2022. augusztus 13., Ipoly

Eger ügye

#eger #berecz mátyás #egri vár

Berecz Mátyás: Mi a francnak költünk milliárdokat az egri várra?

Domán Dániel 2021.08.31. 20:56

A Dobó István Vármúzeum volt igazgatója szerint valamilyen módon értelmet kellene adni a mostani fejlesztéseknek, hogy nyereséges lehessen az intézmény.

Az augusztus 30-i Városi Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság ülésen több napirendet is tárgyaltak a képviselők, amelyek majd a csütörtöki közgyűlésen is előkerünek. Több napirend is hosszabb szakmai vitát váltott ki, a Dobó István Vármúzeum középtávú stratégiájának tárgyalásánál azonban egy ősrégi probléma merült fel. Berecz Mátyás – aki jelenleg muzeológusként is dolgozik a várban – feltette a kérdést, hogy egyáltalán az egri vár képes-e fenntartani önmagát, mint intézmény és mint ingatlan is. 

 

Alapvetően a bizottsági üléseken a pártpolitikai szagú érvelések vagy beszédek nem jelennek meg, mivel kamera és közönség sincs, ezeket inkább a közgyűlésekre tartogatják. Az egri vár kálváriája viszont rámutat a Fidesz legjellegzetesebb ismertetőjegyére, miszerint látványberuházásokba öntik az állami milliárdokat, és ha még valamilyen csoda folytán is ezek a fejlesztések megfelelően funkcionálnak, a fenntartásuk igencsak problémás és költséges. A városban több ilyen fejlesztés is található, amely ezzel a mizériával küzd, köztük a Katona téri parkoló, a Bitskey uszoda vagy éppen a strand, de a Nemzeti Vízilabda- és Úszóközpont is ezért aggályos beruházás.

 

Az egri vár romjai miatt az állagmegóvási feladatok mindig indokoltak lesznek, azonban a turista (és az egri) évek óta nem lát mást, csak hogy a vár állandóan épül, és felmerül a kérdés, hogy mégis minek. Ehhez a problémakörhöz hozzájárul az is, hogy a pályázati rendszerek nem megfelelőek, azaz mindig a kiírt pályázatokhoz készítjük a terveket és nem a meglévő koncepcióinkhoz keressük a forrásokat. (A vár problémáiról egy podcastben is beszélgettünk nemrég Komáromi Tas építésszel, illetve Komlósi Csaba és Kovács Cs. Tamás képviselőkkel.)

 

Berecz Mátyástól képtelenség lenne megtagadni, hogy a vár ne lenne a szíve csücske. Korábban aligha tette szóvá, viszont a pandémia után élesednek a pályázati pénzek, amelyből a vár is jelentős milliárdokat kap, ezért is tehette fel a kérdést a képviselő, aki most jelöltként is megméretteti magát az előválasztáson.

 

Akkor most én is felteszem a kérdést. Mi a francnak költünk ennyit a várra?


Idén vagy jövőre a harmadik üteme indul a vár fejlesztésének, a Modern Városok Programja keretén belül. A befejezett első, a most zajló második és majd a harmadik ütem együtt majdnem 10 milliárd forintos összeg.

A hiányérzetem a vár fejlesztésével kapcsolatban az, hogy nem látom a szakmai tartalmat, ami ezeknek a fejlesztéséknek értelmet fog adni a jövőben, azaz rentábilissé vagy nyereségessé tenni a vár mindennapi működését.

Több ilyen beruházás is volt és lesz is a városban, például az úszóközpont értelmét sem látom, habár a vízisportoknak szakértője nem vagyok. Fontos lenne városfejlesztés szempontjából rögzíteni az irányokat, azaz mit akarunk a várból, illetve a városból.


Úgy gondolod, hogy a te vezetésed alatt a tartalom és a fejlesztések mérlege jobban egyensúlyban volt?


Igen, ezt el tudom mondani. Bár a járvány betett, ahogy minden intézménynél és szektornál, alapvetően forráshiányos a működésekre szánt támogatás. Probléma még az is, hogy a régészetekre szánt források is megcsappantak. Az EU-s források a fejlesztésekre kifutnak, illetve az önkormányzattól sem kap támogatást a vár, hiszen aligha tudna jelentős összeget erre szánni. A kisebb pályázatokon nyert pénz pedig nem elengedő. A városvezetésnek át kell gondolnia, hogy folytatjuk-e azt az idegenforgalmi vonzerőfejlesztést a várban vagy más elgondolásban tesszük azt. Ez most majdnem olyan, hogy építünk egy kézilabdacsarnokot, de nincs kézilabdacsapatunk.

Ha nincs tartalom, ha nincs egy kidolgozott programkínálata a várnak megfelelő költségvetéssel, akkor a jövőben ez rendkívül problémás lesz.

Ha van hibás, akkor kire vagy mire mutogassunk? A pályázatok rendszere visszás Magyarországon, az önkormányzatnak se anyagi  forrása, mostanában meg apparátusa, megfelelő szakmai gárdája sincs működtetésre.


Nyilvánvalóan le kell ülnünk és átbeszélnünk a stratégiát. A középfokú stratégiája a várnak elkészült, ezt kellene integrálni a város elképzeléseibe. Minden stratégia annyit ér, amennyi pénz mögötte van. Ehhez politikai konszenzus is kell, ez egyértelmű. Az önkormányzatnak is mérlegelnie kell a feladatait és a képességeit. Lehet itt beszélgetni atlétikai vb-ről és nemzetközi repülőtérről, de az a kérdés, hogy egyezik-e a lakosság akaratával, illetve a város jövőjének képével. 

DSC07935-1
A képviselő-testületből már szinte mindenki kritizálta az elmúlt időszakban a városvezetés elképzeléseit a jövőben, azaz annak a hiányát leginkább. Ezt a járványra és a bizonytalanságra fogják, holott talán erre volt a legtöbb idő, hogy ezeket papírra vessük és párbeszéd induljon el a lakossággal. Te külön utakon jártál vagy dolgoztál terveken?


Persze, civilekkel, szakemberekkel és frakción belül is rengeteget beszélünk ezekről. Az sem titok, hogy régebben a vár fejlesztéseinek koordinátora voltam. Kezdetektől fogva közelről látom a projektek alakulását. A beágyazottság nincs meg a város részéről.

Mi egy kis város vagyunk Magyarországon, el kéne dönteni, milyen irányokat akarunk magunkra vállalni. Túl sokat ne azért vállaljunk, legyünk tisztában azzal, mire vagyunk képesek!

Olyan projektek kellenének végre, amelyek a társadalmi elégedettséget szolgálják.


Tételezzük fel, hogy ez a városi koncepció megvan. Mennyire érdekelheti a kormányt, hogy egy város mit akar. A Fidesz erősen a centralizált államban vagy működésben gondolkodik, folyamatosan nyesik vissza az önkormányzatok eszközeit és jogait. Mennyire lehet ezért lobbizni?


Kell, hogy érdekelje. Egy önkormányzatnak szuverenitása van, nekünk kell eldöntenünk, hogy milyen fejlesztések jók nekünk. Nem mellesleg, kormányváltásra készülünk. Én olyan projektekkel akarok foglalkozni, amelyeknek társadalmi haszna van, fenntarthatóak és szolgálják az adott település életét. A vár fejlesztése is így indult, most meg működtetni kellene, ami folyamatos probléma. Ez a jövő kormányának feladata lesz, hogy megfelelő forrásokat tegyenek ilyen projektekhez.

Egernek fel kell kerülnie az európai térképre turisztikailag és kulturálisan még inkább. Most már a tartalmakkal kell foglalkoznunk.

Ez azt jelenti, hogy ha esetlegesen nyersz a választásokon, akkor kiemeltebben foglalkozol a várral és hasonló projektekkel?

 

Úgy gondolom, hogy értek hozzá, igen. De a térség egészével akarok foglalkozni. Nem vagyok közgazdász, de így is látom, hogy a térség gazdasága egy összefüggő egész. Például a poroszlói Ökocentrum. Az ottani attrakciók összhangban lehetnek Egerével. Összefüggésben kell gondolkoznunk és dolgoznunk. Egyes elemek ne gyengítsék egymást, ne konkurenciái legyenek egymásnak, hanem erősítsék azokat.


Ez nem új keletű dolog. A Fidesz is ezen a vonalon mozog, a Magyar Turisztikai Ügynökség is térségekben gondolkodik, de anno Nagy Imre volt polgármester is ilyen javaslatokat tett, például Egerszalók vagy Demjén esetében.


Így van és ez uniós elvárás is. Mindig probléma, hogy Eger egy „egynapos város”, sokan mondják. Van azért pozitív irány, de megfelelő kínálattal azonban növelhető a vendégek éjszakák száma. Nem szabad lemaradni a környező települések fejlesztéseivel sem. Nem építkezésekre gondolok. Csak így működik, nem lehet kiemelten egyvalamivel foglalkozni mindig.


Ne menjünk el amellett, hogy 2019-ben pont ezeket a látványfejlesztéseket és mutyikat szóltad meg, illetve azt, hogy Nyitrai sarcolja a várat.  Konkrétan a politikai pályád itt kezdődött. Ezekre látsz most példát a várban? Vagy a választások előtt bepöröghetnek az „üzletek”?


Utóbbi két évben történ egy olyan fordulat, hogy a 700 millió feletti beruházásokat, az úgynevezett Beruházási Ügynökség vette át országosan. Hogy is mondjam, ők a bonyolítók, zömével uniós projektek. Gyakorlatilag nem az önkormányzat az intézője vagy a felügyelője, innentől fogva nincs rálátásom. Furcsának tartom ezt a döntését a kormánynak, lehetne jó is, de inkább bonyolítja a dolgot. Hogy ott mi zajlik, nem tudjuk.

DSC06996-1
Ha már centralizáció és kézivezérlés. Tudjuk, hogy a mostani várigazgató hogyan került a pozíciójába. Te pedig egy alkalmazottja vagy a várnak. Vannak konfliktusok?


Én igyekszem támogatni a magam módján a vár működését, mint képviselő és mint alkalmazott. Ilyen szempontból konfliktusunk nincs, mindenki teszi a maga dolgát. A legnagyobb probléma a forráshiány. Kívülállóként nem is akarok annyira belefolyni a vár életébe, de a jövőbeni vezetését mindenképpen a város jövőjéhez kell igazítani. Ezt most nem látom érvényesülni. Ahogy a bizottsági ülésen is említettem, két nagy problémája van a várnak. A műgyűjtemény kezelése, restaurálása és egyéb munkálatok, illetve az épületegyüttes üzemeltetése.

A bevételek fedezik az intézmény működését, de az ingatlan és az attrakciók támogatottsága korán sem biztos. Anno arról volt szó, hogy mint Nemzeti emlékhely, majd több központi forrást kap a vár, de ez nincs így azóta sem.

Legtöbb vidéki múzeum például nem kezel ekkora ingatlanegyüttest.


Ha már fejlesztések és mondjuk a legújabb, az atlétikai stadion. Ez kommunikációban nagyon vicces és veszélyes is. Te pedig megeresztettél hosszú idő után egy kommentet, miszerint ahogy a Fidesz úgy a városvezetés is elszakadt a valóságtól. Itt mire céloztál?


Egy önkormányzatnak a közösség érdekeit kellene szolgálnia. Amikor ilyen nyilatkozatokat teszünk, át kellene gondolni, hogy egy projekt hogyan szolgálná a város helyzetét.

Sem a város, de az ország sincs olyan helyzetben, hogy ilyen rendezvényt befogadjon, mint az atlétikai világbajnokság.

Láttuk, hogy mit művelt az olimpia Görögországgal. Nem minden ország alkalmas ekkora horderejű eseményre, ami amúgy jó presztízs lenne. Nem ez a legfontosabb kérdés, egy tucatnyi más problémára kellene keresnünk forrást. Bármilyen fájdalmas is, nem ez az irány kell, hanem életminőséget javító fejlesztések. Eljöhet az idő erre is, de nem most.


Egy friss indexes interjúban, amelyben szó esik fejlesztésekről, de igazából semmi újdonságot nem tartalmaz, Mirkóczki Ádám újra a pártpolitikát hozza fel, mint a legfőbb bűne az ellenzéknek és egyes személyeknek, köztük neked. Gyakorlatilag, mintha csalódás lett volna számára a DK-s támogatottságod, miután alpolgármester lettél.


Ezt korrigálnom kell időrendben. A többséget adó frakció (ami már nem él), és a városvezetés is egy koalíció. Ennek a megállapodásnak megfelelően a pártok megegyeztek abban, hogy milyen arányban veszünk ebben részt. Ez így lett egyensúlyban. Volt egy MSZP-s alpolgármesterasszonyunk, egy jobbikos és egy DK-s alpolgármesterünk. A kezdettől fogva a DK-t képviseltem, ezt el is mondtam. A frakció megbomlása kizárólag személyi problémák miatt történt. Nem tudom, hogy miért mondja úgy a polgármester, hogy az alpolgármesterségem kinevezése után kaptam DK-s támogatottságot, lehet rosszul emlékszik. Az országgyűlési képviselőjelöltség pedig teljesen más dolog. (Megjegyzés: Mirkóczki Ádám Feldebrőn lett képviselő, majd lépett be a Jobbikba és utána lett országgyűlési képviselő – a szerk.)


Mirkóczki Ádám viszont sohasem rejtette véka alá, hogy az együttműködés lehetetlen számára, például Gyurcsány miatt.

 

Ezért tartom furcsának a hozzáállást. Egy koalíció nyert, ebben benne volt az ellenzéki paletta. Tudhatta, hogy az ő szavazói közt is vannak DK-sok mondjuk, meg még sokan mások. Ezt el kellene tudni fogadni és ez nem „pártoskodás”. Ezt mindenki igyekezett eddig is távoltartani,

mindegyikőnk lokálpatrióta belül. Vagy van olyan, hogy nem Eger érdekéért dolgoznánk?

Nyilván az ellenzéki pártoknak szándékában áll itt-ott indítani valakit választásokkor, ez egy természetes folyamat.


Nyilván kisajátítja az Eger érdeke hívószót és most már hétről-hétre ez a pártpolitika kerül a kommunikációs térbe. Szerinted mit akar ő elérni ezzel? Akadályozza az együttműködést, vagy csak a saját identitását próbálja kiépíteni?


Teljesen elfogadható álláspont, hogy egy városvezető a pártok felett állna. Mindenki polgármestere. Azonban ebben benne van, hogy minden pártpreferenciával rendelkező és azzal nem rendelkező lakos vagy szavazó polgármestere. Ha a pártok felett akar állni, nem értem, miért zavarja ez állandóan. Ha kivonta magát az ellenzékből, akkor nem is kellene már ezzel foglalkoznia. A városvezetés lenne a dolga.


Ez kicsit olyan, hogy a homoszexuálisokkal sem foglalkozott senki, ameddig a homofób törvény nem élesedett. Egy vegán sem megy mindennap a húspulthoz a Tescoba őrjöngeni meg felháborodni, hogy „Fúj, hús!”.


Pontosan.

Az ellenzék részéről, de még csak a Fidesz részéről sem látok akkora pártpolitikát, ami olyan kirívó dolog lenne, ami annyira súlyosan megváltoztatná Egert.

Nem értem ezt a zavart. A pártok választásra készülnek, a városvezető meg várost vezet. Nem értem, mi ebben olyan meghökkentő.


Most akkor komolyan. Gyurcsány Ferenc nyújtott már be előterjesztést vagy akar fejleszteni itt valamit a jövőben?


Hogyne. Ahogy Márki Zay és Fekete-Győr András is. Viccet félretéve, egyértelmű, hogy nem létezik ilyen. Ha értékeljük a közgyűlés tevékenységét, akkor értékeljük úgy, hogy egriek vagyunk. A pártok szándékait lehet árnyalni, illetve a pártok irányvonalát el lehet fogadni, vagy nem. Ki hogyan tud érvényesülni. Egy „semleges” polgármesternek pedig konszenzust kell teremtenie, ez a feladata. Politikai egyezségek, alkudozások mindig lesznek. Nyilván egy jobboldali beállítottsági ember nem fogja zömével a balos értékeket mantrázni, ezért képviseli a saját szavazóit. Egyensúlyozni azonban lehet, ez az együttműködés.

 

(Fotók: Domán Dániel)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló