2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#környezetszennyezés #sajó #folyó #élővíz

Egy héten belül megoldást kell találnia a Sajó problémájára a szlovák állami bányacégnek

Kovács Dávid 2022.03.18. 10:12

A szennyeződés egy csődbe ment bányaüzem telephelyéről került a vízbe. A szlovák állami Ércbánya-vállalat csak az "elengedhetetlenül szükséges" teendőket végezte el tíz évvel ezelőtt.

 

A Sajó szlovákiai szakaszán történt szennyeződést vizsgáló szlovák környezetvédelmi felügyelet (SIZP) elrendelte, hogy a szlovák állami Ércbánya-vállalatnak egy héten belül megoldást kell találnia a folyóba szivárgó szennyeződés kiszűrésére – jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség, a TASR a szlovák hatóság közlésére hivatkozva csütörtökön.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is írt róla, Orosz Örs felvidéki jogvédő aktivista és Nyitra megyei képviselő az előző hétvégén arra hívta fel a figyelmet, hogy ökológiai katasztrófa fenyegeti a folyót, amely a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe folyik tovább, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkollik. Ám az Országos Vízügyi Főigazgatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországra a Sajó vize hét-nyolcszoros hígításban érkezik a szennyezett területhez képest.

 

A szlovák hírügynökség közlése szerint a Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, majd az ügyben indult vizsgálódás során kiderült, hogy a szennyeződést az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából a folyóba kerülő szennyezett víz okozza.

sajófolyómti
A Sajó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében (Fotó: MTI / Komka Péter)

Az MTI híre szerint a szlovák környezetvédelmi felügyelet a héten helyszíni szemlét tartott a folyó érintett szakaszán, majd elrendelte, hogy az állami Ércbánya-vállalat egy héten belül álljon elő a Sajóba folyó bányavíz tisztítására vonatkozó műszaki megoldással, közben pedig folyamatosan biztosítsa a víz összetételének elemzését.


A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által végzett vízvizsgálat kiderítette, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán a víz vastartalma tizenkétszeresen meghaladta, a felszíni vizekben 2 milligramm per literben meghatározott határértéket, továbbá a vízben más fémek –  főként a mangán és a nikkel – értékei is magasabbak a megengedettnél.


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdai közlése szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására Sajópüspökinél. Vizsgálatuk szerint a magyarországi folyószakaszon a vízből mért toxikus fémek mennyisége mind határérték alatt van.


A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, majd csődbe került. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság, a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az "elengedhetetlenül szükséges" intézkedéseket maga az Ércbánya-vállalat végezte el még 2012-ben.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló