2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

Tényleg egyházi kézbe kerül az egri egyetem? – Így reagált az intézmény és az egyházmegye

2019.11.30. 00:00

Napirenden van az Eszterházy Károly Egyetemen a fenntartóváltás.

 

A közelmúltban került nyilvánosságra az az információ, miszerint az Egri Főegyházmegye átveheti az államtól az Eszterházy Károly Egyetem működtetését. A hvg.hu értesülései szerint az egri egyetem professzorai már arról is tárgyaltak, hogy milyen írásbeli biztosítékot kell adnia az egri érseknek, ha át akarja venni az egyetemet.

 

A hvg.hu beszámolója a fenntartóváltási szándékról egybecsenghet azzal a kormányzati szándékkal, amely lényege, hogy játsszanak a jelenleginél is nagyobb szerepet az egyházak a pedagógusképzésben. Azt már a Népszava írja pénteki cikkében, hogy a hírek szerint tárgyalások folynak arról is, hogy a kaposvári tanítóképzés a református egyházhoz kerüljön, s amennyiben a katolikusoké lesz az egri egyetem, akkor nem kizárt, hogy a jelenleg oda tartozó sárospataki campus már csak történeti okokból is a reformátusoké legyen.

 

Fotó: MTI

 

Hogy a megszellőztetett értesüléseken túl pontosabb információkhoz jussunk, megkerestük az Egri Egyházmegyét és az egyetemet is, hogy kommentálják a hírt. Az egyházmegyénél úgy gondolták, ennyi tartozik a nyilvánosságra abból, hogy a térség egyik legnagyobb oktatási intézménye esetleg hozzájuk kerülhet; munkatársunknak ezt írták: „Ezúton tájékoztatjuk, hogy amint megkeresése tárgyában érdemi információval tudunk szolgálni, azt az Egri Főegyházmegye honlapján elhelyezzük, illetve jelzéssel leszünk az Ön irányába is”.

 

Az Eszterházy Károly Egyetem részéről sem voltak bőbeszédűbbek, de legalább közölték, hogy valóban téma a fenntartóváltás, bár azt nem tudtuk meg, hogy ebben az Egri Egyházmegyének milyen szerepe lehet. Íme, a válasz: „Köszönettel vettük megkeresését az Eszterházy Károly Egyetemmel kapcsolatban. Egyetemünkön a fenntartóváltás valóban napirendre került, de ennek többféle forgatókönyve lehetséges, a részletek egyeztetése és kidolgozása még folyamatban van. Amint hiteles és megbízható tájékoztatást tudunk nyújtani, haladéktalanul gondoskodunk arról, hogy a sajtó képviselői a lehető leggyorsabban hozzájussanak ezekhez az információkhoz”.

 

Szóval, valami történik a színfalak mögött, de az nem tartozik még az érintett felek szerint a közvéleményre.

 

(Indexkép: https://pedagoguskepzokozpont.uni-eszterhazy.hu/)

 

HVG: A kormány az egri érsekségnek adná az Eszterházy Károly Egyetemet

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló