2022. október 6., Brúnó Renáta

Környék ügye

#eger #heves megye #gyöngyös #hatvan #előválasztás #ellenzéki összefogás #szavazás

Ellenzéki előválasztás: íme a Heves megyei választókerületek jelöltjei

Barna Benedek 2021.08.25. 14:16

Különböző helyzetek alakultak ki: az egyik körzetben már előre eldőlt, hogy kit indítanak 2022-ben az országgyűlési választáson az ellenzéki pártok, máshol várhatóan még vitázni is fognak a jelöltek.

 

Augusztus 15-én lejárt a jelentkezés határideje az ellenzéki előválasztáson indulni szándékozók számára, az azóta eltelt napokban pedig lezajlottak a nyilvántartásba vételi eljárások, így mostanra kialakult a jelöltek végleges listája. Akik ezen szerepelnek, hétfőn elkezdhették gyűjteni az ajánlásokat – a képviselőjelölteknek 400-at, a kormányfőjelölteknek 20 ezret –, egyeseknek a hét elején már össze is jött a szükséges számú aláírás.

 

A 7 miniszterelnök-jelölt mellett és 265 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba. Cikkünkben bemutatjuk a szűkebb hazánkban induló ellenzéki jelölteket.

 

A Heves megyei 1. számú választókerületben, azaz Egerben az előzetes bejelentéseknek megfelelően két indulóra lehet majd szavazni:

 

Berecz Mátyásra, aki a DK, az LMP, Liberálisok és a Jobbik támogatásával indul, és a parlamentben a Demokratikus Koalíció frakciójába ülne be,

bereczmatyas-heves01-foto

– és Jánosi Zoltánra, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjére, aki a Momentum Mozgalom frakciójába készül.

janosizoltan-heves01-foto-

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eredetileg indult volna az előválasztáson Mirkóczki Zita is, de végül a szocialisták úgy döntöttek, hogy saját jelölt helyett a momentumos mögé állnak be. (Ez nem egyedi eset, történt ilyen máshol is – részben azért, a pártok tartalékolhassák erőforrásaikat, ne kelljen annyi helyen kampányolniuk –, ennek következtében egyes választókörzetekben elmarad, máshol viszont szorosabb lett a verseny).

Kedden a Gulyás Márton nevével fémjelezett, baloldali Partizán YouTube-csatorna bejelentette, hogy szeptember 6-a és 25-e között 32 választókerületben tartanának előválasztási vitákat, köztük Egerben is, így amellett, hogy a tervezett fórumokon találkozhatunk a helyi jelöltekkel, várhatóan vitázni is hallhatjuk majd őket (korábban egyébként az Egri Ügyeknek nyilatkozva Jánosi Zoltán is vitát szorgalmazott).

Azt is tudni lehet már, hogy az előválasztás győztesének a megyei kormányhivatal jelenlegi vezetőja, dr. Pajtók Gábor ellen fog kiállni 2022-ben. 2018-ban három ellenzéki induló együtt összesen a szavazatok közel 49,23 százalékát kapta, szemben a fideszes Nyitrai Zsolt 46,44 százalékával, vagyis az ellenzék közös jelöltjének jó esélye lehet Egerben. (Azt egyébként hozzá kell tenni, hogy az ellenzéki összefogáson kívül más is indíthat jelöltet Fidesszel szemben, azaz nem feltétlenül lesz kétszereplős a verseny – a Mi Hazánk Mozgalom például feltehetően állít majd képviselőjelölteket.)

 

A Heves megyei 2. számú választókerület, azaz Gyöngyös és környéke azon kevés körzet közé tartozik (a 106-ból mindössze 11 ilyen van), ahol a pártok végül egyetlen jelölt mögött sorakoztak fel. (Ugyanakkor az ilyen körzetek sem maradnak ki az előválasztásból: egyrészt ilyen esetben is össze kell gyűjteni a 400 érvényes ajánlást, és az általános választásokon megszokott módon lehet majd voksolni – a szavazólapon egy névvel, és mellette a rubrikával –, másrészt a miniszterelnök-jelöltekre itt is kell szavazni. Ezzel kapcsolatban egyébként a pártok úgy nyilatkoztak: fontos, hogy a kihívó nélkül maradt jelöltek ugyanúgy találkozzanak a választókkal, mint azok, akik még nem dőlhetnek hátra az előválasztási versenyben.)

dudasrobert-heves02-foto

A Momentum eredetileg indított volna saját jelöltet Gyöngyösön, aztán végül visszaléptették, így az egyedüli induló Dudás Róbert, Mátraballa korábbi polgármestere, aki jelenleg a Jobbik országgyűlési képviselője (az Eger polgármesterévé megválasztott Mirkóczki Ádám helyét vette át a parlamentben 2019-ben). Őt egészen pontosan a Jobbik, az LMP, a DK, a Momentum, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt támogatja, a frakciók közül pedig magától értetődően a Jobbikéba ülne be győzelme esetén.

 

2018-ban Gyöngyösön is az egrihez hasoló eredmény született: a három ellenzéki jelölt együtt 52,51 százalékot vitt, míg a fideszes Horváth László 46,15 százalékot, így ez a körzet szintén nyerhetőnek tűnik az ellenzéki összefogás számára.

 

A megye 3. számú választókerületében, Hatvanban és környékén van a legtöbb ellenzéki induló:

 

– Egyikük Lőcsei Lajos, a Momentum Mozgalom roma stratégiáért felelős politikusa, saját pártja mellett a Mindenki Magyarországa támogatásával (a Momentum-frakcióba készülve).

locseilajos-heves03-foto-

– A másik a szocialista Korózs Lajos az MSZP, Párbeszéd, DK támogatásával, aki a Szocialista Párt frakciójába ülne be. A politikus tavaly azzal került a figyelem középpontjába, hogy a kórházkiürítésekről készített videójában egy álmentőst szólaltatott meg – emiatt egyébként győzelme esetén könnyű célpont lehet a Fidesznek. (Ebben a körzetben is történt visszalépés, méghozzá Korózs javára: a DK-nak eredetileg saját jelöltje volt, aki végül kiszállt a versenyből.)

korozslajos-heves03-foto

– A harmadik hatvani induló pedig Varga Ferenc, aki az Új Világ Néppárt (ÚVNP) színeiben méretteti meg magát. (Ennek a a politikai formációnak a neve még sokak számára ismeretlenül csenghet: tavaly ősszel akalult, a vezetője dr. Pálinkás József – az első Orbán-kormány oktatási minisztere, az MTA korábbi elnöke –, aki azt mondta a fiatal pártról, hogy "szabadelvű, konzervatív, középen álló".) A Néppárt hatvani jelöltje nyugalmazott katona, aki saját pártja frakciójába szeretne beülni a parlamentben, ha pedig ÚVNP-frakció nem lesz, akkor a Jobbikéba.

vargaferenc-heves03-foto

Ami a 2022-es esélyeket illeti, Hatvanban kicsit más a helyzet, mint a másik két körzetben. A fideszes Szabó Zsolt 2018-ban 50,75 százalékkal győzött, és bár az akkor még külön induló ellenzéki jelöltek közel ugyanilyen eredményt (48 százalékot) értek el, viszont legutóbb a volt Jobbik-elnök, Sneider Tamás is ringbe szállt, és ő dönthet úgy jövőre, hogy ismét megméretteti magát az országgyűlési választáson, immár egykori pártjával szemben. Ebben az esetben pedig országosan ismert politikusként elvehet annyi szavazatot az ellenzéki összefogástól, hogy ne tudjon nyerni az ő jelöltjük (Sneider 2018-ban 35,18 százalékot kapott). 

Az ellenzéki előválasztásnak két fordulója lesz: az első szeptember 18-26. között, a második pedig október 4-10. között. A képviselőjelöltekre csak az első alkalommal lehet szavazni, ellenben a kormányfőjelölteket két körben választják, és a második fordulóba már csak az első fordulóban legtöbb szavazatot kapó három induló jut tovább. Szavazni lehet majd online és személyesen egyaránt.

(Indexfotó: Mohai Balázs / MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló