2023. június 7., Róbert

Eger ügye

#eger #szavazás #ekvi #játszótér #közgyűlés

Döntött az egri közgyűlés az EKVI új igazgatójáról

Barna Benedek 2021.09.02. 16:47

A képviselők csütörtökön többek között az új parkolóházról és a gyermekétkeztetésről szavaztak, emellett szó volt arról is, mi a helyzet az eredetileg az Érsekkertbe tervezett játszótérrel.

 

Noha két napirendi pontot visszavontak, így is jó néhány maradt a csütörtökön az egri közgyűlésre.

 

A fontosabbak közé tartozik az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének igazgatói pozíciójának ügye. Bodnár Gábor korábbi igazgató megbízatása közös megegyezéssel június 30-tól megszűnt. A heol.hu beszámolója a képviselők egyhangúlag szavazták meg új igazgatónak az eddigi műszaki igazgatóhelyettest, Szabó Lászlót.

 

 

Egy másik napirendi pont a vagyonrendeletet módosításával történő telekhatár-rendezésekről és egy ingatlan (a régi Farkasvölgyi tagóvoda épülete) versenyeztetés útján történő eladásáról szólt. Ezzel kapcsolatban a Fidesz képviselői több kifogást is megfogalmaztak. Végül Mirkóczki Ádám javasolta, hogy tartózkodjanak a képviselők, és a következő közgyűlésre dolgozzák át az előterjesztést. A javaslatot nem fogadták el és megszavazták, hogy a következő alkalomra visszahozzák a javaslatot.

 

Egy rendelettevrezet elfogadásával a város orvosi körzeteit módosították az orvosok kérésének megfelelően, emellett megszavazták azt a rendeletmódosítást is, amelynek értelmében az EKVI a gyermekétkeztetés személyi térítési díját előre fogja szedni.

 

Elfogadták a Dobó István Vármúzeum középtávú stratégiai tervét és régészeti szabályzatát is. A szavazás előtt Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója arról beszélt, hogy három fő szempont érvényesül a stratégiában: nemzeti emlékhelyhez méltó műemléki fejlesztés és hasznosítás, látogató- és iskolabarát múzeum, európai szintű turisztikai attrakció valamint, hogy nyitott értéktár és tudományos műhely is legyen a vár.

 

A napirendi pont kapcsán felszólalt a vár volt igazgatója, Berecz Mátyás (Egységben a Városért Egyesület) is, aki a napokban portálunknak is nyilatkozott a témában. Ezúttal is arra hívta fel a figyelmet, hogy a felújítások mellett az üzemeltetésre is oda kell figyelni, megfelelő tartalommal ellátni. Hangsúlyozta, hogy egy ekkora ingatlant nem tart fent egyetlen múzeum sem, és ha a várat kiemelt attrakciónak szánják, akkor pénzt kell invesztálni ebbe is. Fontosnak nevezte, hogy a városnak legyen ezzel kapcsolatos turisztikai stratégiája.

 

Szó volt a Gárdonyi Géza Színház költségvetéséről, pontosabban egy abból történő elvonásról szól. Az előző kormányzati támogatásból ugyanis nem egész három millió forintot nem használt fel a színház, és így azt a mostani költségvetésből kell visszautalni az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Mirkóczki Zita (Egységben a Városért) lérdésére Mirkóczki Ádám polgármester elmondta, hogy a szerdán bejelentett 100 millió forintos támogatás a következő ülésen kerülhet be a költségvetésbe.

 

Továbbá formai döntést hoztak arról, hogy a Kertész Utcai parkolóházat az Evat Zrt. fogja üzemeltetni.

 

Az előterjesztések mellett elhangzott egy tájékoztató arról, mire jutott a megyei kormányhivatal Mirkóczki Ádám polgármester rendkívüli jogrend idején hozott döntéseivel kapcsolatban (ez egyébként már korábban nilvánosságra került, külön cikkben is foglalkoztunk vele). Emellett Minczér Gábor alpolgármester beszélt  a Szerencsejáték Zrt. által finanszírozott játszótér ügyéről is (ahogy arról korábban beszámoltunk, a játszótér tervét visszautasította a tervhivatal, mivel úgy ítélték, nem illik az Érsekkertbe). Az alpolgármester elmondása szerint több másik lehetséges helyszínt megjelöltek, ezek között szerepel a Nemzedékek tere is, de ez sem biztos a közművek miatt. (Mirkóczki Ádám egyébként azt már a közgyűlés elején jelezte: arról sikerült megállapodni, hogy Egerben marad a játszótér, csak máshová kerül.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló