2022. augusztus 15., Mária

Eger ügye

A rektor szerint az egri Eszterházy Károly Egyetemen sincs kizárva a modellváltás

2019.11.30. 00:00

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona szerint az októberi egri tüntetésen résztvevő egyetemi polgárok az intézmény tábláját lengették, miközben nem az egyetem véleményét képviselték. Interjú az egri egyetem rektorával.

 

A vírushelyzetre való tekintettel a napokban írásban készíthettünk interjút az egri Eszterházy Károly Egyetem nyáron kinevezett rektorával, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonával, akivel "beszélgettünk" egyebek közt a koronavírus miatti rendkívüli intézkedésekről, az intézmény jövőjéről, a felvételizők országosan is csökkenő számáról, de az intézményvezetőt kérdeztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli ügyekről is.

 

– Kedd éjféltől lépett hatályba a kollégiumok kiürítésére vonatkozó kormányrendelet, amelyet a koronavírus-járvány terjedése tett szükségessé. A hétfői bejelentéshez képest hogyan sikerülhet ilyen gyorsasággal ezt véghezvinni?

 

– November 6-án a fenntartó jóváhagyásával döntöttünk arról, hogy november 11-ével a nappali tagozatos hallgatók esetében is távolléti oktatásra térünk át. A vírushelyzet azonban napról napra egyre rosszabb. A november 9.-i miniszterelnöki bejelentés kapcsán felgyorsultak az események. Mivel a kollégiumokat is be kell zárnunk, így november 10-11-re rendkívüli tanítási szünetet rendeltünk el, hogy a kollégisták ki tudjanak költözni, valamint a kollégák is fel tudjanak készülni az online átállásra. A keddi kormányrendelet függvényében határozzuk meg a vonatkozó részleteket és határidőket. 

 

– Ilyen rövid határidővel megvalósíthatónak látják az online oktatásra való átállást? Fog ez nehézségeket okozni a nappali tagozatos diákok tanulmányaiban? Fel vannak rá készülve az oktatók?

 

– Sajnos a tavaszi félévben már tapasztalatot szereztünk ebben, így kijelenthető, hogy nem fog nehézséget okozni az átállás. Számítva erre a helyzetre több jelenlétet igénylő kurzus esetében már a félév első felében teljesíthették a hallgatók a tantárgyi követelményeket. Ebben a félévben is kitoljuk a szakdolgozatok beadásának határát két héttel. Egyetlen hallgató sem kerülhet hátrányba az online oktatásra való átállás miatt.

 

– Október elején tüntetés volt a Líceummal szemközt, ahol egyetemi diákok és oktatók fejezték ki támogatásukat a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai felé, akik ellenállnak az egyetemet fenntartó alapítvány vezetésének, Vidnyánszky Attilának és a kancellárnak is. Mi az Eszterházy Károly Egyetem, pontosabban az Ön álláspontja az ott zajló eseményekről?

 

– Az SZFE-n történt eseményekről sajnálattal értesülünk a médiából. A Magyar Rektori Konferencia részt vállal a helyzet rendezésében. Nekünk a saját feladatainkkal kell foglalkoznunk. Van teendőnk bőven. Az oktató-kutató munka mellett egyebek között az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához kapcsolódva dolgozunk Heves és Nógrád megye 2020-2030-ig terjedő gazdaságfejlesztési stratégiáján, karöltve Eger és Salgótarján Megyei Jogú Városok, valamint Heves és Nógrád megyei önkormányzatok és a megyei iparkamarák szakembereivel karöltve. Az egyetemünkön Eger, Salgótarján és a megyék fejlődését meghatározó projekteket készítünk elő. A veszélyhelyzet újbóli kezelése sem kevés feladatot ró egyetemünk polgáraira.

 

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona 

 

– Nagyon örülünk annak, hogy az Eszterházy Károly Egyetemen összhang és egyetértés van. Ezt kívánjuk az SZFE-nek is és azt, hogy mielőbb rendeződjön a helyzetük, és az energiájukat az értékteremtő munkavégzésre tudják fordítani. Meggyőződésünk, hogy ez minden tanulni akaró hallgatónak és oktatónak az érdeke.

 

– Van oka félni az Eszterházy Károly Egyetem diákjainak és oktatóinak, ha olyan tüntetéseken vesznek részt, amely ellentétes az egyetemi vezetés, továbbá a kormány álláspontjával? Több forrásból úgy értesültünk, hogy sokan azért nem vállalták a nyílt kiállást, például az októberi SZFE-tüntetésen, mert féltették állásukat, esetleg tanulmányaik sikerességét. Szabadon részt vehetnek az Eszterházy diákjai és tanárai az ilyen eseményeken, csatlakozhatnak kezdeményezésekhez, petíciókhoz az egyetemi vezetés tudta és beleegyezése nélkül is?

 

– Nem tudjuk értelmezni ezt a kérdést. Nem olyan világban élünk, amikor bárkinek is félni kellene azért, mert más a véleménye, mint a kormánynak vagy a munkaadójának. Vélemény- és szólásszabadság van. Az Eszterházy Károly Egyetemen senki sem veszítette el a munkáját vagy tanulmányai sikeressége soha nem volt veszélyben, ha bármilyen fórumon elmondta a személyes véleményét. Aki ilyet állít, az valótlant állít, vagy provokál. Mind a diákok, mind a tanárok szabadon nyilváníthatnak véleményt. Azt azonban nem tartjuk korrektnek, ha valaki egy tüntetésen személyes részvétellel támogatva egy rendezvényt, intézményi táblát emelget és az egész intézmény nevében jelenik meg. Ilyenkor nem az EKE polgárainak a véleményét képviseli, hanem a sajátját, esetleg egy kisebb csoportét. 

 

– Az Eszterházy Károly Egyetemre is hasonló alapítványi átalakulás várhat, mint az SZFE-re és a Corvinusra? Ön személy szerint támogatna egy ilyen átalakulást? Miben látja az előnyeit és a hátrányait?

 

– A kormány célja a hatékony és korszerű felsőoktatás működtetése. Ennek megvalósítása érdekében modellváltás és fenntartóváltás zajlik a felsőoktatási intézményekben. Elképzelhető, hogy a versenyképesség fokozása, az egyetemünk tudományos és innovációs teljesítményének emelése érdekében mi is modellváltást hajtunk végre. Amikor aktuális lesz, az egyetem legfőbb döntéshozó testülete, a Szenátus dönt erről. A Szenátus egy választott testület és a szenátorok az Intézmény minden munkatársát képviselik.

 

– Hogyan állítható meg az a borús trend, hogy egyre kevesebben felvételiznek évről évre az Eszterházyra? Sok egri diák választ budapesti, debreceni vagy miskolci egyetemet annak ellenére, hogy Egerben is van hasonló képzés, mint amire máshol felvételizik.

 

– Az Eszterházy Károly Egyetem felvételi létszámváltozásai az országos felvételi létszám változás átlagával közel egyenértékűek. 2018-ban 14%-kal, 2019-ben 8%-kal többen nyertek felvételt az EKE-re az azt megelőző évhez képest. A felsőoktatásba felvételizők létszámának országos viszonylatban történő csökkenése egyebek között demográfiai tényezőkre vezethető vissza (1993-ban pl. a felsőoktatásba belépő korcsoport létszáma 190 ezer volt; 2012-ben már csak 110 ezer. A KSH adatai szerint 2019-ben 61 ezren tettek sikeres érettségi vizsgát.) Emellett szigorúbbak lettek a felvételi követelmények is, bevezették az emelt szintű érettségi vizsgát felvételi feltételként.

 

Ebben az évben a nyári, általános felvételi eljárásban és az augusztus 27-én zárult pótfelvételi eljárásban felvettekkel együtt 2138 hallgató nyert felvételt az Eszterházy Károly Egyetemre. Ez valamivel ugyan kevesebb, mint az elmúlt évi felvettek száma, de borús trendnek nem nevezhető. Az Egyetem az elmúlt években beiskolázási stratégiát alkotott, amelyben több mint 200 célt fogalmaztunk meg, a megvalósítást elősegítő beiskolázási referens munkakört hoztunk létre a Felvételi és Képzésszervezési Osztályon belül. Az ország minden részéből érkeznek hozzánk hallgatók. A 2020-as évben az EKE-re felvettek középiskoláinak rangsorában az első három helyen egri gimnázium áll. Törekszünk arra, hogy az egri diákok egyre nagyobb számban maradjanak szülővárosukban és válasszák az Eszterházy Károly Egyetemet. Ez az utóbbi években növekvő tendenciát mutat.

Bemutatkozott az egri egyetem új vezetése - VIDEÓ

Az új rektor ismertette az Eszterházy Károly Egyetem fejlesztésével kapcsolatos céljait. 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló