2024. április 24., György

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #költségvetés #gárdonyi géza színház

Kényszerű megszorítások Egerben: nullázott sporttámogatás, mínusz 100 millió a színháznak

Molnár Richárd 2021.02.25. 11:40

Mirkózczki Ádám polgármester szerint 2021-ben az adóelvonások és a járvány miatt muszáj lesz a városnak lemondania egyes önként vállalt önkormányzati feladatok finanszírozásáról részben vagy egészben.

Minimalista, járványügyi költségvetése lesz Egernek 2021-ben, a szinte nem is létező mozgásteret a járvány okozta gazdasági problémák jelölték ki - kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját az egri Városházán Mirkóczki Ádám. A polgármester szerint 2021-re egymilliárd forintos bevételi veszteséget terveztek be az iparűzési adó kormányzati megfelezése miatt, de arról csak áprilisban dönt majd a kormány, hogy Eger kap-e és mekkora állami kompenzációt. Mirkóczki leszögezte, amint megismerik és megkapják az állami pluszforrásokat, a költségvetést átalakítják, így az önkormányzat maga is kompenzálhatja azokat a területeket, amelyektől a most elkészült költségvetés alapján kénytelen lesz pénzt elvonni.

 

A polgármester megismételte korábban az Egri Ügyeknek is kifejtett álláspontját, amely szerint az önkormányzat a kötelező feladatain nem spórolhat, így kénytelen 2021-ben az önként vállalt feladatain pénzt megtakarítani az egyensúlyi költségvetés érdekében. Az Egri Ügyek kérdésére elmondta: a kisebb költségvetési tételekhez nem nyúltak, így például marad a Bursa Hungarica ösztöndíj, illetve más ösztöndíjak, civil támogatások korábbi összege. Igyekeztek olyan területekhez nyúlni inkább, ahol "volt miből elvenni", de amelyek forrásait az állami kompenzáció későbbi függvényében kipótolhatják.

Mirkóczki ezután elárulta a legfájóbb megszorításokat: a városi sporttámogatások összegét egyelőre nullázzák, a Gárdonyi Géza Színház pedig 100 millió forinttal kap kevesebb önkormányzati támogatást idén, mint tavaly, vagyis 150 millió forintból, plusz a minimum szintén 150 milliós állami támogatásból gazdálkodhat majd a teátrum.

A polgármester hozzátette: az áprilisban érkező állami kompenzáció része lehet az is, hogy a kormány teljes egészében átvállalja a részben államilag, részben önkormányzatilag finanszírozott intézmények, például a Gárdonyi Géza Színház működtetését is. Mirkóczki szerint egyelőre hiába kérte a kormánytól a színház átvételét, hetek óta nem kap választ az illetékes minisztériumtól.

mirkóczki ádám facebook1

A sporttámogatások kapcsán elmondta: Eger azt is elfogadná, ha az állami kompenzáció részeként a kormány átvállalná a sportcélú létesítmények működtetését is. Mirkóczki szerint az egri sportélet sokkal több támogatást érdemelne (2020-ban 177 milliót kapott a szektor a várostól, ez idén lenullázódott az állami kompenzációig), de hosszútávon azt szeretné, ha Eger önkormányzata inkább az utánpótlás-nevelést támogatná, ne pedig kiválasztott sportágakat részesítsen előnyben (mint például a vízilabdát) és ne profi klubokat támogasson, amelyek amúgy állami tao-támogatásban és szponzorációban is részesülnek. Mirkóczki szerint Eger akár a sport-utánpótlás fellegvára is lehetne, mint amilyen éllovasa például a turizmusnak vagy a gasztronómiának.

 

Mirkóczki leszögezte: a már futó fejlesztések nem fognak leállni Egerben, sem a Modern Városok Program (MVP), sem az uniós TOP-pályázatok keretében, bár az is igaz, hogy a 2016-ban elnyert MVP-támogatások a 2021-es építőipari árak mellett a töredékét sem fedezik a tervezett beruházásoknak. Emiatt arról tárgyalnak a kormánnyal, hogy vagy emeljék a támogatási összeget, vagy pedig csökkentett műszaki tartalommal valósítsák meg a beruházásokat, példaként az úszó- és vízilabdaközpontot hozta fel a polgármester.

 

A városvezető két pozitív hírt is bejelentett a sajtótájékoztató végén: a kormányzati szereplők szerint Egernek kiváló esélye van két sportberuházáshoz szükséges állami források elnyerésére is. Az egyik az érsekkerti rekortán futókör, amelyhez 50 millió forint támogatást nyerhetünk el, illetve a négyévszakos, fedett jégpálya is elkészülhet végre Egerben.

Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatójával párhuzamosan az egri Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor is tájékoztatót tartott az egri költségvetés témájában. A Heol tudósítása szerint elmondta: az önkormányzat valójában "eldugta a pénzt", és most panaszkodik, hogy nincs. Pedig Oroján szerint a 2021-es költségvetés jobb állapotban van, mint amit állítanak. Kiemelte, nagyobb az önkormányzati tartalék is, mint tavaly, ami összesen 800 millió forint.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló