2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#zöldfül #borsod-abaúj-zemplén megye #környezetszennyezés #sajó #szlovákia

Megvizsgálták a Sajó vizét – Itt az eredmény

Barna Benedek 2022.03.16. 17:24

A Vízügy szerdai közleménye szerint nem lúgos vörösiszap került a folyóba Szlovákiában.

 

Ahogy arról portálunk is hírt adott, hétvégén Orosz Örs felvidéki aktivista-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy  ökológiai katasztrófa fenyegeti a Sajó folyót, amely Szlovákia után megyénk szomszédságában, Borsodban folyik tovább, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkollik.

 

Az aktivista arról írt közösségi olvalán: az alsósajói vasércbánya altárójából már több mint két hete ömölhet a vörösiszappal kevert szennyezett víz a Sajóba, akár 2,4 tonnányi is naponta. Helyi mérésekre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a folyó vizének vasszintje sokszorosa a megengedett értéknek, de emellett az élővilágra veszélyes kén is kerül a Sajóba, sőt egy újabb posztja szerint arzént is kimutattak a szennyvízben.

 

Orosz Örs közlése nyomán a magyar Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) azonnal lépett, a Miskolci Vízügyi Igazgatóság folyamatos méréseket kezdett, emellett egy mérőcsapat Szlovákiába is elindult, továbbá másodfokú készültséget is elrendeltek a folyón.

D_KOM20220314021
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc közelében (Fotó: Komka Péter / MTI)

Szerdán a Vízügy közleményt juttatott el ez MTI-hez, amelyben beszámoltak a víz vizsgálatának eredményéről. Mint írták, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél.

A vizsgálatuk szerint a vízből mért toxikus fémek mennyisége mind határérték alatt van a magyarországi folyószakaszon. Az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede. Mivel a szennyezés egy használaton kívüli vasércbányából került a folyóba – vagyis nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid jellegű –, a vastartalom némileg magasabb, de a magyar Sajó-szakasz esetében ez nem kirívó érték.

Kitértek arra is, hogy a Magyarországra érkező vízhozam a szennyezéstől 65 kilométerre, a határszelvénynél (Sajópüspökinél) szerda reggel másodpercenként 6,1 köbméter volt, ami ez 400-600-szoros hígítást jelent. Így az a magyarországi szakaszon "egyelőre nem okoz kezelhetetlen terhelést" – írták. Az OVF ugyanakkor jelezte, hogy egyelőre folytatják a rendszeres vízmintavételt és a laboratóriumi elemzést. 

D_KOM20220314003
A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar-szlovák határ közelében (Fotó: Komka Péter / MTI)

A szennyezés jelenlegi helyzetének megállapítására a folyó szlovákiai szakaszán szerdán is helyszíni felderítést végeztek. Közben a bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik, és a Sajó elszíneződése a szlovák részen szerda reggel már Csoltó település alatt is látható volt (viszont halpusztulást, szaghatást azonban ezen a szakaszon sem észleltek). A vízügy közlése szerint ugyanakkor

Magyarországi területen a folyó vize az érzékszervi tapasztalatok alapján a normál állapotot mutatja, víztér-elszíneződés, szaghatás, a partvonal mentén kiülepedés, halpusztulás nem figyelhető meg. A merített minta tiszta, átlátszó.

Az OVF azt írta közleményben, hogy a szennyezésről hivatalos tájékoztatás még mindig nem érkezett a szlovák féltől. Így a magyar fél a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kéri a szomszédos országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

 

Közben szerdán Orosz Örs egy újabb posztban bejelentette, hogy a Sajó szennyezés miatt levelelet írtam Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszternek, és azonnali beavatkozást sürgetett.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló