2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

#momentum #jánosi zoltán #választás2024eger

Az ellenzék által nyertes választókerületeket szüntetett meg a Mirkóczki Ádám által vezetett hivatal, de felsővárosiak is mehetnek Felnémetre szavazni

Csarnó Ákos 2023.12.16. 09:08

Jánosi Zoltán polgármester-jelölt megtámadta bíróság előtt az új egri választókörzeti határozatot

 

- Eger lakosságszáma csökkent, így új választókörzeteket kellett kialakítani, 12 helyett 10-et

- az átlagtól lehetséges +/-15-os eltérést ugyan tarja az új felosztás, azonban hatalmas eltéréseket lehet tapasztalni az egyes körzetek szavazat-értéke között

- több választókörzet nem függ össze földrajzilag, szemmel láthatóan, ami törvénytelen

- az új felosztás korábbi ellenzéki körzeteket büntet

-Jánosi Zoltán, a Momentum polgármester-jelöltje bíróságon támadta meg az új körzetekről szóló döntést

Eger lakossága folyamatosan csökken, ezért városunkban az eddigi 12 helyett már csak 10 körzet lesz, és a választókerületek határait épp most rajzolták újra – kezdte sajtótájékoztatóját Jánosi Zoltán a Momentum egri polgármester jelöltje és Keresztes Zoltán önkormányzati képviselő.

 

A változtatásokról semmilyen információt nem adtak közre előzetesen, erről semmilyen egyeztetés, beszélgetés nem volt. Szerinte megint valaki egy irodában döntött az egrieket érintő fontos kérdésben. Az eredmény nagyon rossz, sőt néhol egyenesen nevetséges lett:

Ahelyett, hogy legalább a városrészeket követő, logikus kerület-határokat alakítottak volna ki, lakosságszámban arányos képviseletet biztosítva, ehelyett egy torz rendszert kreáltak.

Az Olasz utcai 10 emeletesek és az Egészségház utcai lakosokat ugyanaz a képviselő fogja képviselni – emelte ki és úgy folytatta, hogy az Egészségház és a patak túloldalán található Gólya utcai lakosokat már más, pedig inkább az ő problémáik hasonlóak. De abszolút elfogadhatatlan az is, hogy a Rákóczi Ferenc utcában lakók egy részének a Pásztorvölgybe kell menni szavazni – hangsúlyozta.

Teljesen abszurd, hogy egy választókerülethez teljesen indokolatlanul hozzácsapnak egy utcát vagy egy lépcsőházat, ami mint egy tüske áll ki hosszan a körzetéből. Ilyen pl a Malomárok utca 2. szám alatti tíz emeletes, ami egy benyúló félsziget a 8-as, 9-es választókerület határán, mert az 5-ös körzethez csatolták.

Álláspontja szerint vannak olyan benyúló területek melyek teljesen indokolatlanul lettek egyik-másik körzethez csatolva és szerinte a Felsőváros, a Felsővárosban élő egriek nagy vesztesei az új választókerület határoknak.

A választókerület-manipuláció, avagy a nemzetközileg ismert angol eredetű nevén gerrymandering egy politikai fogalom, a választókerületek határainak olyan átrajzolását jelenti, amely valamelyik félnek a választásokon előnyt biztosít. Tipikusan a már hivatalban lévők tudnak élni ezzel a manipulációs eszközzel....

 

Ugyanaz a 36 zöld és 28 lila szavazó (8 fős, azaz 22%-os zöld többség) 4 választási körzetbe való besorolás esetén 3:1, 2:2, 4:0 vagy akár 1:3 arányú képviseletet nyerhet a körzethatárok átrajzolása révén. (A körök színe: szavazók pártállása, területek alapszíne: többség pártállása.

 

Ismert példa a választókerületek manipulációjára Szlovákia, ahol az egységes magyarlakta területeket úgy darabolták sokfelé szlovákok lakta régiókhoz, hogy minden választókerültben a szlovákok legyen többségben – jelezte Jánosi.

 

A jelenleg elkészített egri választókerületi felosztás kezel néhány korábbi anomáliát, de létrehoz helyette újakat: szerinte az egyik legfontosabb tény, hogy a legnagyobb és a legkisebb körzet között lakosságszámban 26%-os különbség van.

 

A város honlapján már böngészhető az új körzeteket feltüntető térkép, de azon nem látszanak a hibák.

 

A beadvány

 

1. választókerület 004 szavazókör Cím: Deák Ferenc utca 45. (Szent Imre Kat. Ált. Iskola)

Az utcajegyzék szerint a Mikszáth Kálmán utca az 1. választókerület 4-es szavazókörhöz tartozik, de választókörzet többi utcájával semmilyen területi kapcsolatot nem mutat, azaz egy sziget jellegű terület jön létre melyet a törvény tilt.

 

 

9. választókerület 036 szavazókör Cím: II. Rákóczi Ferenc utca 48. (Neumann Középiskola)

Az utcajegyzék szerint a Malomárok utca 4-28. a 9. választókerülethez tartozik, de a választókörzettel nincs területi összefüggésben, azaz egy sziget jellegű terület jön létre melyet a törvény tilt. A Malomárok utca páratlan oldala az utcajegyzék szerint a 8. választókerülethez tartozik. A páros oldalának 2-es számú társasháza az 5-ös választókerülethez, míg a 4-28, a 9. választókerülethez tartozik, de ez a társasház sor így a választókörzet többi utcájával semmilyen területi kapcsolatot nem mutat.

 

6. választókerület 025 szavazókör Cím: Malomárok utca 1. (Balassi Általános Iskola)

A választókerülethez tartozik az Olasz utca, melynek térképen történő megjelenítését a városháza lazán kezel, de az utca nem ott ér véget ahová berajzolták, hanem egészen a II. Rákóczi Ferenc utcáig tart, így kettévágja a választókerületet, azaz a Malomárok utca 1-29. és a Vízimolnár utca semmilyen területi kapcsolatot nem mutat a 8. választókerület többi utcájával, melyet a törvény tilt.

 

Eger_Olasz_Malomarok_utcak (800 x 445)

 

A Választási Iroda határozatához csatolt indoklás több helyen erősen megkérdőjelezhető, illetve konkrétan valótlanságot állít Jánosi szerint.

 

“Az új 10. választókerület (korábban a felnémeti 12-es vk.) területe nem változott” indokolás szerinte nem igaz, hiszen a II. Rákóczi Ferenc utcából csatoltak ehhez a körzethez házakat. Ezeket a házakat többségében idősek lakják, kb 70 fő akiknek a Pásztorvölgybe kell majd menni szavazni – hangsúlyozta.

 

A Felsővárosban él Eger lakosságának durván 30%-a de képviseletre csak 1/5-öt, azaz 2 képviselőt kaptak, az ott élők szavazatainak egy részét Felnémethez, egy másik részét pedig a Belvároshoz csapták, de jutott belőle az Almagyar dombhoz is.

 

A külterületi ingatlanok szerinte abszolút véletlenszerű választókerülethez csapása már csak „hab a tortán”, például a Braunvölgy-dűlő, Szőlőcske-dűlő, Szőlőcske-puszta a Kertész úti szavazókörhöz.

Csak a vak nem látja, hogy ez az új, az abszurditásig manipulált körzetbeosztás a Fidesznek nem okoz hátrányt, ellenben az ellenzéknek igen, ez egy ellenzék-ellenes beosztás, kifejezetten az ellenzék körzeteit, és így az ellenzék választási esélyeit érinti hátrányosan. A két legaktívabb ellenzéki képviselő körzetét egyszerűen megszüntették, ez olyannyira a polgármester érdeke, mintha maga a polgámester személyesen rajzolta volna meg az új körzethatárokat. Az is látszik, hogy akik ezt a beosztást készítették, azok a Fidesznek akartak kedvezni, illetve valami óriási véletlen folytán pont a polgármester két közvetlen beosztottja, a két alpolgármester sem járt rosszul - állapította meg Jánosi Zoltán.

Bízik abban, hogy a Miskolci Törvényszékhez eljutatott beadványa eléri célját és megsemmisítik az új körzethatár-beosztást. Amennyiben így lesz, kérni fogja a következő verziót kialakító hivatali munkatársakat, hogy „legyenek tekintettel a józan észre, az Egerben élő emberek érdekére, és ne engedjenek a politikai nyomásnak, ne a Fidesz és a polgármester érdekeit kövessék.”

 

Úgy fogalmazott, hogy itt volt a lehetőség, hogy egy tisztességes és az Egriek érdekét szolgáló választókerületi felosztás jöjjön létre. E helyett ismét az önös egyéni érdek érvényesült a határok meghúzásánál. Eger város következő polgármesterének egyebek mellett ezt a terhes örökséget is kezelnie, javítania kell majd, ha nem lesz változás, oly sok más felhalmozott probléma és hiba mellett.

 

Az ellenzék által nyertes választókerületeket szüntetett meg a Mirkóczki Ádám által vezetett hivatal – zárta a tájékoztatóját a polgármester-jelölt.

A bíróságnak rövid határidőn belül döntést kell hoznia, információink szerint még karácsony előtt várható ítélet.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló