2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#hitel #kína #egyetem #beruházás

Hatalmas kínai hitelből, kínai céggel építtet campust a sanghaji egyetemnek a magyar kormány Budapesten

ugytudjuk.hu 2021.04.06. 13:20

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb felsőoktatási beruházására készülnek.

A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti campusának építését - derül ki a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból a 444-en megjelent cikk szerint.

 

Az erről szóló minisztériumi előterjesztés szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne.

 

Sőt, a cikk szerint a kínai kivitelezőnek attól sem kell tartania, hogy nyílt versenyben másik cég nyeri meg a beruházást, ugyanis "a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

fudan-mti-
Orbán Viktor és Hszü Ning-seng, a sanghaji központú Fudan Egyetem rektora (b2) tárgyal 2019-ben (Fotó: Benko Vivien Cher / MTI) 

Azt írják, hogy az építkezésre bejelentkező Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatot az elmúlt években a világ számos táján gyanúsították meg korrupcióval és kémkedéssel. A Fudan campusa ráadásul a kormány számításai szerint több pénzbe fog kerülni, mint amennyit a teljes magyar felsőoktatás működésére költött az állam 2019-ben. A Fudan épületei ezen kívül elveszik a helyet a sokezer magyar diáknak tervezett, modern kollégiumi és közösségi tereket ígérő Budapest Diákváros projekt elől is. 

 

A cikk szerint az évek óta szoros kínai kapcsolatok kiépítésére törekvő Orbán-kormány több fontos üzletet kötött az elmúlt időszakban kínai partnerekkel. Ilyen a Budapest-Belgrád vasútvonal 700 milliárdos felújítása, amit kínai állami cégek nyertek el közösen Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségével. Tavaly a koronavírus kitörése után a magyar állam rengeteg kínai védőfelszerelést és lélegeztetőgépet vásárolt sokszor nagyon drágán, majd idén Magyarország lett az első európai uniós ország, amely kínai vakcinát kezdett el használni.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Az indexképen Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019-ben - Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló