2024. július 25., Jakab Kristóf

Mindenki ügye

#közvélemény-kutatás #fudan egyetem

A többség ellenzi a kínai Fudan Egyetem magyarországi campusának megépítését

Karóczkai Balázs 2021.06.01. 11:58

Egy kutatás szerint még a Fidesz-KDNP szavazóinak közel egyharmada is a beruházás ellen van.

szallitotta_azonnali_1@2x

Egy ezerfős mintán, nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a felnőtt lakosságra reprezentatív kutatást végeztetett el a Republikon Intézet a Fudan Egyetem budapesti megépítéséről, ami alapján

a magyarok kétharmada ellenzi a Fudan Egyetem budapesti kampuszának a megépítését.

A kutatás szerint a válaszadók 63 százaléka hallott arról, hogy a kínai egyetem kampuszt létesítene Budapesten, ami az intézet elemzése szerint „viszonylag magasnak számít, amikor ilyen típusú politikai ügyek ismertségét” vizsgálják.

 

A Republikon az elemzésében úgy fogalmaz: az egyetem kérdése széles körben ismertté vált, és nem csak egy szűk értelmiségi kört foglalkoztat, hanem a „hazai politika egyik meghatározó ügye”.

 

A válaszadók mindössze 27 százaléka támogatja az egyetemi kampusz megépítését, míg 66 százaléka elutasíta – mindössze a válaszadók 7 százaléka nem tudta vagy nem kívánta megosztani a véleményét az ügyben.

Republikon-Fudan-1
Kép forrása: Republikon Intézet

 

Mivel egy átpolitizált ügyről beszélünk, nem meglepő, hogy a különböző pártpreferenciával rendelkezők eltérően vélekednek az egyetemről, azonban ahogy a politikai think tank elemzésében is írja,

még a Fidesz-KDNP szavazók harmada is elutasítja a tervet,

ami az intézet szerint egyértelmű jele annak, „hogy a kormány terve saját szavazóinak körében sem arat osztatlan sikert”.

Republikon-Fudan-2
Kép forrása: Republikon Intézet

 

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a magas elutasítottság részben a beruházás magas árának köszönhető, illetve annak, hogy mindezt kínai hitelből, kínai kivitelezőkkel és alapanyagokból valósítanák meg, az egyetem épületei pedig a tervezett budapesti Diákváros helyének egy jelentős részén feküdnének. Utóbbi miatt Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztője és a Szikra Mozgalom józsefvárosi jelöltje tüntetést is szervez a beruházás ellen.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fudan Egyetemi kampusz ügye még áprilisban robbant ki, és elég nagy felháborodást is okozott az ellenzéki körökben. Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét korábban azzal vádolták meg, hogy a Fudan ügye miatt zsarolja a kormányt a 2023-as atlétikai világbajnokság lemondásával, azonban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes szerint valójában a kormány zsarol: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még május 17-én mutatta meg Karácsonynak és Baranyi Krisztinának, a IX. kerület polgármesterének a Diákváros területének szinte egészét elfoglaló Fudan tervét.

 

A Republikon Intézet kutatása ezer fő személyes megkérdezésével május 10-15. között készült a Závecz Research jóvoltából. A kutatás Magyarország felnőtt népességére nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint is reprezentatív.

 

A Fudan Egyetem kérdését, hogy valóban kémeket és marxista gondolkodókat képeznének-e, szakértőkkel bővebben ebben az azonnali.hu ebben a cikkben járta körbe, az egyetem miatt kialakult politikai vitákról pedig itt és itt olvashat bővebben.

 

A cikket az Azonnali szállította.

 

(Indexfotó: Vitárius Bence / Azonnali)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló