2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #magyarország #sajó #nagy istván #szlovákia #keresztes lászló lóránt

Keresztes László Lóránt: A szlovákok mulasztásai a Sajó ügyében nem csökkentik, hanem növelik a felelősségünket


A parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a folyó szennyezésének ügyében kérdezte Nagy István agrárminisztert.

 

A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

 

"Tisztelt Nagy István Miniszter Úr!

 

Három hónapja ömlik a mérgező bányavíz a Sajóba, a szlovákiai Alsósajó település mellett, ami ökológiai katasztrófát okozott. A szlovák kormány a bénultság, az alkalmatlanság és a tagadás állapotában van, így a folyó egy hosszú szakaszán gyakorlatilag meghalt. Ilyenkor azt biztosan nem akarjuk olvasni a természetvédelemért felelős magyar minisztertől, amit Ön tegnap a Facebook-oldalán kiírt: „Szlovákia területén nem illetékes”.

 

Miniszter Úr! 

A szlovák kormány mulasztásai nem csökkentik, hanem növelik a feladatainkat és a felelősségünket. A közös természeti kincseink pusztításakor ILLETÉKESEK vagyunk mindannyian, főleg mi, országgyűlési képviselők, és Önök, a kormány tagjai.

A kormánynak jogi értelemben is van mozgástere és tennivalója.

 

– Foglalkozott a Sajó ügyével az illetékes határvízi bizottság? Ha napirenden volt ez az ügy, kérem, tájékoztassa a közvéleményt. Ha nem volt napirenden, kérdezem: miért nem?

 

– A határvízi megállapodás alapján milyen, a további szennyezés megakadályozását és kárelhárítást célzó, sürgető lépéseket tettek? Ezeknek mi az eddigi eredménye?

 

– Ha folytatódik a szennyezés, annak milyen várható hatása lehet a Sajó hazai szakaszán? Milyen kármegelőző intézkedéseket tettek és terveznek?

 

– Az eddigi szakmai álláspontokban hangsúlyozták a Sajó mellékvizeinek szerepét a szennyezés felhígulásában, de ez a bekerülő szennyezőanyag mennyiségét nem befolyásolja. A nyári kisvizes időszakokban ezzel hogyan számolnak?

 

Miniszter Úr! Én illetékesnek érzem magam, ezért elmentem a szennyezés forrásához, hogy fel tudjam hívni a társadalom figyelmét erre az ökológiai katasztrófára, és kértem a magyar kormány konkrét cselekvését levélben, szóban, a Parlament ülésén és a Fenntartható fejlődés bizottságában. Kértem Önt, kértem Szijjártó miniszter urat is, hogy a lehető legkeményebben lépjenek fel a szlovák kormány irányába, a szennyezés megállítása érdekében, és javasoltam, hogy ha kell, ajánlják fel magyar szakemberek segítségét.

 

Közösen kell most cselekednünk, legyünk ellenzékiek vagy kormánypártiak.

A Sajó közös természeti kincsünk. Ebben a kérdésben mindannyian illetékesek vagyunk.

Keresztes László Lóránt elnök, Fenntartható fejlődés bizottsága"

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Az indexmontázson Dr. Keresztes László Lóránt a Sajónál és Nagy István agrárminiszter; Képek forrása: a politikusok Facebook-oldala

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló