2024. július 14., Örs Stella

Vélemény

#mirkóczki ádám #mi hazánk #momentum #mszp #lázár jános #pajtók gábor #elkerülő út #helyi népszavazás #magyar kétfarkú kutya párt

A hatalom megrezzenni méltóztatott

Csarnó Ákos 2023.03.29. 10:09

Megint bebizonyosodott, hogy a Fidesz egyetlen dologtól tart csak, az pedig a népakarat világos kifejeződése. Ez történt most Egerben is, ez e tekintetben tehát történelmi jelentőségű!

 

Még van két nap az egri elkerülő út ügyében indított népszavazási kezdeményezés ajánló aláírás-gyűjtési időszakából, de már el lehet mondani, hogy az aláírók és az aláírást gyűjtők nyertek. Gratuláció illeti a gyűjtésbe szívvel-lélekkel beleállókat! Az egri civil kezdeményezéssel és azzal, hogy a pártok közül láthatóan és komolyabban több is beszállt, olyan löketet kapott a kezdeményezés, ami a folyamatos támadások, lesajnálás után hirtelen minden ellenzőből lelkes támogatót faragott. Igaz, nem a népszavazás iránt lettek elkötelezettek a sunnyogók, hanem az eredmény iránt.

 

Ugyanis Fidesz szó szerint az utolsó órákban próbálta kifogni a szelet a kezdeményezés vitorlájából azzal, hogy lakossági tájékoztatót szervezett, amin Lázár János miniszter kijelentette, hogy az elkerülő út külső nyomvonalát támogatja és annak tervezését fogja elrendelni. Taps, de nézzünk az ügy mögé!

 

A civilek

 

Kicsit Dávid és Góliát küzdelmének tűnt ez az aláírásgyűjtés. Volt maroknyi elkötelezett civil, az egri Kertvárosi Civil Társaság és annak vezetője Kovács F. László, akiben volt annyi erő, hogy végigvigye a küzdelmet. Ehhez persze kellett egy jó nagy adag politikusi segítség. Aminek két fajtáját láthattuk: a valódi segítséget illetve a nyílt támadásokat. Ez utóbbinak nagy jelentősége van, ugyanis azok az üzenetek, „jótanácsok” és javaslatok, amik a magas lovon fordítva ülő politikusoktól és szakértőktől kapott a civilek kérdezősködése, minden jóérzésű emberben feléleszti a civil kurázsit. Emlékezzünk csak arra, amikor Pajtók Gábor országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) próbálta kiosztani a társaságot, aztán a helyi népszavazás segítőit, majd még egy negyedik nyomvonalat is terveztetett! Vajon hányadik eset után érti meg egy politikus és egy szakember, hogy nem az a folyamat, hogy kegyesen tervezünk valamit aztán tessék elfogadni hálásan, látjátok kedves városlakók, hanem először meg kell kérdezni ezeket a városlakókat aztán tervezni és nem felháborodni a politikusoknak azon, hogy nem tetszik az eljárás.

 

A pártok

 

Szerintem teljesen rendben van, hogy egy párt beáll egy neki vállalható civil kezdeményezés mögé és párt erőforrásait beveti az aláírás-gyűjtésbe. Azt is bevallom, hogy úgy gondoltam, hogy remek eredmény volt korábban a civilek által összeszedett 2600 tiltakozó aláírás, de a pártok nélkül tutira nem gyűlt volna össze elegendő (10-11.000 db) aláírás. Persze még lehetséges, hogy így sem fog összegyűlni ebben az apátia-verte világban a kellő mennyiség, de legalább a Momentum, a Mi Hazánk, a Kétfarkúak és az MSZP lelkiismeretét nem nyomaszthatja az a teher, hogy nem szálltak bele a küzdelembe. És azon is lehet gondolkodni, hogy egészséges volt-e az, hogy a Momentum a többiekhez – még a civilekhez – képest erősen kiemelkedett a mezőnyből, egyfajta színezetet adva a kezdeményezésnek, de hát azért azt is hozzá kell tenni, hogy semelyik szervezettől nem volt megtagadva, hogy bevesse az aktivistáit, pultjait.

 

A sunnyogók

 

Nem szabad nem észrevenni, hogy ennek a kezdeményezésnek voltak lelkes támogatói, akik semmi érdemlegeset nem tettek és csendes ellenlábasai is vagy legalábbis olyanok, akiknek nem fűződött érdeke az aláírásgyűjtés sikeréhez.

 

A Fidesz egri kétfejűségéről már könyvsorozatot lehetne kiadni politikatudományi disszertációk alapja lehetne, de kétségkívül az Oroján-féle szárny az elkerülő út és a népszavazás mellett állt. Oroján Sándor konkrétan elkerülő út biztosi pozícióban is áll. Azonban nem nagyon lehetett látni, tapasztalni, hogy a belháború sújtotta frakció tagja felszántották volna a terepet és zsákszámra hordták volna a támogató aláírásokat. Egy-két facebook poszton túl igazából semmit nem tettek.

 

Nem sokkal szebb a DK magatartása sem, de hát nyilván őket a politikai hatalmi játszmák logikája vezérli: ha nem sikerül az aláírásgyűjtés az jó, mert a gyűjtők gyengék és lám ők erősek, de ha sikerül, akkor az se baj, majd az agitálásba beszállnak nagy hanggal.

 

Az ún. egri városvezetés is megpróbált valahogy lavírozni a kutyaszorítóban. Mirkóczki Ádám és Pajtók Gábor tandemja (milyen szép, a Habis-Nyitrai tandem után) a polgármestert arra késztette, hogy eleinte meg se szólaljon az ügyben, majd népszavazási kezdeményezést akart, majd arról is hallgatott, majd inkább a belső nyomvonalat támogatta volna, rányomta a bélyegét a tevékenységükre. Ezt a hozzáállást mindenki kínosnak tartja és még szépségtapasznak sem volt elég, hogy a gyűjtés kétharmadánál a két alpolgármester kitelepült a város egyik pontjára, miközben páros lábbal kellett beleállniuk a Momentum gyűjtési akciójába.

 

A vesztesek

 

Egyértelműen Pajtók Gábor és az egri Fidesz távozik felemelt kézzel. Lázár János nem véletlenül toppant be a lakossági tájékoztatóra és nem véletlenül osztotta ki a városházát és nem véletlenül mondta, hogy rendezni kell a dolgokat helyben.

 

Pajtók Gábor veresége a legszembetűnőbb. Tényleg mindent megtett azért, hogy semmibe nézze a civilek kezdeményezését, tényleg dobálta a küllők közé a botokat, a segítőket bírálta, végső csodafegyverként még újabb nyomvonalat is terveztetett és adatgyűjtésre is alkalmas honlapot hozott létre, lealázva a korábbi szakmai terveket, most pedig a külső nyomvonal támogatói közé kell állnia.

 

Egerben régóta húzódik a Fidesz belső harca, ennek egyik fejezete a szervezet feloszlatása és újjászervezése, ami csigalassúsággal halad. A belső ellentétek, vagyis az Oroján-Pajtók szembenállás terhelve a helyi népszavazás sikerének rémével már a Fidesz felső vezetésének is elég lehetett. Oroján Sándor már nem az egri Fidesz tagja, már a frakcióvezetőségről is lemondott, ideje volt, hogy parancsszóval végső békét tegyen valamelyik nagyfőnök.

Felmerül egy fontos kérdés a békeparancs kiadása után. Vajon mi lesz a Mirkóczki-Pajtók tandem, együttműködés folytatása? Ez nagyon hamar ki fog derülni.

A népszavazás

 

Végül a folytatásról is szólni kell, hiszen akár sikerül a kellő számú aláírást bezsebelni, akár nem, itt fog halmokban állni majd tízezer támogató aláírás. Ezt semmilyen politikai erő nem veheti félvállról, de maguk a szervezők sem felejthetik csak úgy el. Ha nem jön össze a mennyiség, akkor egyel kényelmesebb a dolog, hiszen van miniszeri kijelentés, hogy a külső nyomvonalat támogatja Lázár. Ha viszont sikerül, akkor – mivel vannak olyan kérdés is, ami nem a külső nyomvonalra vonatkozik – a miniszteri ígéret ellenében kellene tovább vinni a kérdést. A számok pénteken fognak egyértelműbb helyzet teremteni, a szervezők akkorra tudnak pontos adatokkal szolgálni.

 

indexkép: MTI/Komka Péter

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló