2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #sajó #orosz örs

Napi 2,4 tonna szennyeződés ömölhet a Sajóba, nagy mennyiségű arzént is tartalmaz a folyó vize

Kovács Dávid 2022.03.14. 12:26

Újabb aggasztó hírek érkeztek a folyóról, a magyar vízügy szerint azonban jók az eredmények.

Újabb híreket hozott a Sajó vizéről Orosz Örs felvidéki jogvédő aktivista és Nyitra megyei képviselő, akia hétvégén arra hívta fel a figyelmet, hogy ökológiai katasztrófa fenyegeti a folyót, amely a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe folyik tovább, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkollik.

 

Orosz Örs a vasárnap esti bejegyzésében már a Sajó hivatalos szlovák vízvizsgálatának első eredményére hívta fel a figyelmet. A posztban arról írt, hogy birtokába került egy előző havi, a szlovák környezetvédelmi hatóságok által végzett mérés eredménye, amely nem kevés aggodalomra ad okot a folyó vizével kapcsolatban.

A mintavétel már február 24-én megtörtént, azóta megy a sumákolás. Naponta 2,4 tonna szennyeződés kerül a folyóba

– írja ebben.

 

A bejegyzésben Orosz Örs aztán kiemeli a folyó vizének arzéntartalmára vonatkozó számokat is. Ezzel kapcsolatban aláhúzza: az arzén mérgező, konkrétan a legmérgezőbb természetben előforduló félfém.

A szennyvízben mért Arzén 187x nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600x többet a Sajó tiszta vizénél. A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21x magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot.

– írja Orosz Örs, aki nemrég videón is bejelentkezett a szennyeződés helyszínéről.

 

A Nyitra megyei aktivista-képviselő korábban arról írt: a Sajó vizének vasszintje jelenleg kétezerszerese a megengedett értéknek, de ami ennél is rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristálytiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat- és rovarvilág számára.

 

Ahogy korábban írtuk, az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai azonnal megkezdték a munkát, a Miskolci Vízügyi Igazgatóság folyamatos méréseket végez, és egy mérőcsapat Szlovákiába is elindult, továbbá másodfokú készültséget is elrendeltek a folyón.

 

🇸🇰 text nižšie ☣ BRÉKING: Ökológiai katasztrófa a Sajón❗ Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából...

Közzétette: Orosz Örs – 2022. március 12., szombat

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, Siklós Gabriella a Telexnek hétfőn azt nyilatkozta: az eddigi vizsgálatok nem mutatnak szennyeződést, a helyszínen azonnal eredményt adó Ph- és oldott oxigén-vizsgálat eredménye is jó. Természetesen fémekre is vizsgálják a vízmintát, ennek eredménye hétfő estére, kedd reggelre várható.

 

Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a szennyezett területhez képest. A miskolci vízügyesek már a szlovákiai Rozsnyón vannak, ahol sem szaghatást, sem halpusztulást, sem más szemmel látható jelet nem tapasztaltak, ami szennyezésre utalhatna – írják.

 

 

(Indexkép: Orosz Örs Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló