. Magyarországra ehhez képest több százszoros mennyiségű víz érkezik. Egyrészről természetes vízpótlás van nagyon sok mellékvízfolyásokból akár szlovák, akár magyar területen, illetve a hazai vízpótlási lehetőségekből is plusz víz kerül a folyóba több helyről is.

Több százszoros a hígulás. Így aztán itt nyilvánvalóan jóval kevésbé érzékelhető ez a szennyezés szerencsére"

– hívta fel a figyelmet.

 

Hozzátette: ettől függetlenül a vízügyesek folyamatosan dolgoznak, március 13-a óta tart a fokozott figyelőszolgálat. Alacsonyabb vízszint esetén heti rendszerességgel mérik a vízben lévő nehézfém mennyiségét. "Amikor pedig ott ismét rosszabbodik a helyzet egy-egy vízszintemelkedés miatt, akkor a mérések Magyarországon is napi rendszerességűvé válnak.

A magyarországi szakaszon sem a mérőcsoportok, sem pedig a figyelőszolgálatot ellátó kollégák nem tapasztaltak semmilyen pusztulást, nem éreztek semmilyen szaghatást, illetve bejelentést sem kaptunk horgászoktól, szerencsére továbbra is minden határérték alatti"

– mondta el Siklós Gabriella.

 

A folyószennyezés ügye a magyar parlamentben is téma volt

 

Az MTI beszámolója szerint Keresztes László Lóránt (LMP) hozta fel a Sajó folyót ért ökológiai katasztrófát kedden napirend előtt az Országgyűlésben. Mint mondta, meglátása szerint nemcsak erkölcsi, de jogi értelemben is van tennivalója Magyarországnak, és mindannyiunk felelőssége, hogy a Kárpát-medence természeti kincseit megőrizzük. Tragikusnak és megdöbbentőnek nevezte a szennyezés következményeként bekövetkezett természetpusztítás a folyó néhány tíz kilométeres szakaszán, és hangsúlyozta, hogy mielőbb meg kell szüntetni a szennyeződést. (Az ellenzéki képviselő egyébként a helyszínre is ellátogatott, a közösségi oldalán videóban jelentkezett be a szlovák Henckóról.)

 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában kifejtette: az eset miatt másodfokú készültséget rendeltek el, azóta is folyamatos a vízminőség állapotának figyelése, az ellenőrzés, három helyen folyik a mintavétel. Ő is elmondta, hogy a folyó magyarországi szakaszán halpusztulást nem tapasztaltak. Kiemelte: a súlyosan terhelt szennyezett szakasz a határtól több tíz kilométerre van, ezért a szlovákiaihoz hasonló mértékű szennyeződés nem mutatható ki itt, de kisebb elváltozások a magyar szakaszon is megfigyelhetők (a boon.hu cikke szerint a folyó Sajópüspökit érintő szakaszáig volt részletes elszíneződés a napokban – a szerk.).

 

Az államtitkár hozzátette: kérik és elvárják Szlovákia együttműködését az ügyben.

 

 

(Indexkép forrása: Orosz Örs Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló