2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#eger #gárdonyi géza színház #támogatás #emberi erőforrások minisztériuma

Állami támogatás segít megoldani az egri színház helyzetét

Barna Benedek 2021.09.01. 18:41

A teátrumnak az önkormányzat a kényszerű megszorítások miatt idén a tavalyinál kevesebb pénzt tudott adni, ezt kompenzálja a kulturális államtitkárságtól érkező összeg.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága egyszeri 100 millió forintos támogatásban részesítette Eger önkormányzatát, amely az önkormányzat fenntartásában működő kulturális intézmények kiadásaira fordítható, a koronavírus-járvány által okozott, kulturális ágazatot érintő károk hatékony enyhítése érdekében – adta hírül Mirkóczki Ádám polgármester a közösségi oldalán szerdán.
 
A városvezető azt írta:
a döntés alapján, elhárulnak a jelenleg fennálló financiális akadályok a közös – minisztériumi és önkormányzati – fenntartás alatt álló Gárdonyi Géza Színház működőképességét illetően, és a közös fenntartási szerződés megújulása is megvalósul.
Azt még az év elején jelentette be a polgármester, hogy 2021-ben az adóelvonások és a járvány miatt muszáj lesz a városnak lemondania egyes önként vállalt önkormányzati feladatok finanszírozásáról részben vagy egészben. A Gárdonyi Géza Színház esetében ez azt jelenit, hogy 100 millió forinttal kap kevesebb önkormányzati támogatást idén, mint tavaly, amivel nehéz anyagi helyzetbe került a teátrum. Ezt rendezheti a minisztériumtól kapott összeg.
 
Mirkóczki Ádám posztja szerint a támogatással kapcsolatban szerdán Fekete Péter államtitkárral és dr. Pajtók Gábor kormánymegbízottal tárgyalt, akikkel ezen túlmenően áttekintették az egri kulturális élet jelenlegi és jövőbeni lehetőségeit is – ezzel kapcsolatban részleteket nem közölt.
 
A polgármester megjegyezte: a következő közös feladatunk a színház nonprofit kft.-vé történő átalakításával összefüggő hosszabb folyamat lebonyolítása, amely országos tapasztalatok alapján várhatóan hatékonyabb működést eredményez majd.
 
 
(Indexfotó: Gárdonyi Géza Színház Facebook-oldala)
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló