2023. február 2., Karolina Aida

Mindenki ügye

#országgyűlési választások #népszavazás #volner jános #törvénymódosítás

A választás napján népszavazást is lehetne tartani Volner János módosító javaslata szerint

Barna Benedek 2021.10.13. 13:43

A volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő változtatna a választási és a népszavazási törvényen.

 

Módosító javaslatot nyújtott be a volt jobbikos, jelenleg független parlamenti képviselő, Volner János a választási eljárási törvényhez és a népszavazásokról szóló törvényhez. A módosító javaslat azt készíti elő, hogy egy napon lehessen választásokat és népszavazást is tartani – szúrta ki a Magyar Narancs.

 

A lap felidézi, hogy tavaly a fontos kérdésekben a kormánypártokkal szavazó Volner javaslatára változtattak az országos listaállítás feltételein is, és annak a szigorításnak az eredményeként az ellenzéki pártok csak közös listán tudnak elindulni 2022-ben. 

volner-jános-mti-soós-lajos-
Fotó: Soós Lajos / MTI

Mostani módosítója az indoklás szerint ez a párbeszédes Szabó Tímea szeptember elején beadott javaslatához kapcsolódik, amely úgy változtatna a népszavazásokról szóló törvényen, hogy népszavazást más választással egy napon is lehessen tartani (ezzel kapcsolatban korábban a fideszes Kocsis Máté is úgy nyilatkozott, hogy van létjogosultsága egy ilyen változtatásnak). Volner javaslata azonban továbbmegy, és az ilyen egyszerre tartott választás-népszavazásokra bevezeti a "közös eljárás" nevű fogalmat, és aszerint módosítja a törvényeket. Emellett további pontokon is módosítana a népszavazási törvényen: 

 

– a javaslat szerint nem lehetne aláírásokat gyűjteni a tulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül közforgalom előtt nyitott, de magánterületen;

 

– míg eddig az volt a szabály, hogy egy szavazólapon csak egy népszavazási kérdés szerepelhet, most ez úgy módosulna, hogy egy népszavazási kezdeményezőtől az összes kérdés felkerülhet egy lapra;

 

– "közös eljárás" esetén csökken a jogorvoslat benyújtására szolgáló idő, 5 helyett 3 napra;

 

– jogorvoslati kérelem esetén az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság nem csak az egyéni választókerületi kérdésekben döntene, hanem "minden olyan jogsértés miatti kifogásról, amely csak az egyéni választókerület területén fejti ki hatását";

 

– "közös eljárás" esetén csökken az alkotmányjogi panasz benyújtására és az Alkotmánybíróság döntéseire rendelkezésre álló határidő 5 napról 3 napra.

A nyáron több népszavazási kezdeményezést is leadtak. Ezek közül a kormány "gyermekvédelminek" nevezett ötkérdéses népszavazását július 30-án hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság, míg Karácsony Gergely öt kérdéséből kettőnek adott zöld utat az NVB egy hónappal később, augusztus 30-án, amelyek közül az egyik az álláskeresési járadék időtartamának 9 hónapra való meghosszabbításáról, a másik a kínai Fudan Egyetem budapesti campusáról szól. (Egyébként mind a Fidesz, mind Karácsony népszavazási kezdeményezéseit megtmadták a Kúrián, így most mindegyik elbírálásra vár.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló