2022. május 27., Hella

Eger ügye

#eger #eszterházy károly egyetem #egri főegyházmegye #schanda tamás

Most már hivatalos: átveszi az egyház az egri egyetem fenntartását

2021.03.03. 06:15

Az Eszterházy Károly Egyetem februárban rábólintott a váltásra.

Ahogy azt portálunk is megírta: az Egri Főegyházmegye átveheti az államtól az Eszterházy Károly Egyetem működtetését. Az ügyben korábban már megkerestük az érintett feleket, akik közül az egyházmegye egyelőre nem akart nyilatkozni, az egyetem pedig mindössze annyit közölt, hogy valóban téma volt a fenntartóváltás.

uni-eszterhazy_liceum
Fotó: uni-eszterhazy.hu

A már eddig is szinte biztos fenntartóváltás hivatalossá vált, miután Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára erről hivatalos információkat közölt Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére – szúrta ki a hvg.hu. Az államtitkár így fogalmaz:

Tájékoztatom, hogy az Eszterházy Károly Egyetem szenátusa 2021. február 17-én egyhangú döntéssel támogatta, hogy az egyetem fenntartója az Egri Főegyházmegye legyen.

Schanda indoklása szerint a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért szerintük versenyképesebbé kell tenni az oktatást és a felsőoktatást is. Az államtitkár ezután megjegyzi: "A nagy múltú magyar felsőoktatásban az egyházaknak mindig is kitüntetett szerepe volt, sok száz éves gyakorlatuk van az oktatási intézmények fenntartásában. Bár sajnos a hazai történelemben volt négy évtized, amelyben a nemzet- és keresztényellenes hatalom ellehetetlenítette az egyházakat felelős és áldásos tevékenységük végzésében".

 

A korábbi sajtóértesülések szerint az Eszterházy Károly Egyetem egyházi kézbe adása a kormány azon tervének része, hogy a felekezeteknek a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet adjon a pedagógusképzésben. Az egri mellett más intézményeket szintén átvehetnek az egyházak, így több tanító- és óvodapedagógusokat képző hely is felekezeti fenntartásba kerülhet.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló