2021. október 22., Előd

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #atlétikai vb

Mirkóczki szerint Egerben kéne rendezni az atlétikai vébét, ha Budapestnek nem kell

Barna Benedek 2021.08.26. 18:23

A polgármester közösségi oldalán azt írta, a város örömmel lenne a kormány partnere bármilyen sportesemény megrendezésében.

 

Mirkóczki Ádám a közelmúltban többször hangoztatta, hogy városvezetőként együttműködni szeretne a kormánnyal, és a többi ellenzéki polgármester közös akcióiból is kimaradt (sőt, nem egyszer bírálta is az ellenzéki településvezetőket és politikusokat), csütörtökön lényegében még tovább ment, amikor egy fontos ügyben a kormány mellé állt egy ellenzéki kollégájával szemben.

 

A dolog előzménye, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester csütörtök reggel bejelentette: felkéri a szeptember 1-jén összeülő Fővárosi Közgyűlést, hogy vonja vissza a hozzájárulást a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. Karácsony ugyanis korábban a budapesti Diákváros megépítését szabta feltételül a sportesemény megrendezéséhez, a kormány azonban időközben a Diákvárosnak szánt telkeket a kínai Fudan Egyetemnek adta, amivel a főpolgármester szerint Orbánék felrúgták a megállapodást.

 

Erre a hírre Eger polgármestere csütörtök délután a Facebookon reagált, az alábbi poszttal:

Ha Budapestnek nem kell az atlétikai világbajnokság, Eger szívesen otthont adna a sporteseménynek! Sajnos csak adna, mert az egri sport infrastruktúra jelenlegi állapota egészen biztosan nem teszi lehetővé, hogy ilyen világeseményeknek rendező városa lehessünk! Ellenben felhívom a kormány figyelmét, hogy minden olyan sportberuházást, amelyek alapját képezhetik egy jövőbeni, magasan kvalifikált nemzetközi verseny megrendezésének, Egerben valósítsa meg, mert mi örömmel leszünk partnerei bármilyen, az ország és a város jó hírnevét öregbítő sporteseménynek! Sajnálom, hogy nekünk nem adatik meg, hogy ilyen jellegű "problémával" megküzdjünk...

A bejegyzésnek nem volt kifejezetten pozitív fogadtatása, ennek kapcsán Mirkóczki az alábbiakkal egészítette ki:

A bejegyzésemre adott kommentek pontosan megmutatják, hogy mi az eredménye annak, ha egy sportesemény, sportberuházás a politikai kampány martalékává válik. Mert sajnos, lassan mindenki a pártok szemüvegén keresztül vizsgálja az adott eseményt, de senki nem teszi föl az igazi kérdést: Kinek árt és kinek használ, ha Budapest, Debrecen, Szeged vagy épp Eger megrendez(ne) egy nemzetközi sporteseményt!? Nyilvánvalóan profitál belőle az adott város, az ország, a sportolók, a sportszövetség és nem utolsó sorban a szurkolók. És kiknek árt ha valamilyen okból nem valósul meg!? Ugyanezeknek…

Más kérdés, amikor egy - egy magyar érem tiszteletére felhúzzák a magyar zászlót és szól a himnusz, a tiltakozók ugyanúgy, büszkén készítik majd a szelfiket, mint a siker részesei. Nincs is ezzel semmi baj, mert minden siker a nemzet sikere! Viszont az oda vezető utat is közösen kell(ene) megtennünk! A sportot és a pártpolitikát nem szabad összekeverni! Erről kívánt szólni ez a bejegyzés…

Az kérdés, vajon Mirkóczki Ádám mennyire gondolja komolyan, hogy a kormány a főváros helyett éppen Egert választaná (és nem mondjuk Debrecent) a vb helyszínéül, mindenesetre a bejegyzés figyelmen kívül hagyja a körülményeket. Karácsony Gergely ugyanis nem szimplán azért vétózza meg a sporteseményt, mert nem tud vagy akar a kormány partnere lenne, hanem így akar válaszolni arra, hogy Orbánék felrúgták az egyességet, amit vele kötöttek (ráadásul egy olyan kínai projekt kedvéért, amelyet a magyarok többsége nem támogat). Az egri polgármester viszont erre nem reflektál, és úgy vezeti fel a posztot, mintha szimplán csak arról lenne szó, hogy "Budapestnek nem kell az atlétikai vb". (De az is megérne egy misét, hogy az ilyen gigaberuházásokat mennyire áthat a korrupció – elég csak a túlárazásokra és az irányított közbeszerzésekre gondolni.)

 

Másrészt – és az egriek szempontjából természetesen ez a fontosabb – a bejegyzés lényegében tényként kezeli azt, hogy Eger egy ilyen sportesemény helyszíne szeretne lenni, márpedig az egyáltalán nem biztos, hogy a lakosság ebben a kérdésben egyöntetűen osztja a polgármester véleményét (a Facebook-kommentek is azt mutatják, hogy lennének ellenzői az ötletnek), és nem feltétlenül csak pártpolitikai megfontolásból. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló