2023. szeptember 26., Jusztina

Eger ügye

#eger #eszterházy károly egyetem #sárospatak

Nem fogják kikérni a szülők és a diákok véleményét az egyházi átvételről az Eszterházy gyakorlóiskolájában

2021.04.02. 15:24

Az Eszterházy Károly Egyetemmel együtt a katolikusok fenntartásába kerül az egri gyakorlóiskola is. Jelenleg ki kell kérni az iskolaközösség véleményét arról, ha vallási nevelést folytató fenntartó veszi át az intézményt. Ennek vége lesz.

Az egri székhelyű Eszterházy Károly Egyetem egyházi fenntartásba adásáról - valamint több másik magyar egyetem alapítványi fenntartásba adásáról - szóló, március 31-én benyújtott törvényjavaslatokat egy újabb követte, amely kimondja, hogy az új Tokaj-Hegyalja Egyetem (amely az egykori sárospataki tanítóképző főiskolából, jelenlegi nevén az egri Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusából) alkalmazott tudományok egyetemeként jön létre augusztus 1-től. A másik tervezet szerint kap az új egyetem 400 694 darab „A” sorozatú részvényt a Grand Tokaj Zrt.-ből - írta a hvg.hu.

 

Bár az intézmény a honlapja szerint ma is hat karral, sokféle képzéssel működik, a kormány a jelek szerint nem bízik benne, hogy minden előírásnak megfelel, ugyanis felmenti egyes követelmények alól. Például nem lesz rá érvényes, hogy főállású oktatóinak, kutatóinak legalább negyvenöt százaléka tudományos fokozattal rendelkezzék, és képes legyen képzéseit idegen nyelven folytatni az általa indított szakok egy részén. „Speciális képzési szerkezete és térségi küldetése indokolja az általános törvényi előírások alóli részbeni eltérést” – írja az indoklás. Az azonban érvényes marad, hogy alap- és mesterképzést kell folytatni, és a program része a doktori képzés.

A szerda esti előterjesztések egyike szerint az egri Eszterházy Károly Egyetemet átadják az egri katolikus főegyházmegyének, neve Eszterházy Károly Katolikus Egyetem lesz. Az újabb javaslat viszont az egyetem gyakorló iskolájáról szól: mellőzi a köznevelési törvény ilyen esetekről szóló pontjait.

Az a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ki kell kérni a dolgozók, az iskolaszék, a szülői szervezet, a diákönkormányzat véleményét a fenntartóváltásról. Vagyis, ha vallási intézménynek adnak át egy iskolát, az „nem mentesít a feladatellátási kötelezettség alól azon gyermekek tekintetében, akiknek a szülei nem akarják vallási, világnézetileg elkötelezett óvodába, iskolába járatni gyermeküket". A jogszabály szerint ezekre a szülőkre, gyermekekre, tanulókra aránytalan teher nem hárulhat. Akkor adható át ugyanis az oktatási intézmény vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést, oktatást folytató fenntartó számára, ha az intézménybe beíratott kiskorú gyermekek, tanulók esetén a szülők, nagykorúság elérése esetén a tanulók több mint fele azt támogatja. 

 

Ezt a szabályt az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet esetében a friss törvényjavaslat szerint tehát nem kell alkalmazni.

 

(Fotó forrása: Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet honlapja)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló