2021. október 25., Blanka Bianka

Mindenki ügye

#hitel #kína #felsőoktatás #fudan egyetem

A kormány szerint igenis megéri 540 milliárd forintból, kínai céggel kínai egyetemet építtetni

ugytudjuk.hu 2021.04.12. 16:04

Többet fognak erre az intézményre költeni, mint a 2019-es magyar felsőoktatási büdzsére összesen.

Ungár Péter a sanghaji Fudan egyetem magyarországi kampuszáról kérdezte a kormányt az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén. 

 

Ahogyan portálunk is beszámolt, a magyar kormány a magyar adófizetők pénzéből, kínai beruházókkal, vagyis teljesen kínai projektként építtetné fel a kampuszt, mintegy 540 milliárd forintból.

 

Ungár Péter felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy "bár jónak is tűnhet a magyar tudománypolitika szempontjából" a Fudan egyetem magyarországi terjeszkedése, ugyanakkor hozzátette, az 540 milliárd forintos hitel azt is jelenti, hogy többet fognak erre költeni, mint a 2019-es magyar felsőoktatási büdzsére összesen".

 

Hogy ez ne legyen elég, az is kiderült, hogy a Ferencvárosba tervezett diákváros helyett épül meg, tehát ahelyett, hogy

a magyar közpénzt, magyar diákokra és magyar kollégiumokra költenék, a magyar közpénzt a Kínai Kommunista Párt egyetemére fogják költeni.

A Vas megyei LMP politikusa szerint ráadásul "egy külföldről finanszírozott és szervezett diplomataképzés jelentősen sérti a nemzeti szuverenitást".

 

Hozzátette: ezen az egyetemen több embert fognak képezni nemzetközi kapcsolatok néven, mint az összes többi magyarországi egyetemen összesen. Ezzel kapcsolatban feltette a kérdést:

Az itt végző diákok részt fognak-e venni a magyar diplomáciai kar munkájában? Részt fognak, vagy részt tudnak-e venni az európai uniós és a NATO diplomáciai intézmények munkájában?

Ungár szerint a kérdés azért lényeges, mert "2019-ben az egyetem chartájából kivette a Kínai Kommunista Párt a gondolat- és tudományszabadságot, cserébe viszont bekerült, hogy a marxizmus-leninizmus tanainak meg kell felelni, illetve az, hogy a Kínai Kommunista Párt érdekeit követni kell".

 

 

Feltette a kérdést: Valóban Magyarország érdekét szolgálja-e egy ilyen egyetem működése? Felkészült-e az elhárítás arra a plusz teherre, hogy az ide érdekő kínai tanárokat, kínai diákokat és a velük érkező kínai titkosszolgálati szereplőket elhárítsa, feltérképezze, van-e egyáltalán megfelelő számú ember az elhárításban, aki beszél kínaiul - sorolta Ungár, aki azt is megkérdezte, hogy tudja-e garantálni a magyar kormány, hogy az egyetemen elhangozhat-e az, hogy Tienanmen tér, vagy hogy a kommunista terrornak hány áldozata van.

 

Értékelése szerint még a Fideszhez képest "rettentően magas szintje" a kettős mércének az, hogy a magyar kormány szerint nem sérti a szuverenitást az, hogy a Kínai Kommunista Párt által felügyelt egyetem a kommunista párt által felügyelt módon fog diplomataképzést fog folytatni hazánkban.

Ha Medgyessy Péter csinálta volna ezt, Szijjártó Péter már rövidnadrágban tartana sajtótájékoztatót egy folyóban

20181106orban-viktor-sanghajban
Orbán Viktor Sanghajban Hszi Csin-ping kínai elnökkel (Fotó: Szecsődi Balázs / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A kormány nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt, aki a kötelező "baloldal bevezette a tandíjat és eladósította a felsőoktatást" panelek hosszas elismétlése után "jó dolognak" nevezte, hogy az ország felsőoktatásában verseny van, hogy "megjelennek olyan intézmények, amelyek kiemelkedő eredményeket érnek el".

 

Hozzátette: A Fudan egy olyan egyetem, amire

büszkék lehetünk, hogy Kínán kívül először nálunk hoznak létre kampuszt.

Schanda szerint nemcsak érdekünk, hanem jól is járunk az egyetemmel.

 

Frissítés: Karácsony Gergely főpolgármester az RTL Híradójának azt nyilatkozta, hogy kész lemondani a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétó, ha nem épül meg a Ferencvárosba tervezett Diákváros. Mint mondta, erről elég egy levelet küldenie a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, de ezt szeretné elkerülni.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Ungár Péter az Egri Ügyek kiadójának résztulajdonosa)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló