2024. július 14., Örs Stella

Vélemény

#városháza #választás2024eger

Mit csinál az egri baloldal így három hónappal az önkormányzati választás előtt?

Csarnó Ákos 2024.03.12. 13:56

Ami látszik az a nagy semmi egyelőre.

 

Elképzelhető természetesen, hogy csak a választópolgárokat akarja kímélni egy idejekorán elkezdődő  sárdobálásától az egri baloldal, de nagyjából hasonlókat lehet tapasztalni szerte az országban, pár kivételtől eltekintve.

 

Inkább máshol kell keresni a magyarázatot, legalábbis Egerben több sebből vérzik a választásra felkészülés: a pénztelenség és a pártok háttéralkudozása mindenképpen szerepet játszik, azonban a teljes terv-, és tanácstalanság is tapasztalható a résztvevők között.

 

A résztvevők

 

A Momentum – akik ugyan kifutottak a pályára, de aztán le is vonultak

 

Jánosi Zoltán egri momentumos elnök még tavaly nyáron bejelentette indulási szándékát az egri polgármesterségért. Sose lehet pontosan belőni egy bejelentés legjobb időpontját, voltak is olyan hangok amik szerint túl korai volt, mások szerint meg szépen, időben haladtak a dolgok. A Momentumnak és így Jánosinak is volt egy komoly lehetősége meglovagolni az egri elkerülő út ügyében majdnem megrendezett népszavazási aláírásgyűjtés eredményét. És valóban, akkor, ősszel és a tél elején még tapasztalható is volt némi mozgolódás, valamiféle alapozása az idei esedékes választásoknak. Ilyenkor azt is lehetne gondolni, hogy – noha nem szép, mert hát a parizer készítését és összetevőit se szereti tudni mindenki – háttérbeszélgetéseken, egyeztetéseken beszélik át a választási programot, stratégiát, követendő forgatókönyveket és hát nyilván a választáson induló jelöltek személyéről is élénk vita zajlik.

A jelmondat az volt, hogy a budapesti pártközpontokból nem fognak leszólni, beleszólni a helyi ügyekbe. Ahogy látszik valóban nem szóltak bele a központokból, hanem egyenesen beleköptek az egri baloldal levesébe.

 

89 nap van a választásig, de nem tudni az egy szál Jánosi Zoltán szeméylén kívül, hogy miként áll a kihívó szerepe. Nincsenek jelöltek, nincs határozott döntés arról, hogy ki, hol indul, legalábbis ezek a döntések amennyiben megszülettek még nem nyilvánosak. Természetesen azzal tisztában lehetünk, hogy nevek már felmerültek a helyi „összefogás” tagjai között, de se egy szórólap, se egy körzeti alprogram, se egy sajtótájékoztató… csak a csend. A legfeltűnőbb mégis az, hogy a polgármester-jelölt, a kihívó – aki nemcsak Mirkóczki Ádám kihívója de a Fidesz jelöltjéé, Vágner Ákosé is kell, hogy legyen – semmi érdekeset, emlékezeteset, maradandót nem tett az utóbbi pár hétben azon túl, hogy kiderült, hogy a DK polgármester-jelöltje visszalépett a javára.

 

A Demokratikus Koalíció – akik ki se futottak a pályára, de teli szájjal ordibálnak

 

A DK Egerben kábé a nullával egyenlő teljesítményt tudott felmutatni a 2022-es katasztrofális országgyűlési szereplésük után. Nem elég, hogy az alpolgármesterüket, Berecz Mátyást ezüsttálcán ajánlották fel az akkorra már totális politikai ellenségének, Mirkóczki Ádámnak (várigazgatói lemondás, majd alpolgármesterségtől és képviselőségtől való lemondatása, majd a Fidesz kezére átjátszott választókörzet, amivel már Pajtóknak is besegített a DK), a feltételezett és az ún. városvezetés által is ellenzett akku-gyárak városba telepítése ellen szervezett – alaposan elkésett – aláírásgyűjtés, ám az elkerülő út elleni aláírásgyűjtés arcpirító semmibe vétele, bojkottálása és abból való teljes kimaradásuk, egy súlytalan és ismeretlen polgármester-jelölt nevének halk elrebegésén majd visszaléptetésén kívül semmit nem tettek. Ja de, Földvári Győző DK-s színekben indult képviselő személye körüli bohóckodás és kommunikációs Mohácsot még láthattuk. A facebook-on megosztott központi tartalmak a teljes fogalmatlanságot és a torz társadalom-ismeretet mutatja csak meg és a kontraszelektált társaság ugyan talán megszabadult egy vezetőjétől, azonban dermesztő lenne, ha jelöltként láthatnánk pl. Balla Péter nevét egy szavazólapon. Csak hogy tisztában legyenek az olvasók, még a DK-s tagság egy része szerint is Balla személye volt a garancia Berecz megbuktatásának ’22-ben.

 

Fentebb már említettem, hogy az volt minden résztvevő alapvetése, hogy a központokból nem szólhatnak bele a helyi eseményekbe. Nos, a Demokratikus Koalíció ezt annyira vette komolyan, hogy egy gyámot kapott az egri szervezet a nyakába, mert semmit sem voltak képesek összehozni. Sermer Ádám személyében egy intendánst kaptak, aki a DK központi „ökle” lenne, de nagyjából egy marék molylepke tudásával rendelkezik az egri közéletet illetően. Meg is látszik a hatása, ahogy a hírek alapján szét is lett verve egy korábban formálódó egység. Ez a szisztematikus szétverés és a háttéralkudozások elhúzódása is lehet egy magyarázata Jánosi csendjének. Na, így „üvöltözik be” a párt a pályára.

 

Az MSZP – akik meg nincsenek is

 

Aztán, mint valami kriptaszökevények megjelennek itt-ott. Itt egy temetőfal-felújítással kitömött pártfunkci, ott egy képviselő, aki csak a fajsúlyos szavazások elől menekül a Közgyűlésben, de a vállaltan NER-barát Mirkóczki minden kérését megszavazza, ha az azzal jár, hogy ki legyen glancolva a körzet, igen, Sós Tamásról van szó. De igen színes a csapat, ha polgármester által kinevezett Farkas Attila alpolgármesterre gondolunk, aki szintén MSZP tag elvileg valahol egy budapesti (!) szervezetben, aztán mégis a párt felső vezetése jelezte neki, hogy döntse el melyik csapatban dolgozna: Mirkóczki NER csapatában vagy ebben a baloldali csapatban. Nem könnyű a döntés, valljuk be.

 

Kispártok – LMP, Jobbik, Párbeszéd, Márki-Zay, Vonáék stb. – kegyeleti okokból hallgassunk róluk.

 

És az árvák – újak és régiek egyaránt

 

Pár jelenlegi képviselő (pl. Mirkóczki Zita) és pár új szereplő (pl. Domán Dániel) gondolkodik (vagy már be is jelentkezett) az induláson.  A fentebb írt „a központok nem fognak beleszólni a helyi tárgyalásokba” szlogen leginkább az ő személyük és az indulás koordináta-rendszerébe való elhelyezésén csorbult ki. Külön utas indulásukkal minden esélyük meg lehet arra, hogy magukra rántsák a szemetesvödröt – lásd, miattuk nyert a Fidesz/NER/Mirkóczki/nemmi – de az is, hogy egy jó, vagy lendületes kampánnyal kicsavarják a jelleg-, és jellemtelen baloldali jelöltek kezéből a zászlót. Az egyik legkérdőjelesebb jelölt-jelölt Császár Zoltán, aki még nem mondott semmi konkrétumot, azonban láthatóan összerúgta a port a közgyűlési pulpituson ülőkkel, ráadásul a „körzetét” is jól felszámolták. A „függetlenek”, civilek, árvák csakis egy erős körzeti kampányban bízhatnak, listáról bekerülni az egri Közgyűlésbe nem fognak.

 

Ám a legnagyobb kérdés mégiscsak az, hogy egy ennyire lecsupaszított választási rendszerben, ilyen kevés pozícióval és egy szanaszéjjel bombázott költségvetéssel ez a város kibír-e még egy ilyen roncsderbit, mint ez az utóbbi 5 év volt? A baloldali összefogásnak egy esélye van, mégpedig az, hogy a túloldalakon is csak roncsok állnak fel velük szemben.

 

indexkép: M2 Petőfi Tv/youtube

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló