2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

HVG: A kormány az egri érsekségnek adná az Eszterházy Károly Egyetemet

2019.11.30. 00:00

Úgy tudni, az oktatók körében vegyes a hír fogadtatása.

 

A HVG csütörtök délután azt írta, információik szerint Palkovics László Orbán Viktor üzenetével érkezett Ternyák Csaba egri érsekhez, hogy vegye át a helyi egyetemet, ám ő nem akar az Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekhez hasonló balhét, csak akkor venné át a városban lévő intézményt, ha a tanárok és a hallgatók is belegyeznek.

 

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor az Egri Ügyeknek adott friss interjújában nyilatkozta, hogy az egri egyetemen sincs kizárva a Corvinus-éhoz hasonló alapítványi modellváltás, ugyanakkor a hvg.hu szerint ez csak az egyik verzió, és sokkal valószínűbb, hogy az egri érsekségnek adják át az intézményt.

 

A portál úgy értsült: két napja arról tárgyalnak az egyetem professzorai, hogy milyen írásbeli biztosítékot kell adnia az egri érseknek, ha át akarja venni az egyetemet.

 

Mint írják, a fenntartóváltás lehetőségét az oktatók vegyesen fogadták, de a legtöbben természetesen nem szeretnék, ha a világnézeti semlegesség, a tan- és kutatási szabadság, az egyetemi autonómia terén rosszabb lenne a helyzet, ha már nem az állam tartja fenn az intézményt. Ugyanakkor az egyetem vezetésének, és oktatóinak nincs nagy mozgástere, mert csökken a hallgatók száma, ami miatt korábban már a miskolci egyetemmel való összevonás is felmerült.

 

A HVG megkereste Mirkóczki Ádám polgármestert is, aki szerint a legrosszabb forgatókönyv az összevonás lenne. Emellett ehozzátette: az egri érsek eddig is ügyelt arra, hogy az átvett oktatási intézmények dolgozói és tanulói is támogassák a fenntartóváltást.

 

A döntés ugyanakkor nem csak az érseken múlik, hanem a Magyar Katolikus Püspöki Konferencián is, aztán végül a Vatikánnak még jóvá kell hagynia, ha újabb felsőoktatási intézmény kerül a katolikus egyházhoz.

 

(Indexkép: Szántó György)

 

A rektor szerint az egri Eszterházy Károly Egyetemen sincs kizárva a modellváltás

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona szerint az októberi egri tüntetésen résztvevő egyetemi polgárok az intézmény tábláját lengették, miközben nem az egyetem véleményét képviselték. Interjú az egri egyetem rektorával.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló