2021. december 7., Ambrus

Eger ügye

#eger #berecz mátyás #előválasztás #ellenzék #jánosi zoltán

Az előválasztás nekünk még új dolog, Egerben a jelöltek fő feladata a részvételre buzdítás lesz

Barna Benedek 2021.08.11. 16:30

Jelen állás szerint előválasztási vita Egerben nem lesz, de több fórumot is terveznek a városban és a választókerületbe tartozó településeken.

 

Nemrég elstartolt az ellenzéki előválasztás, az indulni kívánók augusztus közepéig jelentkezhetnek, azután augusztus 23. és szeptember 6. között aláírásokat kell gyűjteniük (a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezret, az osztággyűlésiképviselő-jelölteknek pedig 400-at). 

 

Az előválasztásnak két fordulója lesz: egy szeptember 18-26. között, egy másik pedig október 4-10. között. A képviselőként indulókat egy fordulóban választhatják meg a résztvevők, második kör csak a kormányfőjelöltek esetében lesz, azon pedig már csak az első fordulóban legtöbb szavazatot kapó három jelölt vehet részt. Szavazni ehet majd online és személyesen egyaránt (a személyes szavazáshoz Egerben is szavazósátrat állítanak majd fel).

 

A Heves megyei 1-es választókerületben, azaz Egerben és térségében két jelölt lesz, Berecz Mátyás (DK, Jobbik, LMP, Magyar Liberális Párt) és Jánosi Zoltánt (Momentum, MSZP, Párbeszéd). Amelyikük megnyeri az előválasztást, az már a teljes ellenzéki összefogás jelöltjeként indulhat a 2022-es országgyűlési választáson a fideszes dr. Pajtók Gábor ellen.

 

Az ellenzéki pártok egy része augusztus elején utcafórumot tartott Egerben a két jelölt részvételével. Ezt követően az Egri Ügyek megkereste Berecz Mátyást és Jánosi Zoltán, hogy az eseményen tapasztaltakról illetve az előválasztás lebonyolításáról kérdezzük őket.

 

 

Portálunknak arra a kérdésére, hogy mekkora az érdeklődés az előválasztás iránt helyben, Jánosi Zoltán úgy válaszolt, hogy szép számmal érkeztek érdeklődők, akiknek sok kérdése volt, hiszen az előválasztás nagyon új dolog itthon. Berecz Mátyás szintén úgy látja, hogy mivel az előválasztás nem tartozik a hazai választási rendszer bevett elemei közé, sokaknak ismeretlen, nem is hallottak róla.

Számunkra a következő hetek egyik nagy feladata lesz, hogy az eseményt népszerűsítsük és a választókat a részvételre buzdítsuk

– fogalmazott a DK-s jelölt, hozzátéve: a pártoknak és a választónak egyaránt érdeke, hogy a legalkalmasabb jelölt induljon jövőre.

elovolasztas-jeloltek-eger-
Egerben két jeölt lesz: Jánosi Zoltán (Fotó: Keller Richárd) és Berecz Mátyás (Kép forrása: Facebook)

Mivel mindkét induló mögé több párt is beállt, így arra is rákérdeztünk, hogy milyen támogatásra számítanak tőlük a következő hetek során. Berecz Mátyás úgy felelt, hogy még folynak a konkrét egyeztetések arról, pártok helyi alapszervezetek konkrétan milyen módon tudnak segíteni az előválasztási kampányban. "Nagyon sok feladat áll előttünk, az előválasztás nagyon hasonlóan fog zajlani az országgyűlési választásokhoz" – tette hozzá. Jánosi Zoltán úgy nyilatkozott, hogy esetében "leginkább kommunikációs támogatást jelent" a három párt támogatása, de a szavazói mozgósítás téren is számíthat rájuk.

 

Több körzetben szerveznek előválasztási vitákat is a jelölteknek, de ennek megtartása nem kötelező, és mint megtudtuk, Egerben egyelőre nem is tervezik. Viszont Berecz Mátyás tájékoztatása szerint fórumokat még terveznek, várhatóan lesz majd Egerben és vidéken is. A helyzet azonban még változhat: Jánosi Zoltán kérdésünkre azt felelte, "nagyon fontosnak tartom a nyilvános vitát, ezért minden erőmmel azon leszek, hogy létrejöjjön Egerben is". (A Jánosit támogató Momentum elnöke, Fekete-Győr András egyébként kedd este a párt újabb egri fórumán arról beszélt, hogy ők komoly mérkőzésre számítanak.)

 

Ami a hivatalos regisztrációt illeti, Berecz Mátyás esetében ez már megtörtént, a neve már szerepel is az előválasztás honlapján olvasható listán, és kézhez kapta az Országos Előválasztási Iroda határozatát a nyilvántartásba vételről. A Momentum viszont – mint az Jánosi Zoltántól megtudtuk – a jelöltjei regisztrációját együtt adja le a napokban, annak érdekében, hogy helyben és az országos vezetésből többen is ellenőrizzék, megfelelően történt-e, nem kell-e pótolnia valamilyen hiányzást a jelentkezőknek (a jelölteknek több papírt is ki kell tölteniük, erről részletesen ebben a cikkben olvashat).

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló