2024. április 15., Anasztázia Tas

Eger ügye

#eger #törvény #eszterházy károly egyetem #felsőoktatás #áder jános #katolikus egyház #fenntartóváltás

Hamar aláírta Áder János az egri egyetem egyháznak való átadásáról szóló törvényt

2021.05.01. 07:34

Már ki is hirdették a Közlönyben.

Tavaly ősszel röppent fel először a hír, miszerint a kormány az Egri Főegyházmegyének adná az Eszterházy Károly Egyetemet, de a kabinet részéről hivatalosan csak idén márciusban ismerték el, hogy ez a szándék. Kedden aztán döntött az Országgyűlés, és elfogadták azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében több felsőoktatási intézmény alapítványi, az egri egyetem pedig egyházi fenntartásba kerül ingatlanaival és gyakorlóiskolájával együtt.

 

Mint azt a 444.hu kiszúrta, péntek este már ki is hirdették a Magyar Közlönyben azokat a törvényeket, amiknek az elfogadásával a parlament jóváhagyta, hogy az állam több mint 10 egyetemet, jelentős ingatlanokat és részvénycsomagokat adjon alapítványi tulajdonba. Ezek mellett az egri egyetemnek a Főegyházmegyéhez kerüléséről szóló törvény is megjelent a Közlönyben. A 444 cikke azt is megjegyzi, hogy az Alaptörvény szerint egyébként a köztársasági elnöknek a kézhezvételtől számítva 5 napja lenne a törvények megfontolására, Áder János viszont rekordgyorsan aláírta őket. (Az alapítványi törvények miatt ugyanakkor az ellenzék az Alkotmánybírósághoz készül fordulni.)

 

Az egri egyetem esetében fenntartóváltása ellen sem az intézmény szenátusa, sem az egyetem hallgatói önkormányzata nem fogalmazott meg tiltakozást vagy ellenvetést, és a dolgozók többsége is támogatta. A rektor a parlamenti döntést követően úgy nyilatkozott, hogy sok pozitív eredményt hozhat ez a változás.

egri-egyetem-visiteger
Kép forrása: visiteger.com

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló